Det här är del 5 i M3:s special om mobilkriget. Läs även de övriga delarna:

Det stora mobilkriget del 1: Smidigaste systemet i världen
Det stora mobilkriget del 2: Med säker mobil i fokus
Det stora mobilkriget del 3: Bästa app-utbudet
Det stora mobilkriget del 4: Telefoner och framtidssäkerhet


Att utse en total vinnare är varken lätt eller bekvämt eftersom vilket OS vi än får fram som vinnare så kommer andra användare att bli upprörda. Dessutom är operativsystemen så mycket bättre idag än för två år sedan, och det är till stor del en smaksak vilket OS som passar dig. Samtliga är kapabla att ta hand om din mejl och dina sociala nätverk utan problem och utan att du kommer sakna några funktioner. Apputbudet är snarlikt för IOS och Android, men Windows Phone ligger efter.

Ice Cream Sandwich är bäst
Sammanställer vi ronderna är det dock tydligt att Android 4.0 – Ice Cream Sandwich – är det operativsystem som täcker in flest aspekter. Från att ha varit ett meckigt och nördigt OS är det med version 4 ett betydligt snyggare och mer lättarbetat gränssnitt än tidigare. Visst, lika enkelt som IOS är det inte, men i gengäld kan du göra så mycket mer. Och det är rimligt att säga att IOS och Windows Phone är bäst för den som absolut inte vill mecka med sin smarta mobil.

Men är du som vi och gillar att nörda ner dig i funktioner, prestanda och finesser finns det bara ett val: Android.

Vi baserar det bland annat på att Android vinner en sån enorm mark dagligen, vilket i sin tur innebär att fler och fler apputvecklare får upp ögonen för plattformen, samt att Google helt enkelt måste lägga mycket energi på att vidareutveckla gränssnittet. I och med att tillverkare som HTC lägger på egna gränssnitt med speciella funktioner tenderar dessa funktioner att dyka upp i original-Android till viss del eftersom användarna vill ha dem.

Dessutom kan du köpa en telefon med Android 4.0 och använda den utan att behöva ställa in och om saker, precis som en Iphone. Men om du vill ändra något kan du göra det, vilket du inte kan på en Iphone eller för den delen Windows Phone.

Bra konkurrenter
Men därmed inte sagt att IOS eller Windows Phone är dåliga. Tvärtom. Framför allt Windows Phone imponerar på oss eftersom Microsoft väljer en helt egen väg att gå och inte snöar in sig på hemskärmar med ett rutnät av appar. De har faktiskt gjort något helt eget, och något som dessutom är riktigt bra. Oavsett om du är en ovan hemanvändare eller en hardcore företagsanvändare.

Väger vi ihop alla för- och nackdelar är det dock Android som står som ensam vinnare. Viktigt att tänka på är dock att det är just Android 4.0 vi har utgått ifrån, och inte 2.3 som förmodligen inte skulle vinna den totala segern i och med ett klumpigare gränssnitt.

Vinnarna i varje del
Del 1 Gränssnitt: Android
Del 2 Säkerhet: Windows Phone
Del 3 Utbud appar: IOS
Del 4 Telefoner och framtidssäkerhet: Android

Total vinnare: Android