De flesta tv-apparater är tyvärr felinställda när du kör igång dem hemma. Och med fel menar vi för mycket färger och maxad kontrast. Detta för att just din apparat ska ge intrycket av att leverera mest tryck i bilden när den visas i butik sida vid sida med ett gäng konkurrentmodeller. Men när du väl sitter hemma i biosoffan upptäcker du snart att det ger en del oönskade bieffekter. Som att skådespelarna ständigt är röda i ansiktet och ljusa detaljer ”fräter ut” i bilden.
Känner du igen dig? Då är det dags att kalibrera tv:n! Visst kan du lämna in apparaten och låta ett proffs göra jobbet, då får du naturligtvis ut ännu mer av din tv, men du kan förbättra bilden radikalt själv om du bara vet vilka reglage du skall dra i och vad du skall titta efter. Vi går igenom hur du gör med hjälp av testskivan Digital Video Essentials men det finns även andra alternativ med liknande testbilder som går lika bra.

1. Glöm dynamic-läget
Det första du bör göra innan du sätter igång är att ställa in din tv i ”standard”- alternativt ”film”-läge. Ofta är så kallat dynamiskt läge förvalt och detta är inte bra att utgå från när du ställer in bilden. Kontrollera sedan att din bildkälla (dvd-spelare, blurayspelare) är ansluten med bästa möjliga kablage (hdmi alternativt komponent) och att du inte gjort några inställningar i denna som påverkar bilden. En Playstation 3 har exempelvis inställningar för färgomfång och hdmi-svärta som du bör kontrollera är rätt inställda för din tv. Därefter är det dags att stoppa i testskivan och greppa fjärren.

2. Ljusstyrka/svartnivå

Ljusstyrkan, som på kalibreringsspråk benämns ”svartnivån”, är steg ett när vi ställer in bilden. Här bestäms detaljåtergivningen i mörka partier liksom svartnivån i bilden. Gå in i Program Guide – Reference Materials – Display Setup Patterns på testskivan, här hittar du alla testbilder vi använder i guiden. Gå till bild 2 där du ser en gråskala i mitten med staplarna på sidorna. De innersta staplarna visar fyra procent ljusare än svart, nästa stapel två procent ljusare än svart och de yttersta staplarna är svartare än den svarta bakgrunden, och skall alltså inte synas.

Höj nu ljusstyrkan tills du ser alla tre staplarna (eller i alla fall de två innersta paren, beroende på om din dvd-spelare visar de yttersta). Därefter sänker du stegvis ljusstyrkan tills de yttersta staplarna samt tvåprocentstapeln försvinner in i bakgrunden. Höj sedan steg för steg tills tvåprocentarna precis börjar synas. Nu har du en bra svartnivåinställning att utgå ifrån. Om din tv har andra parametrar för att justera svärtan kan du testa att justera även dessa.

3. Kontrast/vitnivå

Nästa steg är att ställa in kontrasten (vitnivå), ett värde som ofta är för högt ställt vilket ger onödiga bildstörningar och utfrätta ljusa partier i bilden. Under ”Display Setup Patterns” på kalibreringsskivan, gå till bild 14. Det intressanta här är gråskalan i botten. Längst ut till höger finns ett antal vita fält och de yttersta är vitare än vitt. Höj kontrasten tills de ljusa fälten flyter ihop, och sänk sedan stegvis tills du når en nivå där fältet ovanför den högra streckade linjen (som indikerar absolut vitt) precis blir synligt som ett eget färgfält. Höj ytterligare tills även nästa fält till höger om absolut vitt blir synligt, men sedan är det stopp. Nu skall du ha en bra kontrastinställning att utgå ifrån innan vi går vidare.

4. Skärpa

Till det här delmomentet fungerar flera olika testbilder, men bild 17 under ”Display Setup Patterns” är ett bra exempel. Här har du flera fina svarta linjer mot grå bakgrund. Titta noga på dessa samtidigt som du drar upp skärpereglaget tills du ser tydliga vita skuggor omkring linjerna. Den här typen av bieffekter mår bilden inte bra av, därför sänker vi skärpereglaget tills de precis försvinner och linjerna blir rena och fina.

5. Färger

Detta är utan tvekan den svåraste inställningen och samtidigt en punkt där tv-apparater och projektorer ofta är felinställda vid leverans. Innan du börjar mecka med färgerna är det viktigt att du skriver ned grundinställningarna ifall att du villar bort dig och vill backa tillbaka.

Ofta kan du välja mellan flera olika färgtemperaturer, ibland angivet som ”varm, kall, neutral” etc, och ibland utskrivet i kelvingrader. I det senare fallet är det färgtemperaturen 6500K som gäller, förutsatt att den är korrekt (vilket inte är att ta för givet). Så länge du inte har något mätinstrument att tillgå gäller det att välja den inställningen som du tycker ser mest neutral ut från början, innan vi plockar fram färgfiltren som medföljer testskivan.

Börja alltid med att ställa in blå färg; bild 6 visar en testbild med färgfält varav åtta har blå ton i sig. Använd färgreglaget för att justera så att bilden du ser igenom blåfiltret visar samma blå nyans i alla åtta fält, och mellanrummen skall flyta in i bakgrunden. Ta sedan fram det röda och det gröna färgfiltret. Vid perfekt färgbalans skall alla röda fält visa samma nyans när du tittar genom filtret, och samma sak för de gröna fälten med det gröna färgfiltret. Här kan du behöva justera färgbalansen mellan de olika grundfärgerna, de flesta tv-apparater och projektorer har den typen av inställningar (kan ligga under inställningar för anpassad färgtemperatur).

Före och efter

Här är ett exempel på hur bilden kan se ut innan och efter en kalibrering. Notera före-bildens utfrätta ljusa partier och överdrivna färger. Den kalibrerade bilden ser ofta blek och matt ut i jämförelse, men låt inte första intrycket i butiken lura dig.

Fakta

Ordlista Bildinställningar
Färg/färgmättnad (Saturation)
En beteckning på färgintensiteten på respektive separerad grundfärg.

Färgbalans
Möjligheten att påverka respektive grundfärgs individuella färgstyrka.

Färgtemperatur
Övergripande färginställning. Standarden för neutrala färger är 6500K (Kelvingrader) som ofta heter ”normal” eller ”neutral”.

Färgton
Ofta ett enklare (och mer begränsat) alternativ till att ställa rgb-färgbalans.

Gamma
Förenklat en inställningsparameter för att justera ljusstyrkan vid olika gråskalenivåer.

Hue/tint
Bestämmer färgbalansen mellan grönt och lila, gäller endast ntsc-standarden

Kontrast
Skillnaden mellan bildens ljusaste och mörkaste del.

Svartnivå (Black level)
Annat namn för ljusstyrka.

Vitnivå (White level)
Annat namn för kontrast

Tre saker att tänka på
Dagsljus eller biomörker? Tänk på att du kalibrerar bilden med samma ljusförutsättningar som när du tittar. Ett tips är att göra en dag- och en kvällskalibrering och sedan sparar båda lägena.

Skala i rätt maskin. Tv-apparater skalar alltid om inkommande bildsignal till bildpanelen men du kan oftast välja att låta dvd/bluray-spelaren göra jobbet. Testa vilken apparat som gör det bäst genom att växla mellan att skicka ut standardupplöst- och uppskalad signal till tv:n och jämför resultatet på nära håll.

Optimal signal. Om du använder scartanslutning, se till att dvd-spelaren skickar ut rgb-signal som ger bästa möjliga bild via denna kontakt.

Autokalibrering
En hel del tv-apparater har funktioner för att automatiskt justera vissa bildparametrar utifrån ljuset i tv-rummet. LG:s nyare modeller kan ställa in både ljusstyrka och färgbalans med hjälp av en liten kamera i fronten på tv:n. Våra tester visar att funktionen fungerar hyfsat bra men för optimal bild krävs ändå en manuell kalibrering som utgångsläge.

Kalibrering med kamera
Det finns flera paket att köpa där du får med en liten kamera som du fäster på tv-skärmen. Denna läser sedan av färger och andra inställningar vilket underlättar för kalibreringen. Tidigare har den här typen av lösningar varit för dyra för att vara aktuella för privatpersoner men idag kan du köpa exempelvis Colorvision Spyder 3 TV (länk) för strax under 2 000 kronor. LG har meddelat att de kommer att börja skicka med kalibreringskameror till sina tv-apparater senare i år så räkna med att det här är en lösning vi kommer att se mer av i framtiden.