Det här är del fem i vår video on demand-special, läs gärna de andra delarna med:
Video on demand-special del 1 - från vhs till on demand
Video on demand-special del 2 - är videobutikerna snart utdöda?
Video on demand-special del 3 - test av filmtjänsterna
Video on demand-special del 4 - test av playtjänsterna

Visst, du kan hyra film i många av dagens digitalboxar. Men det är inte alla som har filmtjänster i tv:n, dessutom är de som finns i digitalboxarna ofta ganska sega och svårmanövrerade. Vi rekommenderar dig därför att koppla en dator till tv:n. Då får du även internet på storbildsskärm och ett roligt sätt att kunna visa upp digitalbilder och annat för släkt och vänner när de kommer på besök.

Har du en gammal bärbar liggande kan du koppla in och gömma undan den. Har du en dator som du använder till mycket annat kan du ju försöka gömma undan sladden så att du enkelt kommer åt och kan dra ur eller sätta i datorn vid behov. På så sätt kan du låta sladden sitta kvar i tv:n dygnet runt utan att det märks.

Vi skriver tv:n eftersom det inte är alla som sitter med en receiver i mediabänken. Men har du en receiver kan du lika gärna följa guiden men tänka receiver istället för tv när du kopplar.

Nu kör vi.

Bestämma kabel
När du kopplar vill du såklart kräma ur maximal bild- och ljudkvalitet ur dina prylar. Allt hänger på vilka in- och utgångar du har, kabelvalet beror således på vilka utgångar du har på din dator och vilka ingångar du har på din tv. In- och utgången måste matcha, alternativt så måste du ha en adapter.

Hdmi-ingång på dator

Har du en hdmi-utgång på datorn och en hdmi-ingång på tv:n kan du skatta dig lycklig, det är det absolut bästa alternativet. Hdmi-kabeln ger absolut bästa bildkvalitet. Den kan dessutom hantera ljud, du slipper med andra ord koppla in en separat ljudkabel eller högtalare i datorn. Tänk dig den gamla hederliga scart-kabeln fast mycket bättre.

Saknar datorn eller tv:n hdmi bör du leta efter dvi. Finns inte det heller ska du leta efter vga. Om du mot förmodan saknar alla dessa måste du antingen ha s-video-utgång på datorn som matchas med scart i tv:n, eller komposit som är det absolut sämsta alternativet.

Värt att notera, speciellt om du kopplar från en mac, är att dvi-utgången på datorn fungerar ihop med hdmi-ingången på tv:n. Men även att alla kablar utom hdmi kräver att du köper en separat sladd för ljud, eller så kopplar du en datorhögtalare till datorn.

Om du inte har en videoutgång som fungerar med någon av kablarna bör det ha följt med en adapter till ditt grafikkort. Om det gjorde det är det den du ska använda. Du kan även införskaffa en extern adapter. De finns att köpa i välsorterade elektronikbutiker.

Så kopplar du steg för steg


1. När du bestämt dig för en passande kabel är det dags att koppla den till datorn och till tv:n. Kabeln ska kopplas från datorns utgång till tv:ns respektive ingång, i bästa fall via hdmi eftersom du då även får med ljud. Stäng av både dator och tv innan du sätter i kabeln. När den är i kan du starta dem igen.

Vga, dvi, hdmi

2. Ställ nu tv:n på rätt av-kanal, vanligen hittar du av-kanalerna genom att klicka på en symbol bestående av en fyrkant och en pil på din tv:s fjärrkontroll, det kan även stå input eller liknande på knappen.

AV Channel

I vårt fall hittar vi sedan datorn på ”hdmi2” om vi kopplar med hdmi-kabel och på ”pc” om vi kopplar med vga-kabel, vilken av-kanal du ska välja beror helt enkelt på vilken ingång du valt på tv:n.

3. Vi får upp datorskrivbordet på tv:n utan att ha gjort några inställningar – i många fall hittar nämligen tv:n och datorn varandra automatiskt. Men det är inte säkert att det blir så i ditt fall. Säger din tv att den inte får någon signal från datorn måste du dela ut datorns skrivbord till tv:n, antingen via kloning eller via utökat skrivbord.

Intel klona
Nvidia klona

Kloning innebär att du kommer se en klon av ditt datorskrivbord på tv:ns bildyta, som om tv:n helt enkelt är en andra datorskärm med exakt samma innehåll som det du ser på datorns bildskärm. Väljer du istället utökat skrivbord kommer datorn förlänga skrivbordet och förlängningen kommer synas på tv:n. Rör du muspekaren till exempelvis vänsterkanten på datorns bildyta kommer den försvinna och dyka upp på tv:n. Det låter kanske krångligt men du kommer förstå när du ser det. Vad du sedan föredrar är upp till dig.

För att klona eller utöka skrivbordet ska du nu högerklicka och välja grafikegenskaper. Det kommer stå olika saker här och se olika ut beroende på vilken tillverkare som utvecklat ditt grafikkort, de två största tillverkarna är Nvidia och Intel. På skärmdumparna kan du se exempel på hur det kan se ut när du väljer mellan kloning och utökning. Välj nu ett av alternativen.

4. När du delat ut datorns skrivbord och fått upp bilden på tv:n bör du se över så att hela ytan visas på tv:n, dels så att den inte klipper av skrivbordet i över- eller underkant och dels så att den visar skrivbordet över hela bildytan. Ser det bra ut är du klar. Men upptäcker du något fel bör du testa ändra datorns skärmupplösning, den ska helst matcha upplösningen på din tv. Du som valt hdmi- eller dvi-kabel kan använda hd-ut för att få rätt upplösning, i många fall slipper du då overscan, alltså att tv:n klipper av kanterna på bilden. Har du valt en annan kabel ska du välja den lägsta upplösningen till att börja med och sedan testa dig fram. Klicka på verkställ mellan varje försök för att se ifall vald upplösning fungerar.

Fakta


1. Kolla upp att ditt grafikkorts utgångar: hdmi, dvi eller vga-utgång? Plan B är s-video eller komposit.
2. Köp kabel som matchar dina in- och utgångar på dator och tv/receiver
3. Koppla ihop avstängd dator och tv/receiver med kabeln
4. Klona skärmen eller utöka skrivbordet
5. Experimentera med upplösning för tv:n i datorn men sikta på att pixelmappa tv:ns native-upplösning, alltså att skicka ut den högsta upplösningen tv:n klarar.

Separat ljud

Låt säga att du kopplat med vga eller någon av de övriga kablarna vi nämnde tidigare, du har då två alternativ: Antingen kopplar du en separat ljudkabel från datorn till tv:n, valet av kabel beror återigen på vilka in- och utgångar du har på dator och tv. Du kan även koppla in en datorhögtalare i datorn och använda den istället för tv:ns inbyggda högtalare.