”Vad är det här för monster?” är den första tanken när vi plockar upp Galaxy Note ur förpackningen. Det ser ut som en parodi på en smart mobil; något som man håller mot örat och låtsas att det är en telefon bara för att poängtera hur bisarrt stor den är. Men det är en telefon. Och den är väldigt stor. Med en skärm på 5,3 tum är den vansinnigt stor jämfört med alla andra mobiler på marknaden. Samsung har ju den senaste tiden släppt såväl surfplattor som telefoner i alla möjliga skärmstorlekar, och med Galaxy Note försöker de skapa något slags mellanting mellan en surfplatta och en telefon, och det har sina problem och sina fördelar.

Fantastisk skärm i hd
Det mest utmärkande är förstås skärmen. En 5,3 tum stor skärm sticker ut och gör automatiskt telefonen aningen svår att hålla på ett avslappnat sätt. Men eftersom vi ofta klagar på de mindre telefonerna med för små skärmar och tangentbord måste vi ändå ge den att storleken passar stora, rent utav gigantiska händer.

De 5,3 tummen som presenteras består också av en Super Amoled-skärm som precis som vanligt är i princip oöverträffad när det gäller ljusstyrka, krispighet och betraktningsvinkel. Färgåtergivningen är också fantastisk, även om den inte är den bästa vi har sett. Men det är så små skillnader mellan toppmodeller idag att det inte är något att bråka om. Vad som däremot gör den ännu mer utstickande är upplösningen som ligger på 1280x800 pixlar – alltså 720p. Dessutom med en pixeltäthet på 285 punkter per tum, vilket är mindre än en Iphone 4S, men bättre än de flesta andra telefonerna på marknaden. För skärmen innebär det att detaljerna blir tydligare och texter lättare att läsa. Det gör Galaxy Note till en oerhört intressant telefon om du vill att den ska agera som mediaspelare också.


Med 5,3 tum och 720p-upplösningen är det den första och största skärmen hos smarta mobiler med dessa specifikationer. Men tänk på att den är väldigt stor innan du köper den. Testa att hålla i den först.

Processorn är en dubbelkärnig Samsunghistoria som kör i 1,4 gigahertz. Den använder sig av Samsungs Exynos-chipset som vi bland annat såg i Samsung Galaxy S2. Och det innebär att den sväljer allting i mediaväg. Vi laddar över högupplösta mkv-filer såväl som lågupplösta Xvid- och Divx-filmer och den bara tuffar på. Inga problem med hack alls, och kör du en 720p-film får du en riktigt bra filmupplevelse eftersom skärmen utnyttjar hela upplösningen. Det enda vi stör oss på med Note som mediaspelare är att det inte finns något litet ställ som kan låta den stå upp på ett bord. Du måste hela tiden hålla i den. Förvisso ett i-landsproblem, men ett ställ hade varit helt perfekt.


Sida 1 / 3

Innehållsförteckning