Startfältet är varierat. Från den tunna slajdluren G600 från Samsung via ”har allt telefonen” Nokia N95, till LG:s Iphoneutmanare Viewty, via Sony Ericssons Cybershotlur K850i till pinfärska Samsung G800 med zoomoptik. Lurarna skiljer sig en hel del, men har en sak gemensamt: De är alla utrustade med en bildsensor som ger bilder med fem miljoner pixlar. Under de närmaste dagarna ska vi se vad de går för i ett test där du avgör vinnare. Vilken av dessa mobilkameror ger bäst bild?

Innan vi imorgon ger oss i kast med ert första uppdrag är det bra att veta lite mer om vad i en digitalkamera som påverkar bildresultatet. Här är fyra extra viktiga komponenter:

1. Optiken
All fotografering handlar om ljus. Det handlar om att fånga ljuset. Och det är precis det optiken i kameran gör. Det är optiken som avgör hur stort bildutsnitt som fångas och det är optiken som koncentrerar ljuset som faller på bildsensorn. Bra optik levererar en proportionerlig bild, släpper igenom mycket ljus till sensorn och ger bilden skärpa över hela bildytan. Kraven på optik i digitalkameror är hög eftersom bildsensorn som ljuset faller på är väldigt liten (mer om det nedan).

Optiken är något av kameramobilernas akilleshäl. Här är det trångt och det är sällan det ges plats till särskilt avancerad optik.

I vårt test särskiljer sig Samsung G800 med inbyggd optisk zoomoptik, av samma typ som den vi hittar i ultrakompakta kavajfickskameror som Sonys T-serie och Fujifilms Z-serie. Dessa integrerade zoomobjektiv brukar vara ganska ljussvaga, men kanske är de bättre än den optik vi hittar normalt i mobilkameror. Det blir också intressant att se om Nokia har nytta av att deras optik görs enligt specifikationer från Carl Zeiss, samt att LG har en liknande överenskommelse med Schneider.

En annan viktig faktor som har med optiken att göra är autofokus. Kameran flyttar automatiskt linselementen så att det blir skärpa på objektet som fotograferas. De kameror som saknar denna funktion har så kallad fixfokus, där du kan ta bilder med skärpa på ett bestämt avstånd. Alla kamerorna i testet har autofokus.

2. Bildsensorn
De där 5 miljoner pixlarna (megapixel = miljoner pixlar) som tillverkarna gärna tjatar om, sitter på kamerans bildsensor. Dessa pixlar är små ljuskänsliga sensorer som fångar upp fotonerna (ljuset), och omvandlar dem till elektroner. Med hjälp av ett färgfilter tolkas dessa om till röda, blå eller gröna bildpunkter som tillsammans skapar vårt digitala fotografi.

Alla pixlar är tyvärr inte skapade lika och 5 megapixel i en mobilkamera är en helt annan femma än 5 megapixel i en systemkamera. Förenklat handlar detta främst om pixlarnas storlek. I en mobilkamera är sensorn bara några millimeter bred, i en systemkamera minst 23 millimeter. Ofta har sensorer med väldigt små täta pixlar problem med det dynamiska omfånget (som förenklat kan beskrivas som skillnaden mellan bildens ljusaste punkt och dess mörkaste punkt) samt med att information läcker mellan pixlarna. 3 megapixel i en mobilkamera kan, i alla fall rent teoretiskt, faktiskt ge bättre bilder än 5 megapixel om vi ser till andra kvaliteter än detaljrikedom och möjlighet att skriva ut stora bilder.

3. Bildprocessorn

Hjärnan i kameran är en processor som tar signalerna från bildsensorn och förvandlar till färdig bild. I processen händer många saker med bilden. Förutom att sammanställa färginformationen använder processorn flera olika filter för att förbättra bilden. Små bildsensorer med minimala pixlar ger en hel del brus som processorn fixar till med ett antibrusfilter. Ofta skärps också bilden upp med hjälp av ett skärpefilter (typ filtret oskarp mask i bildredigeringsprogrammet Photoshop). Slutligen komprimeras bilden och läggs över till ett buffertminne innan den skrivs i minnet eller på ett minneskort som en jpeg-fil. Den här bildbearbetningsprocessen är minst lika viktig som sensor och optik för slutresultatet. Och även här kompromissas det med kvaliteten.

4. Blixten
Ljus är som sagt a och o vid fotografering. Är det mörkt måste vi tillföra ljus, och där av blixten. Luttrade mobilkameraanvändare känner till fenomenet fotolampa. En lampa med varierande ljusstyrka som låtsas spela samma roll som blixten i en riktig kamera. Men tyvärr ofta med uselt resultat eftersom räckvidden och ljusstyrkan är starkt begränsad. En riktig blixt använder sig av en ljusstark lampa fylld med xenongas som vid tillförsel av en strömladdning på mellan 250 och 2000 volt ger ifrån sig ett kraftigt blixtsken synkroniserat med att du tar bilden. Orsaken till att xenonblixtar endast finns i ett handfull kameramobiler är att de suger must ur batteriet samt tar plats. I vårt test är tre av kamerorna utrustade med riktig, men svag, blixt (LG Viewty, Sony Ericsson K850i och Samsung G800). Samsung G600 har fotolampor, där Nokia N95:ans variant faktiskt härmar en blixt och är av Xenontyp, men vars effekt är så pass svag att vi hittills klassificerat den som lampa.

Alla dessa faktorer är viktiga för att få till en bra bild. Och det är just bilderna som står i fokus i detta test. Handhavande och finesser tar vi i våra enskilda test. Vi har tagit serier med bilder med identiska motiv med våra fem deltagande mobilkameror. Av dessa väljer vi ut tre som vi presenterar en i taget på tisdag, onsdag och torsdag. Varje dag får du rösta på den du tyckte lyckades bäst. På fredag presenterar vi resultatet och ger vår syn på saken.

Testbild 1 hittar du här >>


Denna artikel en del i vår kameramobilspecial:

Del 1: Intro: Vad gör en kameramobil till en digitalkamera?

Del 2: Testbildserie 1:
Inomhus i glödljus

Del 3: Testbildserie 2:
Utomhus

Del 4: Testbildserie 3:
Blixtljus

Del 5: Vinnare och eftersnack