När det gäller multifjärrar som inte tillhör lyxklassen är Logitechs Harmony-serie herre på täppan, och har så varit i flera år. Styrkan bakom deras system är datorkopplingen, det enkla installationshandhavandet och den helt absurt stora kod-databas man får till sitt förfogande. Philips vill inte vara sämre och plagierar skamlöst Logitechs hela koncept med Prestigo 6006. Den största skillnaden är bygget.

Prestigon är en bastant pjäs som för det mesta ligger skönt i handen och har en allmänt bra ergonomi, trots att det inte rör sig om någon fjärr i toppklassen. Silverfärgad plast ser visserligen billigt ut i vanlig ordning, men känslan ger ett gott intryck. Trist nog har Philips snålat in rejält på den inbyggda skärmen, vars dåliga belysning gör att hela skärmen ser fläckig ut.

Samma olika

När det kommer till att ställa in enheter fungerar Philips på ungefär samma sätt som Logitech: installera ett program på din dator, koppla in fjärren via usb och gör alla inställningar via datorn. Lustigt nog får du inte ange ett enda modellnummer, utan när du stegat dig fram mellan tillverkare och produkttyp ombeds du trycka på originalfjärrens av-knapp samtidigt som den ska riktas mot Prestigon. På det sättet ska Philipsfjärren förstå vad det är för apparat och sedan göra alla inställningar som behövs. Det fungerar - för ungefär hälften av varje apparats funktioner. Resten får du manuellt sitta och mappa ut via nos mot nos-programmering, som dessutom måste gå via datorn vilket bara blir segt. Ett plus dock för att du själv kan ordna vilka menyval som syns på fjärrens skärm, och i vilken ordning de ska visas. Nu behöver vi inte stega fem sidor på den lilla skärmen för att hitta en viss ingång på vår tv.

När du har en apparat som saknar fjärr, i vårt fall en Xbox 360, blir dock luckorna i systemet extra tydliga. Efter att ha valt Microsoft som tillverkare och spel som produktkategori måste vi nämligen rycka ur sladden, slå på konsolen, hålla in strömknappen på fjärren tills konsolen stängts av, och sedan plugga in kabeln igen. Riktigt vad som gör den proceduren enklare än att välja en produkt i en list begriper vi inte, utan vi börjar istället ifrågasätta varför datorn behöver vara med över huvud taget.

Halvaktiv

Precis som hos Logitech finns det olika aktiviteter att programmera in. Om du exempelvis vill titta på en dvd ska du i teorin bara trycka på den knappen och sedan ska fjärren slå på allt och ställa in rätt kanal. I Logitechs fall fungerar systemet, men dåligt. Philips motsvarighet är ännu sämre. Efter fipplande med inställningar fram och tillbaka lyckas fjärren åtminstone slå på skärmen och dvd-spelaren, men glöm receivern eller att ställa in något på rätt kanal.

Som tur är kan du snabbt glömma aktivitetstänket för att istället hoppa mellan enheterna på fjärren. Det blir lite omständligt, men huvuduppgiften – det vill säga byta en handfull fjärrkontroller mot en enda – klarar den i alla fall.

Det finns mycket korkat med Prestigon och den tar rejält mycket längre tid att ställa in än vilken motsvarighet från Logitech som helst. Men när allt väl är på plats föredrar vi faktiskt Philipsfjärren eftersom den känns betydligt mer stabilt byggd.


+
Skön byggkvalitet
Bra knappar

-
Ruggigt bökig och virrig installation
Kass display

=
Snyggare och skönare än motsvarande Harmony-fjärr, men mjukvaran försöker slå rekord i bökighet.

BETYG
Design/ergonomi: 7
Funktioner: 6
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 6


Totalt: 6

Fakta

Tillverkare: Logitech, www.logitech.se
Pris: 849 kr

Systemkrav PC:
Win 2000/XP/Vista, Mac OSX 10.4/10.5, usb-port, Internetanslutning
Systemkrav Mac: OS X 10.3 eller senare, usb-port, Internetanslutning
Skärm: Färg
Antal apparater: 6
Räckvidd: 10m
Mått: i.u
Vikt: i.u
Garanti: 2 år