Alla navigatorer idag kan ge en bra beskrivning av hur du tar dig från punkt A till punkt B. För att locka köpare krävs det idag därför mer än så, exempelvis möjligheten att få snabba och exakta upplysningar om den aktuella trafiksituationen – något som Navigon 70 Premium Live klarar bättre än de flesta.

Blixtsnabb information
Hjärtat i navigatorn är alltså Livetjänsterna. Det möjliggörs av ett simkort som ständigt är uppkopplat mot mobilnätet och ger en rad olika fördelar. Navigatorn kan hela tiden ge aktuell information om köer och olyckor och samtidigt som den tar emot information delar den med sig av den aktuella trafiksituationen där du befinner dig just nu. Därför kan en Live-navigator ge väldigt detaljerad trafikinformation som bygger på data från andra bilar ute i trafiken. Det här fungerade väldigt bra under våra testkörningar och kan säkert bli ännu bättre när fler bilar utrustats med Live-navigatorer. Vi gillar också möjligheten att snabbt rapportera mobila fartkontroller – information som sedan snabbt når andra navigatorer.

Livetjänsterna ger också möjlighet att söka efter adresser eller intressepunkter via Google. Det är en välkommen nyhet eftersom navigatorernas databaser inte är fullständiga och det går lätt att få en välplanerad rutt till en vald intressepunkt. 70 Premium Live ger också möjlighet att få reda på hur många parkeringsplatser som egentligen är lediga i det där parkeringshuset eller vad bensinen kostar på den närmaste macken, funktioner som dock inte är tillgängliga i Sverige ännu. Däremot går det utmärkt att få information om exempelvis konserter och liknande, samt en aktuell rapport om vädret längs den planerade rutten.

Funktionsrik
I övrigt är 70 Premium Live både välmatad och välfungerande. Den har röststyrning, smarta parkeringsfunktioner och kan användas som handsfree till mobilen, och den tydliga femtumsskärmen funkar bra även i solsken. Tydliga kartor och vyer över filer och avfarter i korsningar är en utmärkt hjälp på okända vägar.
Problemet med Navigon 70 Premium är menysystemet – det är ofta svårt att hitta fram till rätt funktion. Meny- eller alternativknappen ger olika möjligheter beroende på vilken funktion som är aktiv, något som inte är särskilt ovanligt i tekniska apparater. Men Navigon måste jobba på att göra menyerna snyggare, snabbare och mer intuitiva, det borde gå att hitta till en viss inställning utan att titta i manualen.

Navigatorn har ett rekommenderat cirkapris på omkring 3 500 kronor. Då ingår kartor över Europa och femton månaders Live-abonnemang, därefter måste du köpa mer tid för en femhundring per år. Kartuppdateringarna kostar inte mer än 200 kronor för åtta uppdateringar på två år – mycket prisvärt.


+
Bra Livefunktioner
Billiga uppdateringar
Gott om smarta navigeringsfunktioner

-
Lite förvirrat gränssnitt

=
Navigon 70 Premium Live har de flesta funktioner du kan önska dig, och mängder av funktioner som hjälper dig parkera, tanka och hitta en trevlig restaurang. Livetjänsterna ger trafikinformation i realtid och möjlighet till Googlesökning efter intressepunkter.

BETYG

Storlek/form 8
Funktioner 9
Användarvänlighet 6
Prisvärde 7

Navigon 70 Premium Live får 8 av 10 i betyg av M3
Totalt 8

Fakta

Tillverkare Navigon
Info från www.navigon.com
Beskrivning Gps-navigator med femtumsskärm och Livetjänster
Pris 3 495 kronor

Bildskärm: 5 tum, 4:3
GPS: STMicroelectronics STA5630
Mått: 137x83x16 mm
Vikt: 203 gram
Kartversion: Europa Version Q4 2010