Navigons nya värstingnavigator är en stilfull skapelse som känns riktigt välbyggd. När vi tittar igenom specifikationerna konstaterar vi att den har det mesta som tänkas kan, vilket naturligtvis ställer en del krav på användargränssnittet.

Flow ger skönt flyt
Gränssnittet har fått sig en rejäl upputsning på så sätt att den kapacitiva pekskärmen numera kan användas lite mer som på en smartphone. Det nya gränssnittet kallas Flow och gör det smidigare att navigera i listor och liknande, och det går att snabbt bläddra mellan olika skärmar för att enkelt hitta rätt bland funktionerna. Men menyerna kan fortfarande bli lättare att använda, det finns lite för många små knappar på skärmen att trycka på för att vi ska vara helt nöjda. Efter att ha vant oss vid Apples röststyrda assistent Siri konstaterar vi också att röststyrningen i Navigon 92 Premium har en hel del utvecklingspotential – för att uttrycka sig positivt.

Femtumsskärmen är annars en fröjd att titta på. Informationen som ges är tydlig och skärmen klarar sig hyfsat även när solen lyser på den. Skärmen är dessutom gjord av riktigt glas, vilket betyder att den helst inte ska tappas i golvet.

Färsk information med Livetjänster
Som förväntat har apparaten inbyggd bluetooth, och den kan ansluta till två stycken mobiltelefoner samtidigt. Det går snabbt att tanka över telefonboken från mobilen, och därefter går det blixtsnabbt att ringa med hygglig ljudkvalitet. Det coolaste är att söka intressepunkter via Google Local Search och ringa upp dem direkt från sökresultaten.

Navigationsfunktionerna är enkla men kraftfulla. När vi angett en adress erbjuds vi upp till tre olika alternativ att välja bland. Navigatorn visar tydliga översikter över korsningar och motorvägsavfarter, något som är till stor hjälp i okända storstäder. Det är också behändigt att snabbt kunna hitta till ett parkeringshus i närheten av målet, det är bara att trycka på rätt knapp på skärmen under navigeringen.

Vi är ständigt uppdaterade om trafiksituationen tack vare Traffic Live som ger oss information baserad på andra Livenavigatorer som befinner sig ute i trafiken samtidigt. På så sätt kan navigatorn ge realtidsinformation om köer och olyckor.

Med ett pris på cirka 3 500 kronor kvalar Navigons flaggskepp definitivt in i lyxklassen. Den har i princip alla funktioner du kan tänka dig samt kartor över hela Europa, och i priset ingår ett års fria Livetjänster. En riktigt bra produkt alltså, som vi gärna rekommenderar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 3 495 kronor
Info från: Navigon

Minne: 4GB Flash
Bildskärm: 5 tum, 16:9
GPS: ST-AGPS
Mått:139x83x16 mm
Vikt: 203 gram
Kartversion: Europa Version Q4 2010

Färska kartor med Freshmaps
Varje år förändras en stor del av vägnätet. Uppdaterade kartor är därför en förutsättning för att du ska kunna lita på att din navigator hittar rätt väg. Navigon erbjuder en tjänst som de kallar Freshmaps, som ger dig totalt åtta stycken kartuppdateringar under två år för en knapp tusenlapp.

Livetjänsterna
Hjärtat i navigatorn är Livetjänsterna. Navigon erbjuder en mängd olika sådana, bland annat möjligheten att söka resmål via Google. Här finns också Traffic Live som hela tiden håller dig uppdaterad om trafiksituationen, och dessutom sänder information till Navigons servrar via det inbyggda simkortet. Det går också att se aktuellt väder på resmålet eller få information om mobila fartkameror.