I morse överraskades jag av Ikeas pressmeddelande om att företaget ger sig in i hemelektronikbranschen med sitt hemmabiosystem Uppleva. Visserligen har Ikea sålt vitvaror ett bra tag och från det är steget inte så långt till att sälja prylar även för våra vardagsrum. Säljkanalerna finns ju redan och man har ju bra kontakt med underleverantörer i Asien, som kan tillverka kostnadseffektivt. Jag tycker det är en väldigt smart och modig satsning som kommer gynna många parter.

På visningen i förmiddags var det fullknökat med journalister och bloggare, främst från "icke-teknikpressen". Just det är det smarta med Ikeas satsning: hemmabiosystemet vänder sig till en helt ny grupp av människor som kanske inte ens visste att de var teknikintresserade eller som tycker det är för krångligt med teknik helt enkelt. De stora hemelektronikladorna fick över en dag en konkurrent som man kanske inte räknat med och troligen så kommer Ikeas satsning göra att intresset för hemelektronik ökar. Om man ska se det från oss konsumenters ögon är det bara bra med ännu en spelare på marknaden, ännu lägre priser och produkter som faktiskt passar in i våra Ikeahem.

Som extremt teknikintresserad blir jag inte jätteupphetsad över själva tekniken i Ikea Uppleva. Mitt behov täcks inte eftersom jag till exempel vill kunna styra min tv med mobilen och använda avancerade mediaspelare. En annan nackdel är ju om man faktiskt inte tycker om Ikeas möbler. Det kanske är att häda i Sverige, men det finns en del som inte gillar företaget med platta paket.

Intrycket jag fick var att hemmabiosystemet är väldigt lätt att både installera och använda. Troligen levererar de stora tv-tillverkarnas toppmodeller både bättre bild och ljud, men Ikeas tanke är knappast att early adopters ska slåss om att köpa systemet och för de flesta svenskarna räcker Uppleva för de behov man har. Jag gillar Ikeas tanke att hemelektronik ska finnas men inte synas och ta så mycket plats. Sladdhärvorna verkar dessutom vara helt borta.

Ett vanligt exempel är att man åker till Ikea och handlar möbler till det nya huset. Kanske lägger man 20 000 kronor på lite nya möbler. När man ändå håller på, varför inte slänga med tv och hemmabiosystem som dessutom passar med möblerna man köpt? Troligen kommer många att nappa på Ikeas satsning och börjar tv:n krångla har man ju faktiskt fem års garanti. Kanske floppar Ikeas satsning helt, men i slutändan så tror jag ändå att vi konsumenter gynnas med bättre produkter.

Jag kommer också att tänka på ett annat företag som gjorde en modig satsning för några år sedan i en bransch man inte varit inne i tidigare. Jag tänker på Apple och Iphone. Många var skeptiska i början och den första versionen kunde inte ens skicka mms, resten är historia. Vill dock lägga in en brasklapp. Ikea kommer knappast revolutionera på Applemanér, men företaget gör det man är bäst på: tillverka produkter som håller tillräcklig kvalitet för ett pris som gör att en stor massa köper det.

Och om du undrar så behöver du inte skruva ihop Ikea Uppleva själv. Lödning av komponenter och annat sköts i fabriken.