Har du tänkt på att en så grundläggande information som en persons eller ett föremåls fysiska position kan ge upphov till en myriad av olika tjänster? Det faktumet börjar gå upp för en hel del företag, inte minst telefonoperatörerna. Om man ska lita på branschen så kommer snart marknaden att svämma över av olika positioneringstjänster, allt från enkla karttjänster där du slipper skriva in din nuvarande adress när du ska få tips om närliggande sushirestauranger till avancerade friendfindertjänster där du kan se vilka av dina kompisar som befinner sig på samma klubb som du. Och det är ändå bara början.

Get visible
– Jag tror att vi kommer att se positionering som ingrediens i många olika tillämpningar. Ett par år framåt kommer det att vara helt borta att ange var man är när man använder Hitta eller Eniro, säger Kajsa Lundfall som är vd på företaget Visibilly. Det är ett företag som startades hösten 2007 och som samlar in positionsinformation från teleoperatörerna. Kajsa Lundfall förklarar:

– Alla operatörer vet hela tiden var deras abonnenter är genom vilken cell man är ansluten till. Denna info har funnits länge men om man vill starta en tjänst som baseras på (gsm-) positionering måste man skriva avtal med fyra operatörer. Vi samlar info från alla operatörer så att de som utvecklar tjänster bara behöver teckna ett avtal.

Kajsa Lundfall hoppas att det kommer att göra att antalet positionsbaserade tjänster ökar.

– Vi är först med att samla information från alla operatörer. Det kommer att bli jättespännande nu och ett år framöver.

Spårhundarna
Itrace heter ett annat ganska nystartat företag som erbjuder möjlighet att placera ut en sändare på saker du vill hålla koll på. Eller personer.

– Än så länge är kunderna early adopters som vill hålla koll på sina båtar, vattenskotrar, dyrare bilar, den typen av prylar. Några kunder har senildementa föräldrar som de då kan få hjälp av vår teknik att hitta om de går bort sig, berättar Henrik Jonsson som är vd på Itrace.

– På business-sidan är kunderna främst transportföretag och större företag som hanterar mycket ordrar i fält. Allt från installationer till rörmokare.

– Det finns en enorm utvecklingsmöjlighet i det här, säger Henrik Jonsson och ger några exempel: Körjournaler kan implementeras i företag som har många bilar på fält. De anställda som idag skriver körjournaler och har milersättning får journal automatiskt. Inom äldrevården har vi pratat med några olika om säkra utemiljöer, man sätter upp ett virtuellt staket i en park där systemet larmar om patienterna går för långt ut.

– Samma sak om en treåring försvinner för långt bort från villaområdet, då har man ritat ett staket i kartbilden där man tillåter eller inte tillåter barnet att befinna sig. Vi har haft brainstormingmöten där vi har diskuterat real life games där man utifrån sin position får olika funktioner i spelet.

Simpelt
Okej, om man ska tro företagen i branschen är det en smärre revolution vi står inför. Men det är inte främst en teknisk revolution, tekniken bakom visar sig vara skrattretande enkel.
– Hårdvaran har just börjat utvecklas och kommer att utvecklas mycket mer, men har inte nått så långt än, säger Henrik Jonsson på Itrace. Den består av en gps-mottagare och en gsm-telefon och en brygga däremellan som skickar och tar emot data.

När det gäller den information som Visibilly erbjuder tjänsteutvecklare bygger den främst på gsm-triangulering, en teknik som funnits sedan 1990-talet.

– Idag får man välja mellan massmarknad och noggrannhet, man kan göra tjänster med noggrannhet baserat på gps, men det kräver att användaren har en gps eller telefon med gps. Med cell-datan (från gsm-nätet) kan man inte få samma noggrannhet, men kan jobba med alla och man behöver bara ha telefonen påslagen. Det vi har sett är att de flesta tjänster inte behöver jättestor noggrannhet. En vädertjänst eller en lokalanpassad nyhetssajt behöver inte veta var du befinner dig på metern när, till exempel. Sen kommer dessa världar att växa ihop och till slut får man både massmarknad och noggrannhet, men det tar några år.

Invisibility shield
Vän av ordning sitter förmodligen med ett varnande finger i luften vid det här laget. När blev vi egentligen okej med att lämna ut vår position hur som helst? Var det inte bara alldeles nyligen folk avstod från att skaffa mobil för att de inte ville bli nådda hela tiden? Exakt vad som har hänt är svårt att sätta fingret på, men i och med att vi blir mer och mer vana vid informationsteknik har kraven på att skydda den personliga integriteten minskat. I alla fall i den allmänna debatten.

– Teknikutvecklingen i samhället går framåt med rasande fart och då ökar det elektroniska spår folk lämnar efter sig och det finns mer och mer möjlighet att kartlägga ditt beteende, säger Johan Agnvall som är jurist på Datainspektionen;

– Faran som vi ser är att man vänjer sig vid övervakningen om den blir vanligare, man förstår inte hur uppgifterna kan användas och ser därför inte integritetsriskerna.
Kajsa Lundfall på Visibilly håller med:

– Man måste förstå vad man gör när man positionerar sig. Det finns klara nyttotjänster med det här, men också sätt att missbruka precis som alla tekniker. Vi måste gå in med öppna ögon och se problemen som kan uppstå.

– När position sammansmälter med presence (i exempelvis chatprogram) så att vi kan se var folk är förutom att de är påloggade kommer vi så småningom att få en osynligknapp på telefonen, på samma sätt som att vi har en ljudlösknapp idag, tror Kajsa Lundvall.

Att själv kunna bestämma när du vill bli sedd kan bli avgörande rent juridiskt. En av de tjänster det talas mest om i branschen är övervakning av familjemedlemmar. Föräldrarnas oro över att barnen ska råka illa ut ställs mot barnens integritet.

- Att utrusta barn med gps begränsar dem, säger Johan Agnvall på Datainspektionen. Ett problem när man pratar om barn är frågan om när är barnet är tillräckligt moget för att veta vad han eller hon samtycker till. Det kan till och med vara så att det inte är tillåtet ens med barnets tillåtelse. Mycket beror på hur tekniken är utformad, att själv kunna stänga av övervakningen är en viktig punkt. Datainspektionen vill inte hindra den tekniska utvecklingen, men man kan göra mycket för att skydda integriteten.

Vad vill vi se
Ingrid Johansson är vd för företaget Villse System. Deras produkt ”Ryttargps” riktar sig i första hand till ryttare som säkrare vill kunna röra sig i skog och mark, men har snabbt fått även andra kundgrupper.

– Säkerhetsaspekten överväger risken för att missbruka det hela, tycker vi. Det här ger helt andra möjligheter för barn att röra sig ensamma ute. Föräldrar har ansvaret för sina barn upp till 18 år, vi ger en möjlighet till att barnet kan röra sig utan att behöva ha med sig föräldern lika ofta, säger Ingrid Johansson.
Hon tror också att tekniken kommer att bli vanligare i framtiden:

– Jag tror att speciellt vi ryttare kommer att kunna ta oss ut i skogen lättare, det känns mer tryggt. Men inte bara ryttare, alla som är ute i naturen; bärplockare, folk som går ut med hunden, men också kanske till exempel tjejer som går från krogen kommer att utnyttja tekniken i stor utsträckning. Jag tror att man kommer se det som en möjlighet istället för ett problem.