Senast när vi gjorde en stor jämförelse mellan de båda maskinerna, hösten 2008, vann Playstation 3 tack vare sin mångsidighet och den mer kraftfulla hårdvaran, även om Xbox 360 hade ett bättre och bredare spelutbud. Ett drygt år senare är vi fortfarande inne på samma konsolgeneration, men mycket har hänt med båda plattformarna. Sony har lanserat den nya PS3 Slim, Xbox 360 lockar med nytt innehåll och nya funktioner, och vad gäller spelsläpp är läget betydligt jämnare. Frågan vi ställde oss var förstås vilket nytänk som räcker längst.


Xbox 360 mot PS3 Slim, vilken konsol ger mest för pengarna 2009?

Hårdvaran
PS3 Slim är liksom 80- och 40-gigabytemodellerna från förra året en aning bantad om vi jämför med originalet, men PS2-stöd känns inte jätteviktigt 2009 och de två usb-portarna känns tillräckliga. Och hur många var egentligen intresserade av att installera Linux på konsolen?
Däremot uppskattar vi att PS3 numera kan skicka ut flerkanalsljud både som bitstream och i pcm-format genom hdmi och att maskinen är förhållandevis strömsnål (även om Xbox 360 fortfarande är bättre på den här punkten).
Sedan en tid tillbaka är Dual Schock 3-kontrollen (med rumble) standard och det finns ganska gott om schysta tillbehör att köpa för dig som exempelvis brinner lite extra för flygsimulatorer eller racingspel. Wlan och bluetooth är två andra ess Sony har i rockärmen hårdvarumässigt, och förstås får vi fortfarande räkna blurayspelaren som en rejäl fördel gentemot Xbox 360, särskilt som den fortfarande håller ganska hög klass även jämfört med dedikerade blurayspelare. Och blurayformatet medger även större utrymme för spelen.


PS3:an är utan tvekan den modernare av de två konsolerna, och detta gäller även den äldre och klumpigare varianten.

På Xbox 360-sidan har det inte hänt så mycket när det gäller hårdvaran. Den senaste maskinen bygger på den så kallade Jasper-arkitekturen och när vi kopplar på en hårddisk på vår inlånade Arcademaskin drar den omkring 53-55 watt i snitt under belastning. Microsoft kontrar mot PS3:ans blurayspelare med sin tjänst genom vilken du kommer att kunna hyra film direkt över nätet. Mer om denna senare i artikeln.

När vi jämför de båda konsolerna mot varandra och tittar på hårdvaran vinner PS3:an solklart, men det är ju hur prylarna används i praktiken som spelar roll så vi kastar oss in i våra olika testronder.

Rond 1 - Spelutbudet
Båda plattformarna erbjuder några riktigt intressanta exklusiva titlar. Till Sonys maskin finns bland annat Singstar (Lips har inte en chans...), Little Big Planet, Uncharted och Metal Gear Solid-serien. Vill du spela Halo, Gears of War, Fable eller Forza är det Xbox 360 som gäller. När vi tittar på antalet titlar i FZ:s speldatabas ser vi att Xbox 360 har ett försprång på omkring 220 titlar men att det under 2009 har kommit ungefär lika många nya spel till båda konsolerna (närmare 140 nya titlar till och med oktober). De flesta bra action-, sport- och social gaming-titlar finns dessutom till båda plattformarna så om inte någon av de plattformsexklusiva titlarna vi nämnde ovan är superviktiga för dig är det hugget som stucket vilken du väljer idag med tanke på spelutbudet.


Forza 3 finns bara till Xbox 360 men på PS3-sidan ser vi fram emot Gran Turismo 5.

Ett minustecken för båda maskinerna är dock helt klart utbudet av barnspel, varför inser inte utvecklarna att vi småbarnsföräldrar inte nöjer oss med Wii? Den här ronden vann Xbox 360 stort förra året men nu blir det helt enkelt oavgjort.

Vinnare: Oavgjort

Rond 2 - Spelgrafiken
I den här ronden har vi tittat på några av de snyggaste och bästa speltitlarna till respektive konsol, både plattformsexklusiva spel och titlar som släppts till båda maskinerna. På pappret ska som sagt PS3:an spöa Microsofts konsol med sin modernare processor (även om grafikprocessorn enligt många är vassare i Xbox 360) och med bluray som lagringsmedium men i praktiken är det väldigt jämnt.
Några av spelen vi testade på båda konsolerna var NHL 2010, Need for Speed Shift, Modern Warfare 2 och Call of Duty 4 och 5, och dessa är väldigt likvärdiga på båda maskinerna. De snyggaste PS3-exklusiva spelen vi har testat är utan tvekan Killzone 2 och Uncharted 2, här snackar vi definitivt ett rejält lyft jämfört med de bästa titlarna från förra året. Och framför allt är det sistnämnda spelet nog det grafiskt mest imponerande vi sett på konsol hittills.


Killzone 2, ett av de snyggaste spelen vi testat till PS3:an.


När uppföljaren till Gears of War kom chockade utvecklaren med ännu bättre grafik, ett måste till Xbox 360 helt enkelt.

På Xbox-sidan imponeras vi av grafiken i de mäktiga utomhusmiljöerna i Gears of War 2 samt det actionfyllda Forza 3, för att nämna några populära och hyfsat nya konsolexklusiva spel. Överlag tycker vi att Microsoft-titlarna är en aning bättre när det gäller kantutjämning (en viktig funktion när många så kallade full hd-spel i praktiken är renderade i ganska låg upplösning) och att vi ser mindre av grafikbuggar (t ex tearing) på Xbox 360 än på PS3. Men Sonys konsol börjar visa upp musklerna ordentligt när det gäller exklusiva titlar som leverers på bluraymedia.
Men det är så pass små skillnader överlag att det ändå är omöjligt att kora en vinnare i den här ronden. Vi trodde att PS3:an skulle passerat Xbox 360 i år men så är inte fallet. Oavsett vilken av spelmaskinerna du väljer får du likvärdig bildupplevelse i spelen.

Vinnare: Oavgjort

Rond 3 - Ljudet
När vi spelar spel har vi ganska svårt att höra någon skillnad mellan konsolerna, men den finns där. Ett par titlar där PS3:ans bättre tekniska förutsättningar gör skillnad är Killzone 2 och Uncharted (1 och 2). Här blir ljudbilden riktigt fin med kristalklara ljudeffekter och extremt bra rymd som vi inte hör i Xbox 360-spel, som överlag låter en aning mer komprimerade när vi lyssnar i riktigt bra högtalare (i platt-tv:n hör du garanterat ingen skillnad).


Uncharted 2 är inte bara snyggt, det bjuder på extremt bra ljud också.

Medan Xbox 360 bara kan skicka ut komprimerat 5.1-ljud klarar PS3:an okomprimerat flerkanalsljud i pcm-format vilket faktiskt gör skillnad även om det är få spel som drar nytta av möjligheten idag. I Uncharted 2 kan du som spelare välja mellan Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 och PCM 5.1 och visst hör vi skillnad i vår testanläggning. Dessutom får du bättre ljud när du ser på film, bluray spelar i en annan liga här jämfört med dvd.

Vinnare: PS3

Rond 4 - Online-funktionalitet
Även här har det hänt en hel del från Sonys sida, senast när vi jämförde de båda spelplattformarna mot varandra fanns ingen motsvarighet till Microsofts achievements, nu har vi dock motsvarande Trophies på PS3. Bättre sent än aldrig.
Och fortfarande är Sonys onlinetjänst gratis medan du måste betala 500 kronor per år för Xbox Live Guld (Silver räcker inte långt...).

Att handla spel online är ungefär lika enkelt på båda maskinerna men utbudet är större på Xbox-sidan (och vi gillar utbudet av Arcade-titlar). Men större i sammanhanget betyder inte att det är godkänt, båda tillverkarna har starkt begränsat möjligheten att köpa nya titlar och Sony och Microsoft har olika förklaringar till varför det är så.

– I Europa finns det inte samma förutsättningar som här i Sverige vad gäller bredband. Man väntar därför in att fler marknader ska bli likvärdiga så man kan slå på brett, säger Daniel Gustafson, PR-ansvarig på Nordisk Film.

En förklaring som vi tycker låter lite märklig och som vi har svårt att acceptera. Microsofts hänvisar istället till återförsäljarledet.

– Vi inte vill störa försäljningen i butik för mycket, därav också vår prispunkt. Vi erbjuder istället tillgänglighet, säger Niklas Lindén, produktmarknadschef för Xbox Live i Sverige.


Niklas Lindén, produktmarknadschef för Xbox Live

I den nya uppdateringen som vi har betatestat finns även möjligheten att använda Facebook och Twitter i konsolen, och det är väldigt enkelt om än lite begränsat. Detta tillsammans med möjligheten att chatta via MSN direkt i Xbox 360 gör att den trots Sonys förbättringar fullständigt krossar PS3:an i den här ronden.

Vinnare: Xbox 360

Rond 5 - Mediaspelarfunktioner
Båda maskinerna klarar av att streama högupplöst film från upnp-källor i nätverket hemma, och båda har ungefär jämnbördigt filstöd. Och det är tyvärr långt ifrån perfekt. Men med serverprogram som PS3 Media Server eller Tversity kan du konvertera film i realtid och njuta av allt från divx-filer till mkv-rippar direkt i konsolen. Men med begränsningar (exempelvis när det gäller att spola fram och tillbaka). Och det kräver en dator i andra änden vilket är ett minus för dig som har mediabiblioteket på en nätansluten hårddisk (nas), eller på konsolens hårddisk.

PS3:an har förstås den inbyggda blurayspelaren. Denna har i och med senare uppdateringar fått stöd för BD-Live och eftersom den är mjukvarubaserad till stor del kommer den att kunna uppgraderas ytterligare, för exempelvis 3d-stöd. Och vi gillar mediaspelargränssnittet hos PS3:an bättre än i Microsofts konsol även om det finns brister även här.


Video-on-demand direkt i Xbox 360, vi gillar konceptet!

Nu i november kommer Microsoft att släppa en uppdatering med en helt ny hyrfilmstjänst direkt i boxen och M3 har snabbtestat tjänsten. Dessutom har två M3-läsare betatestat tjänsen under en längre tid så vi har fått god insyn i hur den nya filmtjänsten fungerar. I Zune Marketplace kan du hyra film i full hd-format med 5.1-ljud direkt i boxen och välja mellan att ladda hem först, eller titta direkt medan boxen hämtar hem filen. Och det är inga problem att titta på en 1080p-film strömmande med 8 Mbit adsl-uppkoppling (och wlan adapter till Xboxen). Det är lite osäkert hur många titlar som kommer att finnas tillgängliga vid lansering (i november eller december) men i dagsläget finns 101 filmer att se för beta-användarna, många i 480p men även ett gäng i 720p och 1080p. Räkna med ett separat stort test av tjänsten i M3 när den går upp skarpt. Första intrycket är dock grymt positivt!

Är du såld på bluray-formatet är det en PS3:a du skall ha men vi på M3 föredrar digitalt distribuerad media och efter att ha kikat på Microsofts lösning kan vi inte annat än utse Xbox 360 som vinnare i det här delmomentet.

Vinnare: Xbox 360

Rond 6 - Handhavande och prisvärde
Flera bitar som är viktiga att väga in är svåra att placera in i givna delmoment, ett exempel är användarvänligheten. Båda maskinerna måste exempelvis uppdateras via nätet regelbundet och detta går betydligt snabbare och smidigare på Xbox 360 än på PS3:an där vi ofta tvingas tanka hem sjukt stora filer. Och samma sak gäller installationen av spel, vi upplevde längre väntetider på PS3:an överlag. Sedan senaste jämförelsen har Microsoft hunnit uppdatera sitt gränssnitt i maskinen vilket var ett ordentligt lyft.


Båda maskinerna är väldigt enkla att använda med fräscha gränssnitt.

Stort plus i kanten dock för att det är superenkelt att själv byta hårddisk i PS3:an till skillnad från med Microsofts Xbox 360 där vi är begränsade till de diskar tillverkaren har att erbjuda.
Numera kan vi välja att installera spel på Xbox 360-hårddisken, för att snabba upp eventuella laddtider i själva spelen, och vi gillar att detta är en option och inte ett krav som i fallet med Sonys konsol.
När vi installerar ett spel på 360:n slipper vi också höra den högljudda dvd-spelaren, en i våra ögon (och öron) stor nackdel med denna konsol jämfört med Sonys PS3 Slim som är i det närmaste ljudlös. Men även när vi spelar från hårddisk väsnas Xbox 360 klart mer än PS3 Slim även om dvd-enheten är den största boven i dramat.


Xbox 360 fortsätter också att vara lågprisalternativet i ligan, du kan hitta ett så kallat Elite Value pack för 2 500 kronor och då får du en Xbox 360 med 120 gigabyte hårddisk, headset och två spel. En PS3 Slim med lika stor hårddisk kostar nästan 1 000 kronor mer utan spel. Och framför allt, du kan alltid välja att köpa en Arcade-maskin för 1 900 kronor och ändå kunna spela alla spel som finns därute. Och då hjälper det inte att Sony står och lockar med bluetooth, fet hårddisk och bluray. Spelandet är ju ändå den viktigaste biten för merparten och så länge Xbox 360 hänger med när det gäller grafik och ljud är det svårt att hitta något mer prisvärt alternativ.

Vinnare: Xbox 360

Och vinnaren är...
Det var riktigt jämnt och extremt svårt men efter att vi vägt samman de olika ronderna har vi en vinnare. Playstation 3 har blivit bättre sedan den vann förra höstens test, både när vi ser till spelen, mediaspelarfunktionaliteten och onlinedelen.
Men samtidigt har Microsoft lagt i en extra växel och visar nu med lanseringen av Zune Marketplace och Facebookklient att man faktiskt går ett steg längre än Sonys blurayspelare och satsar på digital filmdistribution direkt i boxen, något som vi på M3 gillar skarpt.
Detta tillsammans med en bättre online-del överlag, rimlig prissättning och i stort sett lika bra grafik som PS3:an gör att segern i år går till Xbox 360.

Total vinnare: Xbox 360

Xbox 360 vinner årets store konsolduell