På svenska betyder augmented reality ”förstärkt verklighet” och det är precis vad det handlar om, alltså en teknik som förstärker den verklighet som vi ser med våra egna ögon. Med teknikens hjälp kan datorgenererad grafik mixas med kameran i din mobil så att det du ser på skärmen får ytterligare en informationsdimension.

Ett av de vanligaste användningsområdena för augmented reality är att med grafiska ikoner visa platser i din närhet genom telefonens kamera, exempelvis var närmaste tunnelbanestation finns i förhållande till den position som din mobil (och därmed förhoppningsvis även du själv) har.

För att det här ska fungera så använder man sig av mobilens gps och accelerator. När du vrider mobilen åt olika väderstreck så framträder således de grafiska ikonerna i förhållande till det kameran visar i displayen, och på så sätt kan man navigera sig fram. Har du aldrig sett en augmented reality-app kanske du däremot har sett Terminator-filmerna? I så fall vet du vad det handlar om. Terminatorns visuella intryck består ju till nämligen av lika delar kamerabild och grafik med bifogad information.