Doros telefoner är alltid skojiga att testa eftersom det hittills har inneburit en rejält annorlunda upplevelse gentemot övriga tillverkares mobiler. Antingen har de helt saknat skärm eller varit så grundläggande att devisen ”enbart ringa och sms:a” faktiskt har stämt till punkt och pricka.

Doro Phone Easy 410 GSM (namnen är i alla fall inte förenklade) är ett stort steg mot vanliga mobiltelefoner.

Det handlar om en vikbar lur utan onödigheter som yttre skärm eller kamera. Istället finns det två stora lysdioder för att avisera inkomna sms och för att varna vid låg batteritid. På baksidan återfinns den för Doro numera klassiska larmknappen. Den här gången är den dock inte ilsket röd som den brukar vara, utan svart för att passa in i den ganska diskreta svartgröna designen som präglar hela utsidan. Med larmknappen kan du programmera in ett eller flera nummer som telefonen automatiskt ringer om det skulle hända dig något. Just larmknappen är det absolut tydligaste exemplet på vilken målgrupp telefonen riktar sig till.

Avancerat
Insidan är skinande vit som en kontrast mot den mörka utsidan. Här återfinns stora och tydliga knappar och en skarp färgskärm som gör det enkelt att se vad som står.

Menyerna påminner lite om Nokias menyer på klassikern 3310 och följer givetvis tankebanorna med att vara så tydliga och lättlästa som möjligt. Precis som väntat finner du telefonbok och sms i menyn, men den här gången har Doro gått ett steg längre. Nu har du också en lättanvänd kalender och två inbyggda spel. Dessutom kan du faktiskt både skicka och ta emot mms, trots att luren saknar kamera. Kopplar du in ett headset går det även att använda den inbyggda fm-radion.

För att passa målgruppen finner vi också en extra förstärkt ringsignal och en vibrator modell kraftigare för att användaren verkligen ska uppmärksamma när någon ringer eller skickar meddelande.

Pensionärs-smartphone
Med tanke på att sms tidigare har varit den mest avancerade funktionen i Doros telefoner känns det här lite som det närmaste företaget kommit en smartphone. Den är dock genomgående tokenkel att använda, så det blir knappast några problem med de ”avancerade” funktionerna.

Om det ska vara något negativt med luren är det väl bygget, som känns ganska plastigt. Men med tanke på vad telefonen kan och hur enkelt den gör dessa saker är den perfekt för äldre, funktionshindrade eller kanske till och med som en första telefon till barn (även om den knappast går att imponera med på skolgården).

Doro vet i alla fall precis vad de sysslar med för att målgruppen ska kunna använda mobilen utan en massa onödigt trams som kommer ivägen.


+
Enkel

-
Lite småkass batteritid

=
Prisvärd och mycket enkel mobil som borde passa utmärkt för målgruppen.

BETYG
Form/design: 7
Ljudkvalitet: 6
Funktioner: 3
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 7


Totalt betyg: 7

Fakta

Pris: 1 890 kr
Tillverkare: Doro, www.doro.se

Mått: 50x98x19 mm
Vikt: 119 g
Band: Gsm
Skärm: 2 tum, 176x220 pixlar
Taltid: 4h
Passningstid: 280h
Minne: Nej
Kamera: Nej
Övrigt: Larmknapp