Med en hyfsat vital krona och en dalande dollar, kan det kännas lockande att förlägga sommarens semester till Staterna, för att spendera turist-pengar på prylar du får betala betydligt mer för hemma i Sverige. Eller kanske bortre Asien lockar? Teknik till bra priser, och kanske framförallt produkter som vi inte kommer att se i en svensk butik på flera år.

Vi tog en titt på prisläget för fem populära prylar i sju länder på fem kontinenter. Börjar vi på hemmaplan så har vi Sverige, Tyskland och Storbritannien inom EU, sedan två vanliga länder att köpa teknik i, Japan och USA, och till sist två lite mer ovanliga resmål, Sydafrika och Nya Zeeland. Produkterna är utvalda för att de faktiskt gick att köpa i de flesta av länderna på listan. Vi ville ha en så stor spridning bland produktkategorierna som möjligt, men samtidigt försökte vi begränsa oss till saker som du som kund lätt kan packa med dig på resan hem. Det blev en mediaspelare, en digitalkamera, en PS3, en mobiltelefon och en GPS.

Så jämförde vi
Priserna på produkterna är sedan de lägsta vi kunde hitta i varje land bland större, väl ansedda återförsäljare och butikskedjor. Enskilda priser som var extremt låga sållade vi bort, då de rörde sig om korta kampanjer eller specialerbjudanden av typen ”Köp en X och du får en Y för halva priset”. Vi har inte tittat på vilka eventuella fynd du som aktiv shoppingturist kan göra i småbutiker, på mässor med mera – där är variationen på prislappen för tillfällig för att man ska kunna säga något generellt om läget.

Så det är mycket möjligt att det finns större fynd att göra. Och en och annan M3-läsare har ju säkert satt foten utanför landets gränser. Har du ett bra tips på vart man kan hitta någon het pryl superbilligt? Tipsa oss och andra läsare i vår kommentartråd >>

Tusenlappar att spara

Här är resultaten av vår undersökning:

1. PS3 2200 kronor billigare i USA!
60-gigbytesversionen av Sony Playstation 3 får du betala ungefär 5300 kronor för i Sverige. Även här är USA ett fyndland, lägsta priset vi hittar är på endast 500 dollar, och med dagens låga dollarkurs är det bara 3100 kronor. Även i Japan är den hyfsat billig, men akta dig för Tyskland, där den är mycket sällsynt och mycket dyr.

2. Ixus 850 IS – spara 2000 kronor i Japan
Kompaktkameran Canon Digital IXUS 850 IS går på cirka 3500 på hemmaplan, men kan fås för mindre än hälften i USA eller Japan. I resten av världen ligger prisena på mellan 2500 och 3100.

3. Apple Ipod Classic – spara 900 kronor
Första prylen är en Apple Ipod Classic 160GB. Den säljs dels i Apple Stores världen över, men även i vanliga dator- och audiobutiker, och ibland till lägre pris där. Sverige var dyrast med ett pris på strax under tre tusen, medan i USA och Japan kan du få en för 800-900 mindre.

4. N95: Ta färjan till Tyskland sapar 600 spänn
Mobiltelefoner är svåra att köpa utomlands. Dels är de ofta operatörsbundna, dels gäller det att man kollar så att de är av en typ som går att använda här i Sverige. Nokia N95 täcker de flesta telefonnät och marknader, utom i bortre Asien, så vi hittar inget Japan-pris på den. Annars är en färjetur till Tyskland ett bra val här. Du kan få en N95 för 700-800 billigare än i Sverige. USA är fortfarande billigast, men skillnaden äts upp av kostnader i tullen som du slipper inom EU.


5. GPS:en – halva priset i USA
Slutligen har vi tittat på en GPS, Magellan GPS eXplorist 500 som säljs lite här och var utan regionsspecifika kartor. Återigen är det i valutadumpningen på andra sidan Atlanten som lägsta priset finns. GPSen kostar drygt 2100 kronor i USA, hälften så mycket som i Sverige. Men det bästa landet att köpa den i verkar vara England, där den kostar ungefär 2500 kronor.

För om skillnaden inte är större än så så tjänar du på att shoppa i ett EU-land. Reser du inom EU så är det du ser på prislappen också totala kostnaden för prylen. Här gäller fri rörlighet för varor, så om du köper en ny bärbar o Berlin eller Borås har ingen skillnad. Förutom att du måste åka dit. Har du köpt samma dator utanför EU så får du däremot det tveksamma nöjet att betala tullavgift och moms till Tullverket.

Moms på momsen
Momsen är i regel 25 procent av värdet. Med en varas värde menas här inte bara vad den köptes för, utan man räknar även in transportkostnader och eventuell tullavgift. Det gäller även om du köpte prylen över disk och betalade den lokala motsvarigheten till moms. Så du kan i princip få betala moms på din moms.

Vid köp från en webbutik inom EU finns det en annan momsförvirring att tänka på. Du betalar då som sagt ingen extra moms, men momsen på olika varor kan vara olika stor i olika länder. Och om du ska betala svensk eller till exempel italiensk moms på varan du köper beror på hur mycket det italienska företaget säljer till Sverige.

Tullkrångel
Tullavgiften för köp utanför EU varierar lite på grund av ursprungsland och produkttyp. En TV köpt i USA kostar dig till exempel 14 procent i tullavgift, medan en köpt i Japan går på 13,9 procent. En mobiltelefon kostar däremot inget i tull, liksom de flesta datortillbehör. Cd- och dvd-utrustning har däremot en avgift på ca tio procent, och i vissa länder en extra avgift på sex procent.

Som ni ser kan den här listan med exempel bli hur lång som helst. Tullverket har en gigantisk katalog på webben som heter Taric (taric.tullverket.se/), där alla sorts varor, alla länder, och rätt avgifter kan hittas. Vårt bästa tips är att programmera in Tullverkets nummer i mobilen och kolla med dem först innan du gör ett impulsköp som blir dyrare än du tänkt dig.


Har du erfarenheter av att shoppa utomlands?
Fortsätt gärna att diskutera i vårt forum >>


Har du erfarenheter av att shoppa utomlands?
Fortsätt gärna att diskutera i vårt forum >>