Läget har förändrats. Både 2008 och 2009 var netbook-pc den hetaste datortrenden. Med nya chips-set och billigare strömsnåla processorer introducerades datorköparna till en helt ny genre av lättviktiga och prisvärda maskiner för enklare göromål som surf, kontorsjobb och e-post.
Allteftersom tiden gick blev datorerna också snabbare och är numera bra nog även för enklare mediehantering.


Klicka på faktatabellen för att få upp den i större format.

I år har det varit rätt tyst. En och annan ny modell har släppts, men mestadels verkar utvecklingen, prisläget och framför allt det konstanta snacket om dem ha tagit en paus.

Inte så konstigt. Det var inte särskilt skönt att jobba med en musplatta stor som ett frimärke, eller att skriva på ett tangentbord där antingen alla knappar är mindre eller funktionsknappar som shift och back är beklämmande små. Lägg till detta att du ska sitta och stirra på en pytteliten 10-tumsskärm, som dessutom ofta är alltför begränsad i upplösning.

Spännande saker har hänt

Men nu råder andra tider. I kategorin bärbara pc strax över netbook-datorn har det lite i skymundan skett en del intressanta saker. För bara några år sedan var en dator med elva eller tolvtumsskärm något av en raritet, det var specialbyggen av lyxkaraktär som du fick betala saftiga summor för.
En ultrabärbar, som de kallades kunde gå loss på så mycket som 15 000-16 000 kronor för inte allt för länge sedan.

Sedan dess har ett gäng nya lågvoltsprocessorer och chips-set gjort det möjligt att förse även andra sorters datorer med mindre och mer kompakta komponenter utan att behöva ta till speciallösningar.
Detta har öppnat upp för både massproduktion och prispress, och resultatet är en typ av dator som vissa kallar för ”netbook plus”.
Här gäller i stort sett samma filosofi som hos 10-tumsdatorerna. Du får en dator till ett tilltalande lågt pris, med låg ström­förbrukning och begränsade prestanda, men i ett betydligt bekvämare skal.
En del tillverkare har helt enkelt tagit sina befintliga netbook-datorer och gjort dem lite större. Andra har tagit 13-tumsmodeller och krympt dem, både i storlek, pris och ­prestanda.

Gemensamt för nästan alla datorer i det här segmentet är att tillverkarna inte ens försöker med versioner med mindre batteri för att dra ned på vikten.
Det är uppenbart vad kunderna vill ha – en dator som går och går hela dagen, det är viktigare än något hekto mindre i vikt och ett par millimeter tunnare form.

Våra testade datorer säljs bara med sex-celliga batterier som ger en batteritid på upp emot nio, tio timmar i bästa fall.
För många användare kan de här datorerna vara en gyllene medelväg.

Tycker du att en netbook med 10-tumsskärm, liten musplatta och kompakt tangentbord är för trång, och att Atom-plattformen är för långsam för dina behov? Och tycker du samtidigt att en större dator på tretton tum eller större antingen är för tung eller för dyr? Då är datorerna i det här testet något för dig.
Just därför är det komfort, funktioner och även här batteritid som är de mest angelägna kriterierna.

Prestanda är givetvis inte oviktigt det heller, men så länge datorerna smidigt klarar av lite Office-jobb, ett par messenger-fönster, en mediespelare och några webbläsarfönster, så är det väl godkänt på den punkten.Fräck Ferrari på låg växel
Acers designdator är en del av AMD:s ­sponsorsamarbete med Formel 1-stallet Ferrari, och därför hittar vi just AMD under huven på datorn. En Athlon X2 L310 för att vara exakt.

Till skillnad från sitt namn är dock inte Ferrari One-200 särskilt snabb. Processorn följs åt av grafikkortet ATI Radeon HD 3200 som bidrar med lite extra videoprestanda och även lite extra 3d-skjuts.
Just på spelprestanda är Ferrari snäppet bättre än konkurrenterna. Men ingen av datorerna har egentligen tillräckligt hög kapacitet för annat än det allra enklaste i spelväg.

I testet är den annars klart långsammast i de flesta testmoment, även om alla de testade datorerna spelar i ungefär samma liga.
Vi har inga problem prestandamässigt varken med enklare eller tyngre webbsidor, fullskärms Flash-video och enklare Photoshop-mekande. En viktig orsak till det här är att datorn har generöst med minne, hela fyra gigabyte.

Vad som talar emot Ace-datorn är den höga värmeutvecklingen. Det gör att datorn har aggressiv kylning i stort sett hela tiden, med en konstant hög ljudnivå. Batteritiden är också en till två timmar sämre.

Smart konstruktion
Men Ferrari One-200 har andra fördelar. Det är en riktigt smart byggd maskin, med högklassig musplatta och tangentbord, skönt handstöd under tangentbordet, smart placering av knappar och portar, och en riktigt bra skärm på 11,6 tum, med fina färger och hög ljusstyrka.

I teorin går det även att skrämma upp datorn till bättre spelprestanda. Den har nämligen en så kallad xgp-port, där du kan koppla in ett externt grafikkort. Ett sådant kostar ett par tusen kronor.

Mer påtagligt positivt är att Acer kostat på datorn ett inbyggt 3g-modem. Det är lätt att använda med bra för-installerade program och datorn har en riktigt bra antenn för stark signal och därmed så bra trådlös hastighet som man kan begära.

+
Låg vikt.
Bra ergonomi.
3g-modem.

-
Högljudd kylning.
Något långsam.
Relativt kort batteritid.


Betyg: 7

Tunn Fujitsu lite för dyr
Fujitsu Lifebook P3110 går att få i tre färger. Svart, vitt och vår uppfriskande aggressivt röda. Den är, precis som Acer Ferrari One-200, bara tre centimeter hög hopfälld, men den är större på andra ledder, och väger mest alla datorer i testet, drygt 1,6 kilo.
Som många av Fujitsus datorer finns den i många olika varianter med olika konfiguration, så det var svårt att fastställa ett realistiskt cirkapris på denna. Efter att vi konfererade med Fujitsu rekommenderade de ett pris på 7 000 kronor. Det är möjligt att du kan hitta en bättre deal.

Bra för film och musik
Ändå är det en bra dator. Speciellt skärm och högtalare är utmärkta, vilket gör den till en kul maskin att se film på eller lyssna på musik med. Bra är också att den har riktiga knappar i sidan för att slå av och på trådlös kommunikation. Sådant är allt som oftast förpassat till knappkombinationer på tangentbordet.
Just tangentbordet är en annan svag punkt för Lifebook P3110. Det har bra bredd och allt är välplacerat, men knapparna är fladdriga och upplevs som oprecisa att skriva med. Ett annat minus med Lifebook P3110 är den minimala musplattan.

Med tanke på prislappen hade vi väntat oss antingen mer prestanda, mer exklusiv stil eller fler smarta funktioner, kanske hdmi-utgång eller 3g-modem. Nu drar den jämnt med testets Asus UL20A på nästan alla punkter, och har dessutom något sämre batteritid.

Fujitsu har här gjort en dator som inte har några skriande fel, men en handfull kosmetiska missar och inte helt klockrent tangentbord och musplatta sänker betyget. För sju tusenlappar tycker vi inte att den är värd pengarna. Lifebook P3110 gör ingenting och kan ingenting som inte de andra billigare datorerna gör och kan lika bra. Se om du kan få den till ett bättre pris.

+
Bra bild och ljud.
Tyst drift.

-
Dyr.
Relativt tung.


Betyg: 6

Prisvärd och tyst Asus
Lägsta prislappen i testet hittar vi på Asus UL20A. Det är en elegant skapelse med lite större skärm på tolv tum, och några millimeter större än konkurrenterna på bredden och djupet. Trots det håller den en låg vikt på 1,5 kilo prick. Datorn finns i två färger. Den vanligaste är svart, men den silvervariant vi testade går att få tag på i vissa butiker.

Med lite högre allmänprestanda än Acer-datorn flyter all normal användning av systemet på bra. Processorn, en Intel U2300, håller jämna steg med andra i det här datorsegmentet. Grafikkretsen är densamma som i resten av de testet. Du får kompetent video- och 2d-hantering, men sämre 3d Intel-baserade datorerna i och spel.
Även här är tillverkaren generös med minne, om än bara upp till tre gigabyte. Men det gör en hel del för möjligheten att parallellköra många program. Vill du bara göra något snabbt och enkelt, som att surfa eller spela lite musik, finns minioperativet Expressgate installerat, som du kan starta på några sekunder i stället för Windows.

UL20A är behagligt tyst. Ett lätt sus från fläktarna är allt som hörs.
Inte ens långvarig hård-körning med full belastning av processor, grafik och aktiv hårddisk orsakar alltför störande oväsen. Det är datorns stora styrka tillsammans med den utmärkta batteritiden som i bästa fall är på över nio timmar.

Finemang för film
Du som vill använda datorn för att titta på film kan glädja dig åt en skärm med bra svärta och färger som passar.
Högsta ljusstyrkan är dock lite låg, vilket kan ställa till med problem för vanligt kontorsjobb i för ljusa miljöer. En annan bra sak för filmvisning är de ovanligt kraftfulla högtalarna. Du kan få rejält oväsen till explosionerna på skärmen. Däremot låter det inte särskilt vackert på högre volym.

+
Bra pris.
Tyst drift.
Bra batteritid.


-
Något mörk skärm.
Plastig musplatta


Betyg: 8

Välgjord Lenovo tappar mark
Lenovos bidrag till startfältet är X100e, en betydligt långsammare dator än konkurrenterna. Här sitter en AMD Athlon Neo MV-40, en processor mer i netbook-klass än något du hittar i medelstora bärbara datorer.

Med blygsam Radeon-grafik och två gigabyte minne går ändå webb- och kontorsarbete smidigt, även om enskilda laddtider för program och tunga webbsidor upplevs som något segare. När vi kör riktigt högupplöst video strömmad i en Flash-spelare sjunker uppdateringsfrekvensen påtagligt.
Hd-film från hårddisken i valfritt mediespelarprogram går dock bra, datorns grafikprocessor räcker långt för videohantering.

Batteritiden är för kort
Vi testade den här datorn tidigare i våras, och reflekterade då inte över batteritiden, men i jämförelse med andra datorer med sexcelliga batterier ser vi att den inte håller måttet. Där de andra presterar mellan sju och nio timmar på sparlåga, får vi här bara ut knappt sex timmar.
Datorn brister i råprestanda och har kort batteritid, men är annars en fantastiskt välbyggd liten dator, med ett ovanligt stadigt och stryktåligt chassi för denna typ av dator, och många positiva detaljer.

Framför allt har X100e en skön arbetskomfort, med gediget tangentbord och två typer av musstyrning, en väl till-agen styrplatta, eller Lenovos karakteristiska röda pinne mitt i tangentbordet.
X100e har liksom Acers Ferrari-dator inbyggt 3g-modem, och ett som dessutom har ovanligt bra antenn, vilket ökar möjligheten att få bra signal. Det är en dator främst såld till företag, så som standard levereras den med Windows 7 Professional.
För 6 000 kronor får du gott om bra ­funktioner och en väldigt välbyggd dator. Känner du att prestanda är avgörande bör du nog titta på något av alternativen.

+
Stadig konstruktion.
Utmärkt ergonomi.
3g.

-
Måttliga prestanda och batteritid.
Betyg: 6

Snabb Samsung med flås
Testets kraftfullaste dator kommer från Samsung i form av X120. Om du av någon anledning vill göra mer krävande saker, som att redigera stora foton eller klippa video, så får du här lite större marginaler. Men bara lite.

Processorn är en Intel Core 2 duo. Den sitter i samma chips-set som övriga Intel-datorer, och har också samma grafikkrets. Samsung har kostat på med fyra gigabyte minne, lite märkligt då operativsystemet är en 32-bitarsversion som ändå inte kan utnyttja hela minnesmängden.

En sak X120 är ensam om i testet är en hdmi-utgång. Kanske är det just med mer kraft bakom som Samsung känner sig självsäkra nog på att datorn kan driva en stor hd-skärm utan problem.
Med ett pris på cirka 6 000 kronor vill det dock till att du behöver kapaciteten. Annars kan du välja en svagare men billigare dator.
Trots en mer kraftfull processor är X120 riktigt bra på att spara ström. I våra mätningar är den den mest långlivade av datorerna. Men marginalen är knapp, vi får ut mellan tio minuter och en kvart mer än testets tvåa.

Trångt tangentbord
Till det yttre har X120 lånat stil och form från sin storebror X420. Det innebär bland annat att ytorna du fäller upp inte är flata, utan att det finns en böj på vardera sida av tangentbordet. Detta är lite synd, eftersom det gör att knapparna inte kan gå längre ut i kanterna, och därmed får Samsung samma problem här som hos en netbook-pc. Funktionsknapparna på sidorna har fått krympas för att allt ska få plats.

Musplattan är stor nog, men även här finns det ett påtaligt netbook-drag. Knapparna har nämligen förpassats ut på sidorna av musplattan, något vi sett på mindre 10-tumsmodeller. Det känns ovant ett tag, men vi vande oss snabbt.

+
Goda prestanda.
Hdmi-utgång.
Bra batteritid.

-
Litet tangentbord.
Något dyr.Betyg: 7

Fakta

Datorerna testades fabriksnya eller efter systemåterställning, med originalinställningar och medföljande förinstallerade program. Prestanda mättes med PC Mark Vantage, samt bedömdes med uppspelning av xvid-film, uppspelning av strömmad video från Youtube, laddning av webbsidor med Internet Explorer och Google Chrome, samt hantering av pdf i Acrobal Reader och stora Word-dokument i Microsoft Office 2007. Batteritiden mättes med Battery Eater Pro, och ljudnivån med decibelmätare i ett tyst kontorsrum med 30 decibel bakgrundsbrus.

4 bra tillbehör
En liten och lätt dator ger dig ännu större rörlighet med tillbehören som tar datorn till nya höjder.

  • Datorväska. En bra datorväska är inte alltför dyr. Belkin Toploader är en enkel men praktisk väska för 11- och 12-tumsdatorer som kostar cirka 250 kronor och säljs av flera större teknikkedjor.
  • Bärbar dvd. En sak de här små datorerna saknar är en cd- och dvd-läsare, något som kan göra det svårt att installera program. En enkel lösing är att skaffa en extern dvd som ansluts via usb-ingången. Samsung SE-S084C är en slimmad cd- och dvd-brännare som drivs via usb-kontakten och väger knappt fyra hekto. Pris: cirka 550 kronor.
  • Mobilt bredband. Du vill givetvis kunna surfa och kolla mejlen överallt. Därför behöver du ett riktigt bra mobilt bredbandsabonnemang. Telenor vann PC För Allas senaste test.
  • Extra ström. Batteritorsk är aldrig kul. För att undvika det kan det vara bra med ett par olika alternativ för att ladda upp det. AC-adaptrar för anslutning till cigarettändaruttaget i bilen finns att få tag på till de flesta datormodeller, eller så kan du skaffa en universell, som Velleman PSI15024S, där du pluggar in dig i ett vanligt vägguttag. Den kostar cirka 400 kronor och säljs i diverse datorbutiker i Sverige, till exempel hos okit.se och datagubben.se.

Om du vill betala mer…
I det här testet begränsade vi oss till lite billigare datorer, men dyra och lyxiga ultrabärbara är fortfarande en het datortyp. Här är tre sådana datorer i vi testat senaste halvåret och som erbjuder lite mer.

Speldatorn
Dell Alienware M11x. 
11-tumsdator, byggd på en liknande plattform som våra fyra testade datorer, men har bestyckats med extra grafikkort, ett Nvidia Geforce GT 335M. Det gör att spelprestanda ökar rejält. Pris 10 000 kronor.

Lättviktaren
Sony Vaio X väger bara drygt sju hekto. Ändå rymmer den en kapabel pc med 11-tumsskärm, 3g-modem och ssd-disk. Datorn duger gott för kontorsjobb och webb, men inte för film. Vaio X fick en 7:a av 10 i betyg i oktober 2009 och kostade då 17 000 kronor.

Mångsysslaren
HP Touchsmart tm2-1090eo. Tablet-pc med vridbar pekskärm som du kan fälla ihop med skärmsidan utåt, och använda på stående fot Utmärkt komfort, och något av det bästa vi sett i musplatteväg. Imponerande mångsidig. Väger två kilo, och är 4,4 centimeter tjock. Cirkapris 11 000 kronor