Många tror att det inte går att uppgradera en bärbar pc överhuvudtaget men det är inte riktigt sant. Det går inte att jämföra med flexibiliteten i en maxitower-pc med massor av lediga kortplatser och hårddiskfack men det är absolut inte helt kört om din tre år gamla bärbara börjar bli seg som sirap.

Om det är värt kostnaden är dock en annan fråga, priserna på bärbara har rasat ordentligt de senaste två åren. Och det är alltid bra att börja med att blåsa ren datorn, alltså installera om operativsystemet, innan du dömer ut hårdvaran.

1. Mer minne gör mycketMinnet är det första du bör se över om din dator börjar kännas slö. Om du använder Windows Vista är 2 gigabyte minimum men med dagens låga minnespriser är det ingen idé att snåla. Och oftast finns bara två minnesplatser så om du stoppar i en extra modul i den enda lediga slotten vill du inte börja tänka på uppgradering igen om ett halvår.
Kontrollera vilket typ av minne som passar i just din dator, det finns några olika varianter och det gäller att minnet du köper är snabbt nog för din dators minnesbuss. Två gigabyte snabbt ddr2-minne går att hitta för under 300 kronor så mer minne är både ett billigt och effektivt sätt att väcka nytt liv i pc:n.2. Ny fräsch hårddisk


Att byta ut den inbyggda hårddisken är enkelt, bara du är inställd på att göra en fräsch OS-installation i samma veva. Innan du sätter igång bör du också göra backup på alla viktiga filer på en extern hårddisk eller till skiva. I bärbara datorer sitter det 2,5-tums-diskar men det finns olika typer av hårddiskar att välja mellan. Kontrollera exakt vilken hårddisktyp som passar in din modell (du kan skruva upp och kika) och inhandla sedan en ny, snabbare och rymligare modell. Själva bytet är enklare än att uppgradera en stationär dator. Tänk på att olika diskar blir olika varma, men ju högre rotationshastighet desto snabbare.
3. Fler portar

 


Om din dator har för få eller för långsamma portar finns lösningen, bara du har en pc-card-plats ledig. Köp till ett kontrollerkort så kan du få ett par extra usb 2-portar och/eller firewire 800 i datorn, exempelvis Belkins lösning som kombinerar båda gränssnitten i ett kort för 1 400 kronor. Eller varför inte ett kort för ett par externa sata-enheter för bara 3-400 kronor, exempelvis från Lycos.
En usb-hubb är annars ett billigt och enkelt alternativ men då får du en extern pryl till att hålla reda på samtidigt som en del tillbehör inte fungerar bra utan en aktiv hubb med egen separat strömförsörjning.4. Köp en docka


Har du tröttnat på din lilla skärm och på att du aldrig har usb-portar så det räcker? Köp en dockningsstation/portreplikator och använd din laptop med ett skönt tangentbord och en fet 22-tumsskärm när du sitter vid skrivbordet och jobbar. En del modeller har original-dockor som tillbehör, dessa kan dock vara riktigt dyra. Annars finns lösningar från exempelvis Kensington som du kan koppla till vilken bärbar som helst för omkring 1 500 kronor.


5. Snabbare nätverk


Om du sitter med en gammal bärbar som kanske saknar trådlöst nätverk eller använder en tidig långsam standard kan det vara idé att satsa på ett snabbare nätverkskort i form av en pc-card-lösning eller en usb-variant. De billigaste 802.11g-korten kostar omkring 250 kronor medan ett snabbt kort med 802.11n ligger på 600-1 000 kronor. Om du istället vill uppgradera till gigabitnätverk (via kabel) kan du köpa ett sådant kort för omkring en femhundring (pc-card eller pci-express).

 6. Bättre ljud


Alla bärbara från 2000-talet har inbyggda ljudkretsar men det är inte alltid de låter speciellt bra. Varför inte uppgradera till ett externt usb-kort för att få nytt liv i din musiksamling? Soundblaster X-Fi Surround 5.1 från Creative kostar en dryg femhundring och det låter garanterat bättre än kortet du har idag. Och om du sysslar med musikinspelning finns proffskort med massor av in- och utgångar att köpa i alla prisklasser.

 


7. Snabbare grafik - snart


Det finns lösningar för att snabba upp grafiken i din bärbara, exempelvis Fujitsu Siemens Amilo Graphicbooster och Asus XG Station. Eller rättare sagt - lösningarna har visats upp på diverse mässor de senaste två åren men ännu inte nått ut till butiker i Sverige. Det handlar om externa lådor som ansluts till datorn och som tar hand om tunga grafikberäkningar i spelen.
Asus, MSI och AMD är några av aktörerna som jobbar aktivt med den här typen av uppgraderingsprodukter och förhoppningsvis kan du snart snabba upp grafiken i din bärbara. Om du vill och du kommer att ha råd…


8. Nytt tangentbord


Köpte du din dator billigt i utlandet, eller har du bara slitit ner tangentbordet så att det knappt går att läsa var bokstäverna sitter? Det är enkelt att byta tangentbord till de flesta bärbara och de brukar ligga på omkring 500-1 000 kronor (kontakta tillverkaren direkt, detta är ingenting du hittar i datorbutiken). Tangentbordet sitter oftast fäst med en kontakt och några skruvar.
9. En extra skärmHar du behov av att jobba med dubbla skärmar och inte har den möjligheten på din dator idag kan det vara läge att satsa på ett externt usb-grafikkort. Eller på en skärm med inbyggt grafikkort, exempelvis Samsung 940UX för omkring 3 000 kronor. Perfekt om du sitter och jobbar med feta kalkylark, stora mixermord i Cubase eller bara gillar att ha många fönster öppna när du sitter vid skrivbordet och jobbar. Allt du behöver för att koppla in skärmen till din bärbara är en usb-kabel.10. Nytt vassare batteri


Efter 3-4 år brukar batteriet i en bärbar sjunga på sista versen och varför inte passa på att skaffa ett lite mer kraftfullt batteri än det som följde med datorn ny? Många tillverkare erbjuder högkapacitetsbatterier som ger en eller ett par extra timmar på fältet vilket kan vara mycket värt om du är ute och reser ofta. Räkna med omkring 1 000- 1 500 kronor för ett nytt standardbatteri (original) och en femhundring extra för högkapacitetsvarianter.

Fakta

Processorer till bärbara datorer går att köpa separat så det kan vara frestande att ge sig på ett uppgraderingsförsök. Men vårt råd är att inte ge dig in på det här spåret. Även om just din bärbara dator inte har processorn fastlödd på moderkortet finns det andra saker som kan ställa till problem. Om du väl får isär datorn (och kan montera ihop den igen) så finns det risk att bios (mjukvaran på moderkortet) inte stöder just din nya processor och/eller att kylanordningen inte klarar att ta hand om värmen den alstrar.