Sleeptracker Pro är en ganska speciell alarmklocka, istället för att ställa den bredvid sängen på nattduksbordet så har du på dig den som ett armbandsur. Sleeptracker Pro har nämligen en inbyggd accelerometer med vars hjälp den känner av de olika sömnstadier du går igenom under en natt.

Med hjälp av denna information så väcker Sleeptracker upp dig när du sover som lättast vilket ska medföra att du inte ska vakna lika trött som om du blir väckt under din djupare sömn. Vi har testat en tidigare variant för ett par år sedan, men det här är en uppdaterad version.

Ställ tidsspann istället för tidpunkt
Genom att klockan försöker väcka dig vid bästa möjliga tillfälle så kan man inte ställa en exakt tid då man vill vakna. Istället ställer du in en tid då du senast måste vakna samt ett tidsspann då klockan får väcka dig. Exempelvis kan du ställa in att du senast måste upp klockan sju och att klockan får 20 minuter på sig att väcka dig. Då kommer klockan att väcka dig vid första möjliga chans när du sover som lättast från och med 06:40. Om du sover för djupt under hela den tiden så väcker ändå klockan upp dig klockan sju.

Vi testade klockan under en längre period och vår försökskanin kände sig faktiskt mycket piggare och vaknade allt oftare på bra humör. Man skulle kunna jämföra effekten som att vakna av att solljuset skiner in genom fönstret.

Skavande och svettigt
Nu finns det en liten nackdel med Sleeptracker Pro, det är inte den skönaste klockan att sova med. Med ett band av gummi som kan bli väldigt svettigt och ganska vassa kanter som lätt skaver när du sover så känns den helt enkelt inte ultimat utformad som sängkamrat. Den är dessutom väldigt klumpig att ha som ”vanlig” klocka. En bättre design och vi hade hyllat den här klockan som en gåva från ovan (om man har problem med att vakna på rätt sida).

Till dess fördel ska dock också räknas att den håller bra byggkvalitet och verkligen inte ger ett plastigt intryck. Den är också väldigt lättanvänd och funktionen som låter dig vakna till en liten vibration istället för ett pip-ljud är fantastisk om man är av typen som vaknar av den. Klockan har också en usb-anslutning och du kan föra över sömninformation den har samlat under natten till datorn för att i medföljande program logga din sömn och lära dig mer om dina sömnvanor. Programmet håller dock inte så hög klass och känns mest som en gimmick.

Sleeptracker Pro kan absolut hjälpa dig vakna på lite bättre humör och lite piggare på morgonen. Designmissarna, den trista programvaran och det lite höga priset drar ner helhetsbetyget något men det är helt klart värt att överväga ett köp om du är morgontrött.


+
Fungerar kanon

-
Lite dyr
Programvaran och loggningen skulle kunna vara bättre

=
Den gör det den ska galant och vill du vakna lite trevligare så är den något för dig, men det finns fortfarande plats för utveckling.

BETYG
Form/design: 5
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6


Totalt: 7

Fakta


Pris:
1345 kronor
Tillverkare: Innovative Sleep Solutions, www.sleeptracker.com
Info från: Coolstuff, www.coolstuff.se