Det är något vackert över Android.
Ett operativsystem för telefoner som är helt öppet. Källkoden går att ladda ner och det är fritt fram för vem som helst att skapa en telefon som använder Android. Och vem som helst skapar Android-telefoner.

Det gör inte Apple.
Och deras operativsystem IOS är stängt, hårt hållet och inte alls någonting för andra än Apple. Men det är precis det som gör det så bra i jämförelse med mycket annat.
Iphone 4S är, precis som tidigare modeller, en fantastisk telefon i så tätt samarbete mellan hårdvara och mjukvara att det känns som att ingenting kan gå fel. Iphone 4S är den bästa Iphone hittills, och den slår numera en hel del toppmodeller bland Androidsidan på fingrarna.

Ny fräsch dubbelkärnig processor
Vi kan börja med hårdvaran eftersom vi på M3 älskar hårdvara. Den nya processorn är en dubbelkärnig A5-processor som ger ett rejält lyft från förra modellen. Men du märker det sällan. Det kan låta konstigt, men gränssnitt och det mesta flyter på lika rappt och snabbt som vanligt. Uppstart av program går dock snabbare, speciellt spel som har fått en ordentlig skjuts med den nya grafikprocessorn som klår det mesta på marknaden. Spelen startar inte bara snabbare utan ser dessutom mycket bättre ut. Spelet Real Racing 2 som fungerar på både Iphone 4 och 4S blir helt enkelt mycket snyggare med bättre grafik, finare ljuseffekter och allmänt trevligare modeller. Men någon allmän prestandavinst i vanlig användning märker vi inte av. Den ska rendera webbsidor snabbare, och det gör den förvisso, men inte så att det blir någon wow-upplevelse. Du kan spara ett par sekunder, men det är ofta ändå reklam och dylikt som slöar ner upplevelsen.

Men spelen, det är en helt annan femma och utan tvekan det bästa vi har sett på en mobil någonsin.

Iphone 4S ger snyggare grafik. Ljuseffekter är en sak. Här kan man också se inuti bilen vilket man inte ser på Iphone 4.
Iphone 4S ger snyggare grafik. Ljuseffekter är en sak. Här kan man också se inuti bilen vilket man inte ser på Iphone 4. Lägg speciellt märke till reflektionerna på bilens tak.

Iphone 4 i samma spel visar något tristare grafik.
Iphone 4 ger en något tristare grafik i jämförelse.

Fakta

Pris: 5 795/6 795/7 795 kr
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Mått: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Vikt: 140 g
Skärm: 3,5 tum kapacitiv pekskärm, retinaskärm med 960 x 460 pixlar, 326 ppi
Minne 16/32/64 GB
Kamera 8 megapixlar (bak) och vga-upplösning (front), 1080p
Övrigt: Gps, Glonass, wlan, Airplay
Processor: Dubbelkärnig Apple A5-processor
Taltid: Upp till 8 h (3G)
Operativsystem: IOS 5