Hanterar motljus bra
MV800 exponerar bra och klarar även motljussituationer utan större problem. Färgbalansen är bra i normala situationer, men kameran blir gärna lite lurad av färger i bilden och överkompenserar ovanligt mycket. Bilder i svagt ljus är inte någon bra gren för MV800. Upp till känsligheten iso 800 fungerar det ok. Så långt är brusreduceringen en aning för kraftig för vår smak, men bilderna ser ok ut. Men på iso 1600 tappar kameran ovanligt mycket i färgteckning och bilderna blir både brusiga och bleka. Över 1600 bör du definitivt inte gå.


Samsung MV800 har ofta lite svårt att bedöma färgbalansen, här två bilder tagna av samma motiv strax efter varandra. Kameran har gjort helt olika bedömningar och i den ena bilden helt missat att det var ett varmt solnedgångsljus.

Videokvaliteten är inte mycket att skryta med. Dels är det bara 720, inte full hd, men det stora problemet är själva bildkvaliteten. Det blir helt enkelt ingen skärpa, bilden känns nästan luddig och har du starka ljuskällor i bilden blir det fula streck. Dessutom hörs zoomen en hel del under filmning.

Riktigt bra pekskärm
Du gör inställningar via pekskärmen som fungerar riktigt bra. Det här är en av de bästa pekskärmarna vi sett i en kompaktkamera. Gränssnittet för inställningar av kameran påminner lite om det i en modern mobiltelefon. Du väljer bland ikoner och även när du öppnar en traditionell meny är det tydliga symboler. Du har en liten snabbmeny med tre direktikoner till inställningar du ändrar ofta och där du själv väljer vilka de tre skall vara.

Kameran har en hel del finesser där du kan bearbeta bilder och bygga små bildspel direkt i kameran – även med ljud. Du har också en mängd effekter att välja bland samt funktioner som timerfotografering, panorama, bild-i-bild. Du kan dessutom ta fram en riktigt hjälpsam bruksanvisning direkt i kameran.