Det här är efterträdaren till DLA-350-modellen och vi känner igen formerna från flera föregångare. Projektorn är riktigt stor och tung men vi gillar den runda formgivningen. På vänster sida sitter alla anslutningar och här finns det vi förväntar oss bortsett från en 12-voltstrigger som numera brukar vara standard även på billigare modeller.

Stor men tystlåten

Först börjar vi felsöka varför vi inte får igång projektorn men det visade sig att den var påslagen men att fläkten var så tystgående så att (det diskreta) ventilationssystemet i testlokalen överröstade den. Projektorn är extremt flexibel med 2,0x zoom och generös vertikal och horisontell linsförflyttning. Dessutom sköts allting, inklusive skärpeinställningen, med den belysta men för prislappen något plastiga fjärrkontrollen vilket känns lyxigt.

JVC hymlar inte med siffror och 30 000:1 i äkta ansi-kontrast är mäktigt. När vi kör igång blurayversionen av Apocalypto briljerar den både i mörka och ljusa scener. Bättre svärta än så här är svårt att få i en projektor, i alla fall i den här prisklassen. Och då använder inte projektorn någon autoiris, tillverkaren har helt enkelt lyckats kontrollera ljusgenomsläppet så bra att det inte behövs för att ändå få till den här kontrasten. Imponerande!

Samtidigt är skärpan i toppklass och 1080p-material övertygar med djup och bra närvarokänsla. På minussidan noterar vi att oavsett vilken inställning vi väljer ser ansikten ibland en aning onaturliga ut, vilket är ett bevis på att färgerna inte riktigt är hundraprocentiga. Inte så att vi noterar något tydligt stick åt något speciellt håll under vanligt filmtittande men färgerna är överlag en aning överdrivna och vi lyckas inte justera detta till full belåtenhet.Interpolerar sådär

Liksom på flera andra nya projektorer finns här ett läge för att interpolera in delbilder och på så sätt få "tv-flyt" i filmmaterial med 24 bilder per sekund, men liksom hos andra modeller vi har testat med denna funktion är den inte hundraprocentig vilket gör att vi föredrar att lämna den avstängd.
Däremot imponeras vi av hur bra bildprocessorn jobbar när vi matar DLA-HD550 med lågupplösta källor, uppskalningen är helt oklanderlig.

50 000 kronor är mycket pengar och detta är förstås inte projektorn för dig som tar första steget in i hemmabiovärlden. Men om du är ute efter något att ersätta din 3-4 år gamla 720p-modell med, och vill gå upp en klass och få riktigt bra bild i ditt dedikerade hemmabiorum, då är DLA-HD550 definitivt ett bra alternativ.


+
Grym svärta och kontrast
I stort sett ljudlös
Generös zoom och lensshift

-
Dyr
Färgerna är inte 100-procentiga
Inget ISF-kalibreringsläge

=
En riktigt mäktig filmkanon för den seriöse hemmabioentusiasten och även om DLA-HD550 är svindyr så kan vi inte annat än gilla den.

BETYG
Bildkvalitet: 8
Ljudnivå: 9
Installation: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6


Totalt: 8

Fakta

Pris: 49 990 kr
Tillverkare: JVC, www.jvc.se

Typ: D-ILA
Upplösning: 1920x1080
HD Ready 1080p: Ja
Projektionsavstånd 100 tum: 3,0-6,1 m
Anslutningar: 2 HDMI (ver 1.3), 1 komponent, 1 VGA, 1 S-video, 1 komposit
Fläktljud: 19 dB
Kontrast: 30 000:1 (ansi)
Ljusstyrka: 1 000 ansilumen
Zoom: 2,0x
Lensshift: Ja (horisontell och vertikal)
ISFccc-Certifierad: Nej
Videoprocessor:10-bit HQV Reon-VX
Brinntid lampa: 2 000/3 000 h (normal/eco)
Mått: 365x167x478 mm
Vikt: 11,2 kg
Garanti: 2 år (projektor)