Spel
Spel är tyvärr en av de svagare punkterna hos Android, särskilt på grund av avsaknaden av betalappar. Men det finns en del riktigt roliga spel på Market trots allt.

Rädda droiden: Replica island

Beskrivning: Plattformsspel
Utvecklare: Team Replica
Pris: 0 kr

Googles robotmaskot har placerats i ett mysigt plattformsspel. Du styr med telefonens styrkula, alternativ gyrot, och ska föra den lilla roboten genom en ganska charmig, om än avskalad värld, med en tillhörande story om hur roboten förlorat sitt minne. Det tar upp lite väl mycket plats för att vara värt det, men samtidigt är det ett ganska underhållande plattformsspel som vi gärna ser mer av på Market.

+
Underhållande.

-
ganska avskalad grafik sett till spelets storlek.

Betyg: 7
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314904/radda-droiden-replica-island

Gem miner: Gräv bort tristessen

Utvecklare: Psym Mobile
Beskrivning: Plattformsspel

Digger med hjärna ungefär. Du intar rollen som en gruvarbetare som ska ge dig ner i underjorden på jakt efter värdefulla mineraler. Gå ner, gräv, samla på dig mineraler och se till att ta dig upp innan du kroknar. Uppe hos den lokala handlaren byter du dina fynd mot pengar som du sedan kan köpa uppgraderingar för. Ett ganska lugnt och fridfullt spel som kräver lite planering ju längre du kommer.

+
Kul och avkopplande.

-
Ingen direkt nagelbitare.

Betyg: 7
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.297391/gem-miner-grav-bort-tristessen

Robo Defense Free

Utvecklare: Okänd
Beskrivning: Tower defense
Pris: 0 kr

Vem var det som påstod att gratisspel var simpla? Visst, Robo Defense saknar en hel del djup gentemot giganterna i genren, men utmaningen är det inget fel på. Gratisversionen har visserligen bara en bana (rektangulär gräsplätt) som fiender strömmar in på från ett håll och som du ska stoppa från att nå din bas som ligger på andra sidan, men det duger gott för ett gratisspel.
Utöver uppgraderingar under matchen samlar du även achievements, och dina inspelade poäng kan bytas mot uppgraderingar och nya försvarstorn till senare matcher. Fullversionen är ett givet köp när betalappar kommer igång.

+
Förvånansvärt komplicerat och utmanande.

-
Gratisversionen har bara en bana.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.273203/robo-defense-free

Bonsai Blast

Zuma-klon till android.
Utvecklare: Glu
Beskrivning: Pusselspel
Pris: 0 kr

Okej, grodan är borta och Inca-temat har bytts mot ett asiatiskt sådant, men i övrigt är det till punkt och pricka det gamla goda pusselspelet Zuma som döljer sig bakom titeln. Färgade bollar rullar i en bana mot ett hål och med ett gigantiskt armborst ska du skjuta likadana bollar för att para ihop minst tre av samma färg för att få bort dem.
Här ligger större fokus på powerups och hinder i banan, men det är fortfarande Zuma, och det är vi glada över.

+
Grymt pusselspel med grym anpassning för pekskärm.

-
Tar upp väldigt mycket plats (över 6 MB).

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.273222/bonsai-blast

Spectrek light: Ghostbusters på riktigt

Utvecklare: Spectrekking.com
Plattformar: Android
Pris: 0 kr

Välj speltid och sen ger du dig ut på spökjakt. Eftersom spöken inte kan uppfattas med våra veka mänskliga ögon behöver du hjälp av din telefons kamera för att hitta dem. Se spöken på skärmen genom kameran, eller lägg luren horisontellt för att se en översiktskarta vart de befinner sig. Augmented reality kommer antagligen slå i form av sociala applikationer, eller just spel som detta. Du ser förstås ut som en idiot när du springer runt i närområdet och jagar virtuella spöken, men det får du bjuda på.

Betyg: 7
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.299364/spectrek-light-ghostbusters-pa-riktigt

Multimedia

Ett område som Android är ganska kasst på i utgångsläge är multimedia. Men som med allt annat krävs det bara en runda på Market så är den saken avklarad.

Grym webbradio - SR Player

Beskrivning: Webbradio och podcast från SR
Utvecklare: JDS
Pris: 0 kr

Sveriges Radio behöver knappast någon närmare presentation. Men vad många kanske inte känner till är att de erbjuder en alldeles utmärkt samling podcasts från sina program. SR Player har inga problem att koppla upp sig mot detta digra utbud, eller köra webbradion live om det skulle behövas. Nackdelen skulle väl vara att allt strömmas istället för någon möjlighet att ladda ner, men annars rockar appen.

+
Riktigt enkel och hyfsat snabb.

-
Strömmade medier drar mycket batteri.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.328524/grym-webbradio---sr-player

Twonkyserver mobile: Dlna till din Android

Beskrivning: DLNA-klient
Utvecklare: Twonky
Pris: 0 kr

Twonky är välkänt i datorvärlden som en väldigt enkel metod att dela ut datorns hård-diskinnehåll via dlna till exempelvis en spelkonsol. Nu har Twonky-gänget snickrat ihop en Androidklient som helt enkelt delar ut mobilens innehåll på det wlan den för stunden råkar vara uppkopplad på.
Utöver att starta programmet och låta det söka igenom telefonen efter mediafiler behöver du dessutom inte göra ett skvatt för att det ska fungera.

+
Det går inte att få det enklare.

-
Både sökning och användning är långt ifrån snabbt.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.310163/twonkyserver-mobile-dlna-till-din-android

Shazam
Utvecklare: Shazam Entertainment LTD
Beskrivning: Musiksökning
Pris: 0 kr

Applikationen som har blivit en standardapplikation på precis alla plattformar den satt sin fot på. Du hör en låt någonstans och undrar vad det är, spelar in en slinga med Shazam och några sekunder senare får du upp all matnyttig information om låten som du kan tänkas behöva.
När du hittat låten har du möjlighet att söka upp låten för inköp via Amazons musikaffär eller att leta upp matchande videosnuttar på Youtube. Shazam är ett måste i varje telefon!

+
Hittar det mesta.

-
Inget speciellt.

Betyg: 9
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271543/shazam

Spotify
Utvecklare: Spotify
Beskrivning: Musikströmning
Pris: 0 kr (kräver Spotify Premium)

Den i särklass mest uppmärksammade appen till Android. Okej, du behöver ett premiumkonto för hundra spänn i månaden för att kunna använda tjänsten, men med tanke på att du i den stationära versionen får bättre ljudkvalitet, förhandslyssning på ny musik och slipper reklamen känns det ganska överkomligt för en närmast outtömlig källa till musik.

Mobilversionen kräver en hel del systemresurser och har några småbuggar, men för att vara första versionen funkar det utmärkt. Sök musik, spela musik, skapa och redigera spellistor, allt funkar som förväntat.

Bästa funktionen är dock offline playlists, det vill säga gör en spellista och spara den lokalt på telefonen så behöver du inte bry dig om att ha täckning för att kunna lira. Vår testlista på 2 000 låtar tog visserligen ett dygn att tanka ner över wlan, men det är en detalj i sammanhanget. I den senaste uppdateringen kan du även lägga in musik som finns sparat lokalt på din telefons minneskort. Spotify tokäger!

+
Spotify mobilt, att köpa musik är helt plötsligt ålderdomligt.

-
Några småbuggar, halvsegt låtbyte.

Betyg: 9
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271570/spotify

A online radio
Utvecklare: aor.leadapps
Beskrivning: Internetradio
Pris: 0 kr

En internetradioklient av allra enklaste slag. De flesta radiostationer plockas från Shoutcasts gigantiska utbud, vilket gör att du har en hel del östeuropeiskt att plöja igenom innan du hittar något som ens är på engelska. Däremot kan du lägga till egna adresser till ditt bibliotek också.

Själva strömningen är toksimpel. Tryck på länken, låt den ladda ett par sekunder och sen är det klart, inget mer tjafs. Gillar kanalen kan du lägga den bland favoriter och du kan också göra sökningar efter stationer med musik du borde gilla.

Enkelt, välfungerande och fantastiskt datahungrigt.

+
Löjligt många stationer.

-
Många kanaler gör det automatiskt lite svårnavigerat.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271575/a-online-radio

Nöje Livsstil/Socialt

Även om samtliga androidmobiler faller in under kategorin smartphone behöver de definitivt inte bara användas för smarta kontors- och jobbfunktioner. Smartphones är numera lika mycket ett verktyg för din personliga livsstil.

Ett fingertryck bort: Instant buttons

Beskrivning: Ljudwidgets
Utvecklare: Crema Games
Pris: 0 kr

Visst skulle det vara skoj att kunna bränna av ett klassiskt rimshot när polaren drar ett dåligt skämt? Instant Buttons placerar en ikonstor widget på skrivbordet med just en sådan, eller någon av de andra ljuden som finns i appen. Allt från rimshot till Duke Nukem-citat finns att tillgå, så du har alltid något att liva upp stämningen med. Knapparna kan anpassas efter färg innan de läggs ut och den egentligen enda nackdelen med appen är att den går på samma volym som mediaspelaren (det vill säga att det blir ett ständigt fipplande med volym mellan apparna).

+
Fantastiskt ”användbar”.

-
Inget speciellt.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.331616/en-fingertryckning-bort-instant-buttons

Spela socialt: Gowalla
Utvecklare: Gowalla
Pris: 0 kr

Geospel i form av Foursquare och Gowalla har du säkert sett i din Facebookström eller via Twitter när dina vänner ”checkar in” överallt. När du kommer till en plats checkar du helt enkelt in, kan hitta virtuella objekt, kommentera vänners incheckningar och mycket annat. En kul grej som både fungerar som ett socialt spel och för att hitta nya, spännande platser runt omkring dig. Se bara till att inte posta precis varenda incheckning till sociala nätverk så att vi andra slipper ointressant spam.

+
Geospel är skojiga.

-
Omvandlas lätt till socialt spam om du hanterar det fel.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314872/spela-socialt-gowalla

Android-app: Cardiotrainer

Beskrivning: Träningskompis
Utvecklare: WorkSmart Labs inc.
Pris: 0 kr

Cardiotrainer tillhör den ganska digra skara av gps-kopplade träningsappar på Market. Just den här appen tillhör en av de trevligare med mängder av statistik, inbyggda musikkontroller, koppling till Facebook och även stöd för uppladdning till utvecklarens hemsida utan att för den sakens skull ställa krav på att du registrerar dig vid första uppstart.

+
Enkel och fyllig app.

-
Inget stöd för pulsband.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314840/android-app-cardiotrainer

Filmtipset
Beskrivning: Filmcommunity
Utvecklare: DScript
Pris: 0 kr

Filmtipset är en sajt för alla filmnördar att samlas kring för att diskutera, recensera och hitta nya filmer att avnjuta. Har du ett konto på den vanliga hemsidan kopplar du enkelt det kontot till appen via en aktiveringskod och sedan är det bara att avnjuta filmfakta på resande fot. Givetvis finns det inte lika många funktioner som på hemsidan, men det fungerar riktigt bra det som finns.

+
Innehållsrikt.

-
Måste aktiveras via kod, går ej att logga in via appen.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.301133/filmtipset

Twidroid
Utvecklare: Zimmerman & Marban
Beskrivning: Twitterklient
Pris: 0 kr

Visst, HTC Hero har den inbyggda Twitterklienten Peep med en stor och fancy widget för tweets. Det är något twidroid saknar, men allt annat finns där redan från start. Du kan välja vilket fotouppladdningstjänst du vill använda, vilken metod du vill använda för att korta webbadresser, och så vidare. Eller enkelt söka upp nya personer du vill följa, svara och retweeta poster med ett klick och allt annat du kan behöva utan tjafs och trams.
Är du en tung Twitteranvändare redan är den här applikationen guld, är du inte beroende hjälper den här appen dig att bli det ganska omgående.

+
Twitter blir inte bättre än så här.

-
En widget hade varit trevligt.

Betyg: 9
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271316/twidroid

Nyttoprogram

Nyttoprogram är ofta lika nyttiga som de är coola. Det här är appar som gör ditt liv lite enklare, helt enkelt.

Layar Reality Browser

Utvecklare: Layar
Beskrivning: AR-app
Pris: 0 kr

Layar är hands down något av det coolaste vi testat. Visst har vi sett augumented reality (förstärkt verklighet) i demovideor förr, men i verkligheten är det så mycket mer.

Kombinera kameran i luren, gps-mottagaren och ett valfritt lager (Google, Wikipedia, Flickr, Brightkite och en hel drös andra) och du får upp det som kameran visar och även intressepunkter baserat på vilket lager du valde direkt på skärmen.

Ingen mesig karta med satellitvy i bästa fall, utan punkter rakt framför ögat på dig.

+
Ett ord: ASGRYMT!

-
Androidlurar behöver bättre kamera och mer exakt gps omgående!

Betyg: 10
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271453/layar-reality-browser-21

Redigera mobilt: Photoshop Mobile
Beskrivning: fotoredigerare
Utvecklare: Adobe
Pris: 0 kr

Bildredigering är något som av förklarliga skäl görs bäst på en dator. Men ibland vill man göra en mindre uppfräschning av en tagen bild innan man skickar iväg den till Facebook eller som mms. Adobes välkända bildbehandlare fungerar riktigt bra i mobil version för just den uppgiften. Nackdelen är inte helt oväntat att vi kommer på mängder av funktioner som vi saknar från fullversionen.

+
Smidig bildredigering.

-
Mycket vill ha mer, vi saknar funktioner.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314900/redigera-mobilt-photoshop-mobile

Bärbart bibliotek: Aldiko book Reader
Utvecklare: Aldiko
Beskrivning: E-boksläsare
Pris: 0 kr

Kan du läsa serietidningar i din Androidlur så kan du givetvis läsa böcker. När det kommer till böcker finns det nästan lika många appar som det finns tillgängliga böcker.

Många använder sig av Google Books eller andra public domain-titlar för att generera ett stort gratisbibliotek. Nackdelen med många av dessa är att de helt enkelt består av en simpel genväg som öppnas i en webbläsare och egentligen inte är någon riktig bokapplikation.
Aldiko är däremot på riktigt. Här kan du göra alla former av inställningar du vill gällande textfärger, typsnitt och bakgrundsfärger för att få en så bekväm läsarupplevelse som möjligt och givetvis kan du bokmärka sidor för att återuppta läsningen senare (något webbläsarlänkarna helt saknar).

En fuling är dock att Aldiko inte talar om när boken är gratis eller ej, utan du kan läsa nästan halva boken innan du uppmanas att köpa den. Detta verkar dock bara gälla ett fåtal böcker i deras bibliotek.

+
Bekvämt gränssnitt.

-
Får alla böcker att verka gratis vid första anblicken.

Betyg: 7
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271498/aldiko-book-reader

Shoppa loss: Prisjakt

Utvecklare: XMS Developers
Beskrivning: prisjämförelse
Pris: 0 kr

För prismedvetna är det här programmet ovärderligt. Antingen textsöker du på en vara du vill ha koll på, eller så använder du kameran för att scanna in streckkoden.
Det går riktigt fort att få fram en resultatlista, och att navigera vidare in bland butikslistorna för varje produkt går minst lika snabbt.
När du hittat en webshop som har varan i lager kan du direkt skickas vidare till företagets hemsida (via standardwebbläsaren).

+
Snabb.

-
Inget speciellt.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271488/prisjakt

Analysera allt: Google Goggles
Beskrivning: Fotoanalyserare
Utvecklare: Google
Pris: 0 kr (Kräver Android 2.0 eller senare)

Plåta en text, en byggnad eller något annat med Goggles och inom några sekunder har du en hel hög information om objektet samt relaterad information. Det är alltså lite som Kooaba, men med ett betydligt bredare område. Helt klart en av de coolare apparna på Market.

+
Grym tjänst!

-
Inget speciellt.

Betyg: 9
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314866/analysera-allt-google-goggles

Verktyg
Android är ett väldigt avancerat operativsystem, i alla fall om du vill att det ska vara det. Därför finns det tonvis med prylar som hjälper dig att både anpassa operativsystemet och dina dagliga göromål.

Färgglad filhanterare: Estrongs File Explorer
Beskrivning: Filhanterare
Utvecklare: EStrongs
Pris: 0 kr

Om du inte har någon större användning för att hantera zipfiler är Estrongs File Explorer en mycket trevlig bekantskap. Den lirar ihop med den separata aktivitetshanteraren, har högvis med funktioner, fungerar snabbt och är dessutom begåvat med ett riktigt trevligt gränssnitt. Dessutom kan du komma åt externa diskar via serveråtkomst.

+
Funktionsspäckad.

-
Inget zip-stöd.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314857/fargglad-filhanterare-estrongs-file-explorer

Riktig navigation: Navigon
Beskrivning: navigator
Utvecklare: Navigon
Pris: 30 dagars gratisversion, fullversionskod köps via navigon.se för 799 kronor

Navigering via Google Maps ska dyka upp någon gång i år, men även när det kommer lider det programmet av att du ständigt behöver ladda ner kartor. Just den funktionen gör det omöjligt att använda tjänsten utanför Sverige utan att bli ruinerad.

Det är här Navigon kommer in. Deras app ger dig gratis navigation inom Sverige under en månads testversion och för att undvika Googles grinighet och brist på betalappar köper du helt enkelt en aktiveringskod via Navigons hemsida och får tillgång till navigering i hela Europa. Den stora fördelen är att alla kartor laddas ner till minneskortet (två gigabyte) så att du faktiskt kan använda din telefon som navigator utomlands.

I vanlig ordning är gps-signalen inte lika exakt som hos en riktig navigator, men det går snabbare att hitta signal och för de flesta navigeringar fungerar det utmärkt.

+
Kartor offline.

-
Inget speciellt.

Betyg: 8
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.314894/riktig-navigation-navigon

Datorstyrning - PremoteDroid

Beskrivning: Virtuell datormus och filöppnare
Utvecklare: Pierre Durand
Pris: 0 kr


Premote är lite styltigare att koppla in jämfört med Gmote och erbjuder varken uppspelning i mobilen eller riktiga styrknappar för mediaspelaren. Men om du inte använder VLC som uppspelare vinner Premote rejält. Filbrowsern är ruggigt mycket snabbare och filerna öppnas i den spelare du själv vill ha. Huvudfunktionen är dock att programmet agerar datormus med inbyggt tangentbord, vilket den gör ruskigt bra över både blåtand och wifi.

+
Grym musemulator.

-
Inga riktiga kontrollknappar som hos Gmote.

Betyg: 9

Klippverkstad: Ringdroid

Utvecklare: Ringdroid Team
Beskrivning: Ringsignalseditor
Pris: 0 kr

Har du inte en HTC Hero som utrustats med en editor för ringsignaler redan från start är den här appen precis hur bra som helst. Läs in en ljudfil, klipp enkelt till önskad längd och spara som ringsignal, antingen som allmän sådan eller för en specifik kontakt. Ruskigt lättanvänd och fungerar precis som aviserat. En av de mest självklara applikationerna till Android hittills.

+
Fungerar klockrent.

-
Inget.

Betyg: 9
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.271536/ringdroid

EStrongs task manager: Programdödaren

Beskrivning: programövervakare
Utvecklare: Estrongs
Pris: 0 kr

Aktivitetshanterare finns det gott om på Market, men alla är långt ifrån bra. Estrongs variant är stundtals lysande, men också stundtals värdelös. Inuti själva programmet funkar allt klockrent och du kan både lägga in program som inte ska visas och stänga ner flera program samtidigt. Dessutom visar programmet om det rör sig om systemtjänster eller vanliga applikationer så att du inte råkar stänga av något viktigt. Kör du däremot ”kill all”-widgeten som också finns att tillgå ligger programmet och puttrar i bakgrunden och segar ner telefonen enormt, vilket är precis motsatsen mot vad ett sådant här program ska göra.

+
Snabbt och enkelt program.

-
Totalt kontraproduktiv widget.

Betyg: 7
http://androidguiden.idg.se/2.13677/1.297394/estrongs-task-manager-programdodaren