Den nya Pico-modellen från Optoma är till det yttre nästan identisk med föregångaren, som vi utsåg till 2008 års tredje coolaste pryl. Fortfarande handlar det om en extremt liten dlp-baserad projektor som du med lätthet får plats med i skjortfickan.

Men när vi synar den lite mer ingående ser vi en del förändringar.

Specialkontakt
PK102 erbjuder både en av-ingång och en vga-ingång (via specialkabel), och inuti enheten finns dessutom 4 gigabyte minne som du kan tanka över filer till, mer om detta senare.

Manualen till enheten ligger på det inbyggda minnet, något som tog en stund att lista ut på grund av en luddig formulering i Quickstart-guiden, och för att flytta filer till och från enheten ansluter du den till din dator (också via specialkabel…) så att den dyker upp som en flyttbar disk. Eller till din pc rättare sagt, på en Mac händer ingenting när vi ansluter projektorn.

Optoma har pressat upp ljusstyrkan till 11 ansilumen men när vi jämför den sida vid sida mot 3M:s konkurrentmodell Mpro 120 förlorar PK102 på den här punkten. Skärpan från vga-källor blir dock helt okej och även färgerna ser bra ut. Men vi hade hoppats på lite mer ljustryck och lite bättre kontrast i bilden. Räkna inte med att dra upp dina presentationer i större format än omkring 25-30 tum om du inte kan mörklägga totalt i konferensrummet.

Mediaspelare och inbyggt minne
PK102 kan spela upp mpeg4-filmer och visa de flesta vanliga bildformat, men om du har en powerpointpresentation du vill ta med dig är det konvertering till jpg-filer som gäller. Projektorn kan även spela upp mp3-filer men den inbyggda högtalaren låter mindre och sämre än de flesta mobiltelefoner så detta känns som en ganska onödig feature.

Gränssnittet i projektorn är ganska enkelt när du väl lär dig hantera den något speciella multifunktionsknappen på vänstra sidan, vilket kräver lite övning.

Sammantaget är PK102 klart bättre än sin föregångare men inte lika bra som Mpro120 från 3M i vår smak, en lcos-projektor som även är aningen större men som kostar ungefär lika mycket.


+
Gedigen
Liten och smidig
Bra skärpa från VGA

-
Ljusstyrkan
Batteritiden
Egen specialkontakt

=
Ett lyft från föregående modell och en bra produkt som dock inte riktigt kan mäta sig med dagens konkurrens.

BETYG
Form/design 9
Bildkvalitet 6
Funktioner/anslutningar 7
Användarvänlighet 6
Prisvärde 5


Totalt: 7

Fakta

Pris: 3 995 kr
Tillverkare: Optoma, www.optoma.com
Info från: Projektorsystem, www.projektor.se

Projektortyp: Single Chip DLP, LED
Upplösning: 480x320
Kontrast: 1000:1
Ljusstyrka: 11 ansilumen
Brinntid lampa: 20 000 h
Angiven batteritid: Upp till 2 h (låg ljusstyrka)
Uppmätt batteritid: 1 h 7 min (hög ljusstyrka)
Mått: 50x103x15mm
Vikt: 115 gram