HP:s Envy-datorer såg vi för första gången för drygt ett år sedan, massiva och grymt stadiga datorer med snygg finish i krom och aluminium, med bästa hårdvaran under skalet och ergonomi och byggkvalitet i världsklass. Samt ryggknäckarvikt, vilket kanske var dess största nackdel.

Envy 14 Beats Edition är inget undantag. Det är en imponerande maskin med fyrkärnig Core i7, snabb grafik, displayport, hdmi-utgång och esata, elegant slot-in-dvd, samt en riktigt bra skärm både för kontorsjobb, spel och film. Här finns samma grymma batterilösning som i original-Envy, ett halvcentimetertjockt batteri, brett som hela datorn, som hakas på som en extra botten och fördubblar livslängden. Beats har fått en egen stil, med svart och rött istället för andra Envys metallglans.

Ljuvligt ljud

Det som skiljer Beats Edition från andra Envy är att HP lovar guld och gröna skogar när det gäller ljudupplevelsen. Dels har datorn ett bättre ljudkort än vad som normalt brukar sitta i en notebook samt drivrutiner med bra inställningsmöjligheter. Den tredje komponenten är ett par bra hörlurar, Beats Solo från Monster.

HP Envy 14 Beats Edition

Det låter grymt bra efter visst trixande med equalisern. Efter att ha fixat till ljudkurvan efter tycke och smak så är det uppenbart vem den här datorn är till för – dig som verkligen älskar musik, och som inte uppskattar när den misshandlas av undermålig uppspelning.

Lysande lurar
Nu är det egentligen inte datorn i sig som är den stora stjärnan här. Det är hörlurarna som stjäl showen. Pluggar vi in dem i en bättre mediaspelare får vi precis samma grymma detaljåtergivning och rika ljud. Och använder vi ett par andra hörlurar i datorn så låter det bra, men inte fantastiskt.

Lurarna är halvöppna och läcker en hel del mot omgivningen, och elementen är rätt små och sitter tätt mot öronen. Det kan bli lite svettigt efter ett tag och trycket är obekvämt hårt. Vill man avnjuta en låt eller tre åt gången går det bra, sedan börjar det bli obekvämt.


Örongodis. Lurarna är fantastiska ljudmässigt men inte helt bekväma.

Vad datorn bidrar med är att höja nivån från vanligt sunkljud på en pc, till kvaliteten som man får ut ur en lite bättre bärbar musikspelare. Möjligen kan en inbiten audiofil få ut mer av det än så, men faktum är att utan hörlurarna hade det inte varit mycket speciellt med datorn i sig. Förutom att Envy rent allmänt är en dator med kvalitet på alla punkter och ett pris därefter.


+
Hög prestanda. Ruggigt välbyggd. Bra ljud utan lurarna, fantastiskt ljud med dem.

-
Ovanligt tung. Lurarna är obekväma i längden.

=
Ett snyggt men inte problemfritt skrytbygge för folk med kräsna öron och mycket pengar över.

BETYG

Form/design 8

Ergonomi 8
Prestanda 9
Funktioner/anslutningar 8
Prisvärde 7


Totalt: 8

Fakta

Pris
17 990 kr
Tillverkare
HP, www.hp.se

Processor
Intel Core i7 720QM, 1,6 GHz
Grafik
ATI Mobility Radeon HD 5650, 1 GB
Minne
4 GB ddr3
Lagring
500 GB hdd 5400 rpm, dvd-rw
Anslutningar
2x usb 2.0, esata/usb, lan, hdmi, mini displayport, vga, hörlur, headset
Trådlöst
802.11bgn, Bluetooth
Kortläsare
Sd, mmc
Bildskärm
14,5 tum led, 1366x768 bildpunkter
Operativsystem
Windows 7 Home Premium, 64 bit
Medföljer
Microsoft Office Starter, Adobe Photoshop Elements 8, Adobe Premiere Elements 8, extra batteri, hörlurarna Beats Solo
Mått
355x237x31 mm (41 mm med extra batteri)
Vikt
2,56 kg (3,43 kg med extra batteri)

Studioljud?

Ludsystemet Beats Audio ska enligt HP ge lyssnare ”samma ljudupplevelse som musikerna har i studion”. Rapstjärnan och producenten Dr Dre har lånat ut namnet till marknadsföringen. Hur det låter i hans studio låter vi vara osagt, men enligt våra erfarenheter brukar ljudet i en musikstudio ärligt talat vara ganska så tråkigt. Korrekt och detaljerat, men med platt och rak ljudåtergivning som inte direkt ger något tryck i lurarna.
Det får man däremot definitivt här.