Senaste versionen av Asus mini-stationära Eee Box bjuder på en hel del intressanta skillnader mot de vi tidigare testat. Formmässigt är det samma smala låda stående på ett bordsställ, eller upphängd bakom en skärm med vesa-fäste baktill. Det har alltid varit en elegant lösning, om inte helt praktisk, då arrangemanget med foten blir lite svajig om man kopplar in för många sladdar och tillbehör i datorn.Och med EB1012 finns det ännu mer möjligheter att göra detta än tidigare. Det är imponerande hur mycket externa portar som Asus lyckats få plats med på den minimala kanten runtom lådan, som sex usb-portar och esatakontakt. Det gör i och för sig att datorn riskerar att se ut som en igelkott, med det är en estetisk miss vi kan acceptera.

Extra skärmutgång
Asus har också lärt sig från förra versionen vi testade, och nu har de både d-sub-kontakt för vga och hdmi-utgång till tv. Och datorn fungerar utmärkt just för video, även till en hdtv. Det ser Nvidias Ion-plattform till med pigg integrerad grafik. Däremot tycker vi att effekten av Ion på en stationär dator är försumbar. Tidigare Eee Box-datorer med Radeongrafik har haft samma goda resultat prestandamässigt.

Det man vinner är en smula lägre strömförbrukning, och en grafikkrets som utvecklar lite mindre värme. Det gör att datorn också är behagligt tyst. Finns det fläktkylning så fick vi aldrig igång den, trots hårdkörning av systemet i flera timmar. Det enda som låter är surret från hårddisken. Den hade dock kunnat vara lite bättre isolerad.

Gott om minne
För övrigt är prestandan hygglig för kontorsjobb och surf, men som med alla Atom-baserade system så är det lågt i tak. För många program och processer ingång samtidigt kan få systemet att gå ner på en lägre växel emellanåt. Därför hjälps EB1012 upp av det faktum att den har två gigabyte internminne. Operativsystemet är Windows 7 Home Premium, vilket fungerar riktigt bra, speciellt om man stänger av de mest spektakulära effekterna i gränssnittet.

Asus har gång på gång visat att de behärskar mini-pc-formatet, både på den bärbara och stationära sidan. Det här är ytterligare ett bra exempel på det, en dator som trots sin litenhet känns funktionsmässigt rymlig.

+
Kompakt form
Tyst drift
Gott om anslutningar

-
Något låga prestanda

=
Strömsnål och kompakt dator som klarar hd-film galant och är tillräckligt snabb för det mesta.

BETYG
Form/design: 8
Prestanda: 6
Funktioner/
Anslutningar 9
Användarvänlighet 8
Prisvärde 8


Totalt: 8