Under de senaste två åren har gps i mobilen varit ett hett ämne. Men i ärlighetens namn så känns inte behovet av en navigeringstjänst som något alla vill betala extra för att ha med sig hela tiden. Således har gps i mobilen nått ungefär så långt tekniken kan i dagsläget.
Något det däremot har surrats om sedan starten är positioneringstjänster, där du kan dela med dig av din position och allehanda notiser om platsen till dina vänner, eller helt enkelt kolla vilka polare som är i närheten och söka upp dem för att säga hej.
I dagsläget finns det många program i startgroparna för denna typ av korsbefruktning av det virtuella kontaktnätet ála Facebook och din fysiska kompisskara. M3 har testat ett gäng tjänster som sniffar lite på ämnet, men vi kan i samtliga fall konstatera att det finns en bit kvar att gå innan det blir verklighet. Vår gissning pekar åt 2009 som de mobila positioneringstjänsternas stora boom, men det skadar ju inte att vara tidigt ute och kolla läget.

1. HereIam
Självklart har även Apples Iphone positioneringstjänster även om Apple förbjudit renodlade navigeringsprogram. Med hjälp av HereIam och lurens inbyggda gps snokar du snabbt upp dina koordinater (och i bästa fall din höjd över havet också) som du sedan enkelt kan maila iväg till berörda parter.
Mottagaren får ett mail med koordinaterna och en länk till Google Maps som visar direkt på kartan vart du befinner dig. En extremt simpel tjänst där du aktivt måste positionera dig och välja vem som ska få veta din position, men det är enkelt och funkar väldigt smidigt.

6

Pris: Gratis
Tillverkare/operator: Arboretum Software
Kompatibilitet: Iphone
Nedladdning: Itunes Store

2. Tuurf Lite

Tuurf lite är inte ett program som kommer att leva speciellt länge, istället ska det ses som en enkel demo av vad det riktiga Tuurf kan klara av när det väl lanseras (vilket det tyvärr inte hade gjort vid testtillfället).
Liteversionen låter dig än så länge bara se en lista med information som ”användare nr xxx såg senast vid” med möjligheten att visa det på en karta. I fullversionen ska du däremot kunna lägga till vänner, dela med dig av favoritplatser, visa foton och ditt humör. Eftersom den använde sig av vår testtelefons gps gav Tuurf ett betydligt mer exakt resultat än vad exempelvis Gypsii gör.

5

Pris: Gratis i dagsläget, okänd prisuppgift för riktiga Tuurf
Tillverkare/operator: Tewonder, Mjoelkbar och BitCode.
Kompatibilitet: Java-telefoner
Nedladdning: http://lite.tuurf.com/

3. Lociloci
Istället för gps-positionering använder sig Lociloci enbart av triangulering, något som gör den till en ganska osäker tjänst. En av våra testtelefoner var på väg till Spånga medan den andra befann sig i närheten av centrala Sundbyberg… trots att de låg på samma balkong i Rissne, mitt emellan de båda påstådda platserna och några kilometer från varje.
Tjänsten är mestadels webbaserad, där du skapar ett konto och sedan kan lägga till vänner för att se dem på kartan. Den enda egentliga kontakten med mobiler är de nummer du skriver in på sajten och de sms som skickas för verifiering till dina vänner.
Tjänsten är än så länge bara i betastadiet och du får tillgång genom inbjudan från användare. Någon uppgift på när den öppnas för allmänheten finns inte och i dagsläget stöds inte Tele2 fullt ut av tjänsten (du kan se dina vänner, men inte tvärt om).

5

Pris: Gratis utöver sms kostnad på 2 kr/sms
Tillverkare/operatör: XYZ technology
Kompatibilitet: Alla operatörer och telefoner utom Tele2
Nedladdning: www.Lociloci.com

4. Gypsii
Även Gypsii bygger på triangulering, men här spelar det ingen roll vilken operatör du har och vi upplevde tjänsten som en aning mer exakt.
På många sätt är det här en utbyggnad av Lociloci och en bit på vägen av vad Tuurf utlovar när det är färdigt. Du kan lägga till vänner, spara dina platser och söka upp vänner. Det mesta kan göras via ett javaprogram i mobilen, men om du vill lägga till fler detaljer kring dina sparade platser eller helt enkelt få bättre översikt så får du förlita dig på sajten.
Gypsii ger om inget annat en hint om hur positioneringstjänster kan komma att se ut när de väl blir allmängods.

6

Pris: Gratis (utöver surfkostnad)
Tillverkare/operator: GeoSolutions
Kompatibilitet: Java-telefoner
Nedladdning: www.gypsii.com

5. Google Maps
Positioneringstjänster handlar inte bara om att pseudospionera på dina vänner, det handlar också om att hjälpa dig hitta något du söker på den platsen du råkar befinna dig för tillfället.
Google maps är det hittills smartaste programmet för att hjälpa dig. Starta upp, sök på efter närbelägna restauranger eller någon speciell affär och du har ett, eller femtio, sökresultat direkt på skärmkartan. Har din lur inbyggd gps blir din position mer exakt, men triangulering fungerar ungefär lika bra i det här fallet då du bara letar efter något i närområdet. En integration med Google Talk eller utvalda delar av din adressbok och det här skulle kunna bli en hur grym vänletartjänst som helst.

7

Pris: Gratis utöver surfkostnaden
Tillverkare/operator: Google
Kompatibilitet: Java-telefoner, Symbian, Windows Mobile

6. Livecontacts
En av förvånansvärt få av dagens tillgängliga positioneringstjänster som faktiskt använder både triangulering och gps. Själva programmet i telefonen gör inte många överdrivet glada (å andra sidan är det en beta, så fler funktioner lär komma). Telefonprogrammets uppgift är enbart att skicka koordinater till ditt konto på Livecontacts sajt.
På så sätt fungerar det som en gps-stödd Gypsii, med skillnaden att du här kan följa dina vänners olika rutter eftersom programmet skickar data med ett par minuters mellanrum (jupp, värsta batteridödaren av alla våra testade program).
Sajten fungerar lite buggigt och vill inte alltid visa upp någon karta, men det är gratis och ser ut att kunna bli en angenäm upplevelse när betan går över till färdig produkt.

7

Pris: Gratis utöver surfkostnaden
Tillverkare/operator: Findwhere
Kompatibilitet: Symbian Series 60 och Windows Mobile
Nedladdning: www.livecontacts.com


Positioneringstermer
Positionering: samlingsordet för att ta reda på vart du befinner dig, I det här fallet med en mobiltelefon.

Triangulering: Din position beräknas med hjälp av närliggande mobilmaster, vilket ger en ungefärlig position som dock kan diffa på flera kilometer om det vill sig illa.
Gps-positionering: Som vilken gps-funktion som helst. Se till att ha himmel över huvudet och du får efter en stund din position på någon meter när.


Positioneringstjänsten vi aldrig fick: Missing in action - Colors
Ett spel som skapades till den ökända “gangsterkonsolen” Gizmondo. Det färdiga spelet släpptes aldrig, vilket kanske var tur med tanke på hur långt från originalidén slutprodukten faktiskt var.

Tanken från start var i alla fall ett portabelt GTA där du utnyttjade konsolens inbyggda gps för att hålla koll på dina polare och fiender. Målet i spelet var att kriga mot andra gäng om territorier, alltså skulle du i teorin kunna sätta Stockholms söderförorter mot norrförorterna och så vidare. Riktigt hur det skulle fungera får vi nog aldrig veta, men det hade varit ett av historiens coolaste spel om det sett dagens ljus med originaltanken i behåll.


Framtiden?
Som sagt är positioneringstjänster lika beroende av vilka som använder dem som exempelvis en nätcommunity. Om du vill veta vilken krog dina polare befinner sig på en fredagskväll så är det självklart att ni måste använda samma program.

Precis som med allt nytt så finns det en uppsjö mindre aktörer, men än så länge har vi inte sett någon positioneringens motsvarighet till Facebook. Eftersom både tjänsterna och mobilnavigering i allmänhet fortfarande ligger i sin linda så får du i dagsläget helt enkelt välja en applikation och helt enkelt tvinga på den på de polare du vill kunna ha koll på. Vi gissar på att en första boom för sådana här program kan komma först under nästa år när användarbasen vuxit och tekniken mognat en aning.


Storebror ser dig
Precis som med all annan kommunikation är positioneringstjänster inte bara en dans på rosor. Nyligen fick Eniro helt stänga ner sin tjänst eftersom en bugg gjorde att du kunde söka på precis vilket mobilnummer som helst och ta reda på vart de befann sig. Med säkerhetshål eller oseriösa programmakare är detta självklart något som kan hända precis vem som helst. Så precis som att du använder ett virusskydd till datorn får du tänka till innan du använder dessa tjänster och fundera över vad du vill göra med din integritet och vem du vill visa den för.