Den här kameran klämde vi på första gången på IFA-mässan i Berlin och nu har den kommit till Sverige. Kamerakroppen är extremt tunn och själva greppet består i stort sett bara av batteriet med skyddshölje. Sedan är objektivet, som kommer från Konica Minolta och som erbjuder 10x optisk zoom, desto större och här sitter även en del knappar och reglage på sidan. Den här delen är fastmonterad på kamerakroppen och det ser nästan ut som tillverkaren satt fast en liten videokamera på en Sony NEX-kropp.

Skarpa filmer
Kameran har 32 GB inbyggt minne, när detta inte räcker till kan du utöka lagringskapaciteten med ett sd-hc-kort. JVC trycker hårt på progressiv filmning (helbilder) och PX10:an kan filma i 1080P med upp till 50 bilder/s, vilket fyller upp det inbyggda minnet efter två timmars filmning då du i det så kallade UHR-läget filmar i en bithastighet på 36 Mbit/s (maximal video-bitrate för bluray ligger idag på 40 Mbit/s). Detta möjliggörs tack vare den nya snabba bildhanteringsmotorn Falconbird och resultatet är ganska imponerande. Skärpan är riktigt bra, färgerna balanserade och även när vi filmar rörliga motiv eller panorerar hänger kameran med förhållandevis bra. Och eftersom kameran hela tiden filmar i progressivt läge kan du i efterhand plocka ut hyfsat skarpa stillbilder i full-hd-upplösning. På minussidan vill vi nämna att autofokusen har lite problem att hitta rätt. Kameran är i videoläge riktigt ljuskänslig och filmerna ser bra ut även när vi testar inomhus en mörk höstkväll.

På ovansidan av kameran finns en snabbknapp som aktiverar high-speed-läget, här kan du filma med 250 bilder per sekund för att få till häftiga slow-motion-effekter. I detta läge är det dock vga-upplösning som gäller och här måste du även ha bra ljus för att inte filmen skall bli supergrynig. Men visst är effekten cool och du kan filma i det här läget i upp till två timmar!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 9 000 kronor
Tillverkare: JVC, www.jvc.se

Upplösning: 16,2 megapixlar
Filmfunktion: 1920x1080 36 Mbit/s (AVCHD, MPEG-4 AVC/H.264)
Upplösning: 12,75 Mpixel
Skärm: 3 tum (16:9)
Bildstabilisering: Ja, optisk
Blixt: Ja
Sökare: Nej
Zoom: 10x
Minne: 32 GB inbyggt, sdhc-kortplats
In/utgångar: Hdmi, usb, A/V
Mikrofoningång: Ja
Hörlursingång: Ja
Mått: 131 x 67 x 122mm
Vikt: 520g (med batteri)