Vi har tidigare testat en surfplatta från Viewsonic som sög riktigt ordentligt, så när vi fick den nya modellen Viewpad 10E hoppades vi på en betydligt roligare upplevelse. Men tji fick vi. Av någon märklig anledning väljer Viewsonic att svärta ner sitt varumärke med riktigt sunkiga surfplattor, och Viewpad 10E är inget undantag.

Ingen Android Market
Den första grejen som möter oss när vi startar upp plattan för första gången är just ingenting annat än att vi kommer direkt till hemskärmen. Ingen konfigurering konstaterar vi, och tycker det är lite underligt. Men det visar sig att precis som i förra modellen vi testade så har inte den här de officiella Google-apparna förinstallerade. Och det går inte att installera dem utan att trixa och säkerligen bryta mot något avtal. Det finns nämligen inte den vanliga Android Market på Viewpad 10E. Istället finns det en tredjepartsapp för appar som heter 1mobile Market. I den kan vi förvisso ladda ner appar som Gmail och Google Maps, men vi får inte någon tillgång till riktiga Android Market. Alla appar på 1mobile Market är dock gratis, så något kreditkort behöver du aldrig använda, men det gör också att du inte kan ladda ner exempelvis fullversionen av Swiftkey X eller någon annan app heller. Dessutom finns inte samtliga appar här som du hittar i Android Market. För att vara en tredjepartsmarknad är den dock godkänd, även om vi självklart vill ha fulla versionen av Androidupplevelsen på en surfplatta.

Nästa negativa grej är att plattan kör Android 2.3. Det är inte okej för en surfplatta 2012. Åtminstone Honeycomb bör det vara, eller ännu hellre Ice Cream Sandwich. Enligt Viewsonic ska dock Ice Cream Sandwich komma inom kort, men då också i en hemmasnickrad version utan Android Market.

Segt gränssnitt
För att ge surfplattan en mindre trist upplevelse har Viewsconic valt att lägga på ett eget gränssnitt som heter Viewscene 3D. Detta är en omgjord variant av launchern SPB Shell 3D som går att köpa på riktiga Android Market för din telefon. Det är ett snyggt gränssnitt, men prestandan i surfplattan hänger faktiskt inte med. Det sitter en enkelkärning Cortex A8-processor på 1 gigahertz i plattan, och den håller helt enkelt inte måttet. Det laggar och hackar och är allmänt jobbigt att hålla på med surfplattan och vänta på nästan allting när du trycker på en knapp.

Skärmen är dock helt okej för priset. Den har en hög betraktningsvinkel och bra färgåtergivning, även om den inte tillhör toppskiktet inom surfplattor.

Och priset, ja det ligger på 2 500 kronor utan 3g och det är ett hyggligt lågt pris. Men problemet är att den är så sopig som surfplatta att det inte ens är värt att köpa den här som en snikmodell. Du kommer bli frustrerad, helt enkelt. Domen är lätt: köp den inte.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Icebreaker Rush Bra

Bästa pris just nu: 340 kr

Fakta

Pris: 2 500 kr utan 3g, 3 000 kr med 3g
Tillverkare: Viewsonic

Mått: 241,6 x 188,6 x 9,1 mm
Vikt: 620 gram
Skärm: 9,7 tum TFT-LCD, 1024x768
Minne: 4 GB, plats för microsd-kort
Övrigt: mini-hdmi
Processor: 1 GHz Cortex A8
Operativsystem: Android 2.3 utan Android Market

Alternativet
Tja, varför inte gå upp och köpa en Asus Eee Pad Transformer eller Samsung Galaxy Tab? De kostar lite mer, men är vansinnigt mycket mer prisvärda och roligare att använda än Viewpad 10E.

Inofficiell Android
Tillverkare kan välja att installera Android på vilka enheter som helst, men för att få produkterna godkända av Google krävs lite mer. Och skillnaden är att icke godkända produkter saknar vitala saker såsom Android Market.