För en tid sedan testade vi Libratones lilla trådlösa högtalare Live med gott resultat. Nu har vi fått in dess lite större syskon Lounge, som bäst kan beskrivas som en enkel soundbar med Airplay. Ser vi till designen påminner högtalaren i hög grad om Live, med samma filtliknande material som täcker fronten. Skillnaden är att Lounge är exakt en meter lång och gör sig bäst liggande under tvn.Krånglig volymkontroll
Eftersom Lounge i huvudsak är en Airplayhögtalare måste den först anslutas till ett befintligt trådlöst nätverk. Det kan tyckas lite krångligt eftersom högtalaren saknar bildskärm, men Libratone har hittat en smart lösning för detta. När högtalaren startas första gången upprättar den ett eget trådlöst nätverk som går att ansluta till med en Iphone eller vanlig dator. Därefter går det att surfa in på högtalaren för att den vägen välja vilket trådlöst nät den ska ansluta till, och sedan är installationen klar. Nu kan du ansluta till högtalaren från vilken dator eller Appleprodukt som helst som är ansluten till samma nätverk. Förutom Iphone 4S då, som inte är riktigt kompatibel med Airplay – snyggt där Apple. Någon lösning på problemet finns inte i skrivande stund, men vi hoppas att Apple jobbar på problemet.

Lounge är inte direkt nedlusad med andra anslutningsmöjligheter, men det finns en optisk kontakt på baksidan som gör det möjligt att spela upp ljudet från en spelkonsol eller digitalbox eller liknande. Eftersom högtalaren samtidigt är kliniskt ren från knappar och reglage krävs det dock att du laddar ner en app från App Store för att hantera volymen. Vi väntade lite med just detta moment och belönades med en högtalare som var inställd på högsta volym utan möjlighet att sänka innan appen installerats. Appen ger också tillgång till vissa andra ljudinställningar, bland annat finns fem förinställningar beroende på om du tittar på film eller lyssnar på musik.


Den lilla fågeln är Lounges enda möjlighet att meddela sig med omvärlden. Den blinkar i olika färger beroende på om den är ansluten till ett trådlöst nät eller inte – that’s it.

Kanonljud
Bakom den mjuka fronten döljer sig två fyratums element ackompanjerade av två diskanter. Där finns också en rejäl åttatumsbas som ger ett skönt tryck i basen, mycket bättre än så här blir det knappast i en ljudlimpa utan extern subwoofer. Ljudbilden känns luftig och ganska rymlig, men det handlar bara om stereo och inget simulerat surroundljud. Bortsett från detta funkar Lounge utmärkt för såväl musiklyssnande som filmtittande, med fin, nätt diskant och ett dynamiskt mellanregister.

Libratone Lounge har alltså en hel del att komma med, tyvärr är inte prislappen riktigt lika rolig. Testexemplaret går loss på omkring 11 000 kronor, och den som vill ha lite ballare färger får snällt lägga upp ytterligare en tusenlapp. Lägger vi därtill de snålt tilltagna anslutningsmöjligheterna och den lite bökiga volymkontrollen känns inte Lounge riktigt prisvärd, trots skön design och kanonljud.


Sida 1 / 2

Innehållsförteckning