Vid första titten ser Samsung MV800 ut som en helt normal ultrakompakt kamera. Kanske lite tjock jämfört med de tunnaste modellerna från andra märken. Enkelt uttryckt består kameran av två halvor, förenade med ett kraftigt gångjärn upptill. Baksidan kan vinklas hela vägen tills den står rakt upp och skärmen är riktad framåt.

Samsung har tidigare haft några modeller med en liten extra bildskärm framtill som gör det enklare att ta självporträtt. Det här är en ännu smartare lösning. Över huvud taget är det trevligt att ha skärmen vinklad halvvägs så du slipper hålla upp kameran så högt när du siktar. Vinklar du bara ut skärmen lite fungerar den som ett stöd så kameran kan stå stadigt för sig själv.

MV800 har en sensor på 16,2 megapixel. Objektivet är en fem gångers zoom motsvarande 26-130 mm. Skärmen är på tre tum och är en pekskärm. MV800 kan video filma i 720p, har 13 olika scenlägen och 14 olika så kallade smarta filter för olika bildstilar.

Objektivet är inte riktigt så skarpt som vi vant oss att se hos många andra kameror. Bilderna ger ett mjukt intryck. Längs kanterna och i hörnen faller skärpan ytterligare. Zoomen är hyfsat snabb.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 2 200 kronor
Tillverkare: Samsung

Upplösning: 16,1 megapixel
Filmfunktion: 1280x720@30 bps
Optik: 5x zoom, 26-130/3,3-5,9
Närgräns: 5 cm
Skärm: 3 tum (288 000 pixlar)
Minne: Micro-sd
In/utgångar: Usb, av-ut. hdmi
Batterikapacitet: 200 bilder (enligt CIPA-standard)
Mått: 92 x 56 x 18 millimeter
Vikt: 139 gram med batteri och minneskort

Bra med stöd
Att kunna ställa kameran på ett bord med skärmen som stöd är bra. Men för ännu friare placering av kameran kan Gorillapod Magnetic från Joby vara en idé. Kostar 300 kronor och kan som alla gorillapod-stativ klämmas fast runt stolpar eller bordskanter. Men den här varianten har även magnetiska fötter så den kan fästas på alla släta metallytor som till exempel kylskåpsdörrar.

Vinkelskärm
Det är ovanligt att kompaktkameror har vinklingsbara skärmar. En av de få andra där du också vinkla skärmen framåt är Canon G12 som är mer än dubbelt så dyr, dubbelt så tung och betydligt klumpigare. Men den är i ärlighetens namn faktiskt en påtagligt bättre kamera.