Det finns olika typer av portabla projektorer. Vi har testat en hel del av de minimala picoprojektorer som dykt upp det senaste året, med ljussvag lampa, inbyggt batteri och minne. HX300G är en annan typ av projektor, relativt nätt och smidig att ta med sig, men den kräver fortfarande strömförsörjning och saknar just det inbyggda minnet. Å andra sidan behöver den heller inte mörkläggning i världsklass för att vara användbar.

Klumpig nätadapter

Projektorn är alltså mycket liten och smidig, och såväl yttermåtten som vikten (klart under ett kilo) gör den ovanligt lämplig att ta med i portföljen. Men precis som andra projjar kräver den ström för att fungera, och den medföljande nätadaptern är riktigt bamsig och väger faktiskt nästan lika mycket som själva projektorn. Onödigt och inte så lite vilseledande tycker vi.

HX300G tar emot bildsignaler via komposit, vga eller hdmi. Projektorns huvudsakliga användningsområde lär vara att visa olika typer av presentationer, och det gör den utmärkt. Visserligen är det tydligt att ljusstyrkan inte är högre än 300 lumen, men i ett någorlunda mörkt rum spelar det ingen större roll. Vid filmvisning över hdmi märks det dock ganska tydligt att detta inte är någon svindyr hemmabioprojektor. Bilden är klart godkänd med relativt fin skärpa, men färgerna kan behöva mer sting och svärtan lämnar en del övrigt att önska. Upplösningen är 1024x768, men signaler upp till 1080p accepteras via hdmi. En trevlig detalj är att LED-lampan ska stå pall för hela 30 000 timmars användning.

Inbyggd fm-sändare

Projektorn har också en inbyggd mediaspelare vilket gör att du inte behöver någon extern bildkälla. Det är bara att plugga in ett usb-minne på baksidan och välja usb-uppspelning i menyerna så rullar filmen, och de vanligaste filtyperna verkar fungera bra. Det går också att spela upp bildspel och Powerpoint-presentationer från minnet, men i det sistnämnda fallet får du klara dig utan alla tjusiga animationer du slitit med. För ljudet står ett par inbyggda enwattshögtalare, men det går även att ansluta ett par hörlurar eller använda den inbyggda fm-sändaren för att skicka ljudet till en receiver.

Priset ligger på cirka 7 000 kronor, och som portabel presentationsprojektor funkar HX300G riktigt bra förutsatt att det finns hyfsade mörkläggningsmöjligheter i styrelserummet. Tillbaka på hotellrummet fixar den också att visa filmer med godkänd kvalitet, och med ett fett usb-minne kan du plocka med dig mycket film på resan. Men särskilt portabel är den egentligen inte när vi räknar in den klumpiga nätadaptern, och varför inte göra en fjärrkontroll av kreditkortstyp när vikt och storlek är viktigt?


+
Portabel.
Inbyggd mediaspelare/dokumentvisare.
Lång brinntid.

-
Inte så portabel som man kan tro.
Behöver mörka rum.

=
HX300G har många strängar på sin lyra, och gör det bra även om den inte briljerar på något område. Men den är lätt att bära med, har fin bildkvalitet och visar filmer och presentationer från ett usb-minne.

BETYG
Storlek/form 7
Bildkvalitet 6
Funktioner 8
Användarvänlighet 8
Prisvärde 6


Totalt: 7