I ett pressmeddelande från Nokia berättar företaget att Asha betyder hopp på hindu. Och i satsningen Asha finns det en del likheter med den ultrabilliga surfplattan Aakash. Nokias telefoner blir billiga men blandar trots det in element från moderna smarta mobiler i mixen.

Asha består av fyra telefoner: 200, 201, 300 och 303. De delar alla en fysisk knappsats och pekskärmar, sedan har de vissa förmågor individuellt.

200 och 201 riktar sig till den som vill lyssna på musik, använda qwerty-tangentbord och byta sim-kort. I modellen 200 går det bra att byta sim-kort utan att behöva stänga av telefonen vilket låter smidigt. 201 har dock bara möjlighet för ett kort åt gången. Båda telefonerna får plats för minneskort upp till 32 Gb och får alltså plats för en hel del musik och ska kunna spela musik 52 timmar i sträck på en batteriladdning. Prislappe landar omkring 60 euro.

Asha 300 och 303 skiljer sig åt på en punkt: 303 får ett qwerty-tangentbord utöver pekskärmen. Annars delar de båda lurarna en processor på 1 GHz och 3g-funktion. Asha 303 får en prislapp på 115 euro medan 300 blir något billigare med 85 euro. Asha 300 är också den enda som bekräftats för en Sverigelansering då den ska dyka upp i början av nästa år.

Alla fyra mobilerna får som sagt en del smarta funktioner, trots att de bygger på operativsystemet S40, föregångaren till Nokias senaste Symbian. Appar som Facebook, Flickstr och Whats App Messenger levereras med mobilerna, liksom spelet Angry Birds Lite. Webbläsaren Nokia Browser ska också ha optimerats för att kunna surfa snabbt och billigt. Nokia pratar om att webbsidor ska komprimeras upp till 90 procent vilket låter som försäljningssnack. Men vi tvivlar inte på att webbläsaren är snabbare än tidigare.

Det är uppenbart att Nokia vänder sig till den österländska marknaden i allmänhet och den indiska marknaden i synnerhet med Ashamobilerna. Men Asha 300 ser ut att bli ett billigt alternativ till den som har tröttnat på renodlade pekskärmsmobiler med Android och IOS.