Små enkla hd-kameror modell Creative Vado har börjat dyka upp lite här och var i olika utförande. Den senaste i raden är Aiptek Pencam Trio HD.

Även om namnet avslöjar att detta är en kamera så är det svårt att tro när man ser den första gången, då den mest av allt liknar en digital diktafon, vilket faktiskt är en liten extrafunktion.

På framsidan finns kameralinsen medan baksidan rymmer rec-, play-, papperskorgs-knapp samt ett ”styrkors”. På ena sidan hittar vi en mini-hdmi, av/hörlursutgång och en usb-port. På den andra sidan återfinns påknapp och en lägesväljare där du kan välja mellan stillbildskamera, filmkamera och diktafon.

Liten och enkel

Den här smala designen ligger väldigt mycket bättre i handen än de lite större Vado-klonerna. Den gör dessutom kameran smidigare att bära med sig vilket vi gillar. Smalheten ger dock också Aiptek Pencam en nackdel, skärmen på 1,1 tum är verkligen minimal! Det räcker i och för sig för att se vad man filmar och jämför man med konkurrenterna så är det inte mycket mer man kan göra där heller, trots större skärmar. Denna 1,1-tumsskärm är dessutom en oled-skärm som ger oss en grym betraktningsvinkel och bra prestanda i solljus.

Att spela in video är enkelt, du ställer den i videoläge på sidan och sedan trycker du rec. Det ska mycket till för att du ska misslyckas med att använda denna kamera.

Kameran har även en fotolampa du kan sätta på för att filma i mörkare situationer. Denna går även att använda vid fotografering då den lyser till precis när bilden tas, exakt som på mobiltelefoner. Någon större möjlighet till att zooma finns förstås inte, men det väntar vi oss knappast heller.

Okej bildkvalitet

Stillbilderna är på fem megapixel och håller ungefär samma klass som en hyfsad mobilkamera. De största minuset är mycket brus och att bilderna lätt blir oskarpa. Inget vi vill använda för viktiga bilder alltså, men vi gillar att funktionen finns.

Inte heller filmkvaliteten går att kalla imponerande. Den är dock bättre än videofunktionen i en mobil och står sig bra jämfört med andra minikameror, då bruset är lite mindre framhävt och ganska utsmetat. Det påverkar detaljrikedomen men då linsen är en liten plastbit som inte levererar någon större detaljrikedom från början så är det ganska lugnt.

Den filmar i 720p med 30 bilder i sekunden och lagrar detta på det inbyggda fyra gigabyte stora minnet, vilket räcker till cirka två timmars inspelning.

Visst är det hd men kvaliteten håller förstås inte samma klass som en ”riktig” hd-kamera. Pencam är både brusigare och komprimerar bilden mer än lite större kameror.

Som diktafon gör den sitt jobb alldeles utmärkt men här saknar vi inbyggda högtalare och möjligheten att ställa ingångsvolymen för att kunna använda den vid olika tillfällen med olika förutsättningar.
Pencam är alltså inte för dig som fokuserar på bildkvalitet, men det är inte heller målgruppen. Jämfört med andra minikameror vi testat är den helt överlägsen tack vare kombinationen av hyfsad bildkvalitet, kul extrafunktioner, skönt handhavande och framför allt ett väldigt bra pris.


+
Liten
Superenkel
Billig
Fotolampa

-
Inga högtalare
Ej utbyggbart minne

=
Formatet äger och enkelheten likaså. Detta är dessutom den första minikameran med vettig prislapp.

BETYG

Betygsruta Rubrik
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 10
Prisvärde: 8


Totalt: 8

Fakta

Pris: 1 199 kronor
Tillverkare: Aiptek, www.aiptek.com
Info från: Teknikmagasinet, www.teknikmagasinet.se

Stillbildsupplösning: 5 megapixel
Filmupplösning: 1280 x 720@30p
Skärm: 1,1 tum oled
Minne: inbyggt 4 GB
Utgångar: Usb, av/hörlur, mini-hdmi,
Övrigt: Fotolampa
Mått: 130 x 35 x 19 mm
Vikt: 75 g