HP har visat framfötterna under andra halvan av 2010 och släppt en serie skrivare för hemmabruk under namnet Eprint. Skrivarna innehåller funktioner som vi inte har sett någon annanstans och som gör att maskinerna känns mer moderna och relevanta år 2011 än vad vi trott att en skrivare kunde göra.

Av dessa är bläckstråleskrivaren Photosmart Estation C510a den mest avancerade. Den har trådlöst nätverk, bildläsare, kopiatorfunktion och riktigt hög hastighet om du ställer ned utskriftskvaliteten en aning.

HP Photosmart Estation C510a

Mejla skrivaren
Utskriftskvaliteten är annars vad du kan förvänta dig av en allroundskrivare med fyra färger. Riktigt bra för kontorsutskrifter och klart godkänd för den mer vardaglige fotografens önskemål. En femte bläckpatron innehåller extra svart färg för kontorsutskrifter. Utskriftskostnaden är inte den lägsta vi sett, men under 40 öre för en svarvit textsida är godkänt.

Huvudfunktionen i Eprint-serien är kopplingen mot internet. Varje skrivare pratar med HP:s servrar och har där ett eget e-postkonto, en skrivarkö i molnet och diverse andra funktioner. Mejladressen fungerar på en gång. Skicka ett textmejl eller bifoga en fil (bilder, textfiler, Office-dokument och pfd-filer) och skrivaren spottar ur sig det hela. Skickar du en bifogad bild väljer skrivaren automatiskt att göra fotoutskrift.

Bär med dig skärmen
Registrerar du skrivaren på en speciell webbplats kan du kolla skrivarstatus, rensa utskriftsjobb och mycket annat på distans. Där kan du också välja att registrera ”betrodda” avsändare och blockera alla andra, så att du inte riskerar att skrivaren börjar spotta ut sig mängder av skräppost. Där finns också ett gäng färdiga informationsappar som paketerar onlineinnehåll, som nyhetssidor, väderleksrapport, reseguider, Picasa-bilder med mera för utskrift.

Men det som sticker ut mest med Estation är inte allt det ovan nämnda, utan skärmen. Det är inte bara en stor pekskärm i färg, utan är en fristående surfplatta med Android 2.1, som du kan plocka loss och bära med dig som vilken surfplatta som helst. Den håller kontakten med skrivaren via wifi och är kontrollpanel medan du ligger och latar dig i soffan och surfar eller tittar på film i den.

Sammanfattningsvis så är HP Photosmart Estation riktigt bra som skrivare och du får dessutom en surfplatta med som bonus. M3 tror vi får se mer produkter av den här typ, vi hoppas i alla fall det.


+
Bra utskriftskvalitet
Utskrifter via e-post
Dubbeljobbar som surfplatta

-
Delvis buggig
Segt gränssnitt

=
Med tanke på priset och vad du får så är Photosmart Estation C510a en riktigt bra skrivare som ger bra utskrifter tillsammans med smarta funktioner.

Betyg
Form/design 7
Prestanda 8
Funktioner 9
Prisvärde 8


Betyg: 8

Fakta

Tillverkare/kontakt: HP, www.hp.se
Gränssnitt och anslutningar: Usb 2, trådlöst 802.11b/g/n.
Bildskärm: 7 tum, 800 x 480 bildpunkter, bärbar surfplatta med wifi och Android 2.1.
Skrivarupplösning: Svart upp till 600 x 600 dpi, färg upp till 9 600 x 2 400 optimerade dpi.
Kopiatorupplösning: Upp till 1 200 x 1 200 optimerade dpi.
Bildläsarupplösning: Upp till 1 200 dpi.
Antal bläckpatroner: 5 (cmyk + fotosvart).
Pappersstorlekar: Bland annat A4, A5, 10 x 15 cm.
Dubbelsidig utskrift: Ja.
Pappersmagasin: 125 ark papper + 20 ark foto.
Kantfri utskrift: Ja.
Utskriftshastighet: Enskild utskrift, svart/färg: 8 sek/11 sek. Sidor per minut svart/färg: 12/10. Fotoutskrift A4: 3 min 12 sek.
Utskriftskostnad (A4, ej foto): Svart: cirka 37 öre. Fyrfärg: cirka 1:20 kronor.
Energiförbrukning: Avstängd: 0,2 W. Aktiv, standard energischema: 7-16 W.
Ljudnivå under utskrift: cirka 46 dBA.
Storlek, skrivare: 45 x 45 x 26 cm.
Storlek, surfplatta: 19 x 13 x 2 cm.
Vikt surfplatta: 474 g.
Cirkapris: 4 000 kronor.
Garanti: 1 år.