Nad Viso 1
Pris: 5 398 kronor
Info: Hi-Fi Klubben

Precis som Zeppelin Air är Nads högtalare försedd med en Ipoddocka. Även formgivningen känns snarlik, även om Viso 1 saknar den riktiga cigarrformen. Högtalaren känns mycket välbyggd och påkostad, och den vridbara Ipoddockan på fronten har monterats på en snygg metallbåge som samtidigt fungerar som handtag. På baksidan finns bland annat en komponentutgång för att visa video från en Ipod på tv samt en optisk ljudingång.

Nad har valt bluetooth som trådlös överföringsteknik, och det är busenkelt att ansluta högtalaren till telefonen. Mottagningen är perfekt på upp till tio meters avstånd i fritt, men med ett par väggar mellan telefon och högtalare sjunker räckvidden något.

Ljudet från Viso 1 känns luftigt och rymligt, och det är påfallande rent och klart. Samtidigt är basen både tung och rapp, och vi kan utan vidare konstatera att Nad byggt en ovanligt välljudande bluetoothhögtalare. Men det förväntar vi oss också för dryga 5 000 kronor.

BETYG
Storlek/form: 9
Ljudkvalitet: 9
Funktioner/räckvidd: 8
Prisvärde: 7


Totalt: 9

Omdöme
Nads första trådlösa högtalare är ett riktigt snyggt bygge som andas kvalitet. Ljudet är riktigt bra, och det finns bra extrafunktioner som ipoddocka och videoutgång.

Fakta

Airplay är Apples egen teknik för trådlös överföring av musik, och den fungerar lite annorlunda än exempelvis bluetooth. Där Bluetooth medger direkt kommunikation mellan högtalaren och exempelvis telefonen via ett eget protokoll kräver Airplay ett befintligt trådlöst nät. När högtalaren ansluts till detta nätverk går den att välja som uppspelningsenhet i exempelvis Ipod eller Spotify på de wifi-anslutna enheter du har. Det funkar lika bra från datorn som från en Iphone eller Ipad, och det finns till och med en app som låter Androidägare nyttja tekniken.

I dagsläget medger Airplay något högre ljudkvalitet än bluetooth, något som dock är svårt att upptäcka om inte högtalaren håller väldigt hög kvalitet. Airplay ger också bättre räckvidd än de tio meter som bluetooth normalt medger, här är det det trådlösa nätverket som sätter gränserna.