Normalt brukar ny teknik först dyka upp i dyra prestigeprodukter, men Philips första Lightframe-skärm är en 22-tummare med i övrigt ganska normala specifikationer och ett inte speciellt högt pris.

Tanken med Lightframe är att det ska bli mer vilsamt för ögonen än en traditionell ram. Med vanliga bildskärmar får du en jobbig kontrast för ögonen mellan den starkt lysande bilden och den betydligt ljussvagare ramen och omgivningen. Lightframe-ramen mildrar den övergången. Enligt Philips skall just blått ljus dessutom ge en lugn känsla. Det låter som flummigt hokus pokus, men faktum är att vi upplever 220X1SW som trivsam och, ja, just vilsam, att sitta framför.

Lättinställd
Med fasta fabriksinställningar, direkt ur kartongen, är färgerna hos 220X1SW förträffliga. Skärmen är bra på att hålla isär både mörka och ljusa färgnyanser vilket gör att du samtidigt kan se detaljer och nyanser både i mörka och ljusa delar av bilden. Hudtoner som ofta är besvärliga tecknas neutralt och snyggt.

Philips 220X1SW är byggd med tn-teknik i panelen vilket innebär att färgvisningen förändras en hel del beroende på i vilken vinkel du ser på skärmen. Som vanligt syns detta mest i höjdled, men så länge du ser någorlunda rakt på skärmen är färgerna riktigt bra.

För färgstark ibland
Men Lightframe-tekniken har även avigsidor, särskilt att den påverkar färgseendet. Vår hjärna anpassar hela tiden vårt färgseende beroende på vad vi betraktar. Det är därför de som håller på med fotoredigering skall sitta i en helt grå omgivning när de arbetar. De skall bara påverkas av det som visas på skärmen, inte något utanför den.

Men Philips Lightframe är med sin tn-panel inte byggd för den typen av uppgifter, så vi ser inte det som något stort problem, och vi upplever det inte som något märkbart problem vid spelande eller filmtittande..

Philips 220X1SW har som i stort sett alla moderna tn-skärmar en mycket bra svarstid grå-till-grå på 2 millisekunder. Skärmen fungerar bra både för spel och för rörlig bild.

Sammantaget är det här en väldigt prisvärd skärm, en av de bästa i sin prisklass, och vi gillar både nytänket med ramfärgen och designen överlag.


+
Känns vilsam för ögonen
Bra färger i bilden.

-
Inte bra för färgseendet.

=
Även om Lightframe-tekniken har ett par nackdelar i vissa sammanhang har Philips snickrat ihop en utmärkt skärm, och fördelarna överväger.

BETYG
Form/design: 9
Bildkvalitet: 7
Anslutningar: 5
Användarvänlighet: 9
Prisvärde: 9


Totalt: 8

Fakta

Pris: 2 700 kronor
Tillverkare: Philips, www.philips.se

Skärm: 22 tum, 1680x1 080 pixlar.
Ljusstyrka: 300 candela/m2.
Kontrast: 1 000:1 (12 000:1 dynamisk).
Betraktningsvinklar (h/v): 160/160 grader.
Responstid: 2 millisekunder.
Kontakter: Analog (d-sub), digital (dvi-d).
Storlek: 520 x 430 x 200 mm