B3 är nya versionen av svenska Excitos Bubba B2 och som vi gillade skarpt. Det här är en elegant liten svart burk, mindre än ett mjölkpaket och med två antenner. Att kombinera nas med router på detta sätt är förvånansvärt sällsynt, men borde vara mycket användbart i hemmanätverk. Varför ha två prylar att dra sladd till och sköta om, när man kan ha en, dessutom en som är så här lättanvänd och funktionsrik. Excito har bestämt sig för att stoppa in precis allt de kunde komma på som gett dessa två funktioner mervärde. Inuti sitter en 2,5-tums hårddisk, baktill finns det usb 2.0-portar och plats för en extra disk.

Excito B3 Wifi

Här finns de funktioner för mediaströmning som vi blivit vana vid i hemmaservrar med stöd till strömning till bland annat Itunes, Playstation 3, Pinnacle Soundbridge och de flesta mediaspelare. Det ska även finnas ett sätt att använda B3 och dess funktioner från platser utanför nätverket, via en åtkomsttjänst hos Excito som ger den en unik adress. Detta får vi dock inte att fungera, antagligen eftersom vi sitter på ett företagsnätverk med massor av brandväggsrestriktioner.

Du kan göra krypterad backup, använda B3 som skrivarserver, ladda ner filer med http, ftp och torrent, spela upp lagrad musik direkt i webbläsaren, skapa fotoalbum och bildspel... Och eftersom plattformen är Linux så finns det en hel del tredjepartsprogram som den kan utrustas med för den som har de rätta kunskaperna.

Excito B3 WifiFör trots allt B3 kan göra så är användandet extremt enkelt. Allt sköts från ett webbgränssnitt med ren och tydlig design, det mesta är både mycket pedagogiskt och snabbt att använda. Det är nästan svårt att göra fel även om man är ovan vid att ställa in såna här produkter. Som administratör sätter du snabbt upp konton för flera användare som då får en egen katalog på disken och en egen inloggning till alla funktioner.

I vår testade version av B3 satt en 1 terabyte stor hårddisk med 5400 rpm rotationshastighet. Det gör den inte direkt snabb, men för de flesta sysslor duger den bra. Det går även att köpa en variant med ssd-disk eller med 500 gigabyte eller 2 terabyte hårddisk. Eftersom B3 är helt passivt kyld är det bara hårddisken som låter och den surrar på ganska så obemärkt. En sak som hade höjt betyget ytterligare vore fler fasta nätverksuttag. Nu finns bara en wan-port och många vill fortfarande ha fast lina för säkrast möjliga överföring till mediaspelaren, speldatorn och så vidare.

B3 är en riktigt bra pjäs, det som kan avskräcka är priset på drygt fyra lakan. En motsvarande router och en liten en gigabytes nas går att få för hälften så mycket tillsammans. Men det du betalar för här är enkelheten, enhetlig administration och mängder av smarta funktioner.


M3 Rekommenderar

+ 

Enkelt gränssnitt
Strömsnål
Tyst


- 

Priset

= 

Om du vill ha en maskin som fungerar både som hemmaserver och router så är B3 Wifi perfekt med sitt smidiga gränssnitt och det gör inte ont i ögonen att titta på den heller.


BETYG

Form/design: 9

Prestanda: 9

Funktioner/anslutningar: 10

Prisvärde: 7Totalt: 9

Fakta

Cirkapris: 4 100 kronor
Tillverkare: Excito, www.excito.xom

Produkttyp: Router, nas, mediaserver med mera
Processor: 1.2 GHz ARM
Minne: 512 MB DDR2
Anslutningar: 1 wan, 1 lan 10/100/1000 , 2 usb 2.0, esata
Trådlöst: Accespunkt 802.11g/n, 2,4 GHz/5 GHz
Strömförsörjning: 12 V
Lagring: 1 TB hdd, 5400 rpm
Filserver: Http, Samba, ftp, smb, afp, scp
Filhämtning: Http, ftp, bittorrent
Mediaserver: Upnp, daap, Squeezebox Server
Webbserver: Apache 2, php5, Mysql
Övriga funktioner: E-postserver, webbmejl, e-post-fetch, skrivarserver, fjärråtkomst med mera
Storlek (utan antenner): 11,5 x 19,5 x 4,2
Vikt: 1,22 kg
Garanti: 2 år