För några månader sedan spred sig nyheten att i Playstations senaste användaravtal tvingade användarna att aldrig gå med i en så kallad grupptalan mot företaget. Användarna fick alltså inte i grupp stämma Sony för fel företaget skulle ha begått. Efter ytterligare någon månad smög även Microsoft in liknande avsnitt i användaravtalen för Xbox Live.

Marek AnderssonMen den uppmärksamme svensken kunde snabbt inse att riktigt samma sak inte stod i de svenska versionerna av avtalen. Och det är inte heller lagligt att skriva in något liknande i användaravtal i Sverige.

– Att inte ingå grupptalan skulle inte funka i EU. Det är delar av avtalet som skulle strida mot svensk lagstadgning, säger Marek Andersson, jurist på Konsumentverket.

Begränsade avtal i Sverige
I Sverige kan alltså inte ens lagliga rättigheter försvinna i ett användaravtal. Utöver det tar också den svenska lagen hänsyn till att det är ett avtal som konsumenten inte har någon möjlighet att påverka, vilket väger mot vad Marek Andersson kallar näringsidkaren, alltså skaparen av produkten, i ett eventuellt domstolsfall.

– Vad man brukar titta på om det skapas en obalans mellan näringsidkaren och konsumenten och döma till den svagares fördel, säger Marek Andersson.

Konsumenten ligger alltså ganska bra till om det skulle gå till domstol, och ens lagliga rättigheter är säkrade. Men det innebär ändå inte att man inte bör bry sig om vad som står i avtalet. För generellt är det värsta som kan hända att man förlorar åtkomsten till programvaran man använder. Detta är antagligen något som många användare av till exempel spelkonsoler själva har tänkt på.

– När det gäller olika typer av spelkonsoler, där man går in och chippar konsolerna och gör olika typer av ingrepp. Då är det reglerat i avtalet att de kan stänga av dig som gör ett intrång i avtalet. Det är ett typiskt exempel vad ett avtal skulle kunna innebära, säger Marek Andersson.