Hur lång garanti har jag på min nya supercoola pryl jag fick i julklapp?

Det beror helt och hållet på, enligt lag behöver inte säljaren/tillverkaren lämna någon garanti alls. Praxis är dock att du har ett års garanti på de produkter du handlar. Om du nu inte har fått någon garanti så finns dock konsumentköplagen som ger dig många fördelar som köpare. Läs mer om den här.

Ord står mot ord, vem måste bevisa vad?

Om din nya leksak har gått sönder så är det enligt konsumentköplagen upp till säljaren/tillverkaren att bevisa att det INTE var fel på den från början. Detta gäller dock bara inom de första sex månaderna från köpet, efter det så läggs bevisbördan på dig.

Missa inte: 4 fula rea-bluffar och så genomskådar du dem​

Vad täcks av garantin?

Det är väldigt olika då det är upp till säljaren/tillverkaren att bestämma men normalt är att garantin avser så kallade fabrikationsfel. Det innebär att det enda som täcks av garantin är fel som uppstått redan innan du fått varan. Sen kanske de felen inte alltid visar sig direkt utan en dålig lödning kan gå sönder efter några månader, men från början var det ändå ett fabrikationsfel. Detta är också den sorts fel som täcks av konsumentköplagen.

Tre års reklamationsrätt, vad innebär det?

I konsumentköplagen står det att du har hela tre år på dig att reklamera en vara du anser ha varit trasig från det att den lämnade fabriken. Med andra ord skulle man kunna säga att du har tre års ”garanti” på allt du handlar men det finns en hake: Efter sex månader är upp till dig att bevisa att felet fanns där från början. Detta är inte alltid det lättaste och det är väldigt sällan någon åberopar reklamationsrätten efter någon längre tid. Man bör också lägga till att det finns en liten paragraf i lagen som säger att du måste påpeka felet inom två månader från det tillfälle du upptäckte det.

Jag vill ha en ny pryl men säljaren vill skicka den gamla på lagning, vad gör jag?

Täcks skadan av garantin kan du kräva utbyte, men det är i viss mån upp till säljaren att bestämma i den här frågan. Om ditt krav innebär en väldigt hög kostnad medan det finns betydligt billigare alternativ har säljaren rätt att välja dessa. Utöver reparation eller utbyte kan du också kräva prisavdrag om det inte går eller inte är lämpligt att reparera. Du kan också kräva att häva köpet även om detta sällan går igenom då det är billigare för säljaren att välja något av de andra alternativen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning