Vanliga videokameror har den nackdelen att någon måste hålla i dem och sköta själva filmandet. Gopro HD är däremot avsedd för dig som själv vill filma under mountainbiketuren i skogen eller snorklingen bland koraller. Kameran är liten och kompakt, och påminner till formen om en något för tjock tändsticksask. Något designunder handlar det dock inte om, den är grå till färgen och på det hela taget ganska intetsägande.

Gopro HD Helmet Hero

Fäst den på hjälmen
I kartongen hittar vi ett par tillbehör som gör det lättare att använda kameran i actionsituationer. Bland annat finns ett vattentätt hus som gör det möjligt att filma och fotografera actionscener ner till 60 meter under vattnet – och det går utmärkt att använda knapparna även med kameran monterad i huset. Vi gillar också remanordningen som låter oss montera kameran på huvudet och filma scener ur utövarens eget perspektiv. Även ett hjälmband som går att fästa i exempelvis cykelhjälmar följer med.

Innan vi startar filmandet laddar vi kameran med ett batteri och sd-kort. Batteriet laddas via usb-kabel och klarar en bit över två timmars kontinuerlig inspelning. Det finns fem olika filminställningar, med 1080p som högsta upplösning. Väljer vi å andra sidan 720p kan kameran spela in upp till 60 bilder per sekund, vilket ger grymma möjligheter till slow motion-sekvenser.
Videokvaliteten är helt okej med godkänd skärpa och ganska naturtrogna färger, och den stora bildvinkeln gör att vi får med det mesta av omvärlden på filmerna. Detta medför samtidigt en brutal distorsion, vilket vi dock kan ha överseende med. Det går alltså att skapa riktigt snygga actionklipp, men jämfört med en vanlig hd-kamera har den en del att lära sig. Den inbyggda mikrofonen ger ganska bra ljudupptagningar även i höga farter, och om du ändå känner att du vill dämpa vindljuden finns alltid de olika skyddande kamerahusen att tillgå.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 3 499 kronor
Tillverkare: Gopro, www.gopro.com

Upplösning, video: 848x480@50/60fps, 720p@25/30fps, 720p@50/60fps, 960p@25/30fps, 1080p@25/30fps
Anslutningar: Usb, sd-kort
Mått: 60x42x30 mm
Vikt: 150 g

Lättlagat
Gopros kamera är inte på något sätt stötskyddad, vilket kan vara ett problem för en actionkamera som monteras på hjälmen. Det har tillverkaren löst genom att erbjuda billiga tillbehör, vilket låter dig byta kamerahus eller objektiv för bara ett par hundralappar om olyckan skulle vara framme.