När Asus marknadsför LS221H handlar det mycket om utseende. Det här är nämligen världens tunnaste tjugotvåtummare, och dessutom den enda bildskärmen med läderdetaljer.

Japp, du läste rätt. Det som vi först trodde var en högtalarlist längs skärmens nedre del är egentligen en brun läderlist. Asus menar att det skänker en extra känsla av lyx åt skärmen, medan vi har svårt att se vitsen med det hela. Och några högtalare finns det inte.

Snålt med ingångar
Men skärmen är faktiskt ganska snygg med en blanksvart, relativt tunn ram runt skärmytan. Den stadiga foten är cirkelformad, och i den inre ringen har Asus monterat något som liknar Philips ljusfunktion Ambilight. Det är en diskret ljusslinga som ändrar färg beroende på vad som visas på skärmen, men den är lite för diskret för att synas ordentligt om det inte är riktigt mörkt i rummet.

I fotens baksida döljer sig också alla skärmens ingångar. Och med alla menar vi båda. Vga och hdmi räcker för att ansluta till datorn, men sedan är det stopp. Tji kortläsare och tji usb-hubb, men det är kanske priset för en så tunn skärm.
Den fina blanka ytan gör sitt för utseendet, men har också sina nackdelar. En av dem är att betraktningsvinkeln inte är den allra bästa då en hel del ljus från omgivningen reflekteras i skärmens yta.

I övrigt är vi i stort sett nöjda med bildkvaliteten, åtminstone sedan vi mekat en stund med inställningarna. Färgerna ger ett lite blaskigt intryck, men skärpan är fin över hela skärmens yta, svärtan helt okej och uppgiften om två millisekunders responstid verkar stämma. Vi ser i princip inga eftersläpningar alls.

Men när vi tittar på en film lämnar kontrasten i extremt mörka respektive ljusa scener en del att önska. I båda fallen tappar LS221H en del detaljer vilket gör skärmen mindre lämplig för filmtittande.

Lite för dyr
Inställningarna sköts med ett antal knappar precis ovanför läderlisten. Menyuppbyggnaden känns igen från mängder av andra bildskärmar, men vi saknar en mer direkt väg till inställningarna för ljusstyrka och kontrast.

Med ett pris på en bit över 3 000 kronor hade vi nog förväntat oss mer. Visst är LS221H nästan läskigt tunn och visst har den lädersvid för den med sådana böjelser, men ett gäng extra kontakter hade varit mer eftersträvansvärt. Vi noterar också att skärmen slukar en hel del ström, såväl i drift som i standbyläge, och den kan alltså bli dyr i drift i längden.


OMDÖME
+
Tunn, snygg
Stadig fot
Behaglig bild

-
Energitörstig
Trist kontaktuppsättning

=
LS221H är ett riktigt snyggt bygge, och skärmen är tillräckligt tunn för att platsa på vilket skrivbord som helst. Bildkvaliteten är klart godkänd, men vi gillar inte bristen på kontakter och den höga strömförbrukningen.

BETYG
Storlek/form 9
Bildkvalitet 7
Funktioner 5
Användarvänlighet 5
Prisvärde 5