Panasonic FT4 är alltså en äventyrskamera som skall klara fall från två meters höjd, dykning ned till 12 meters djup, damm samt kyla ner till -10°. Den har inbyggd gps som även kan visa riktning och höjd och berätta vilka kända platser som du befinner dig i närheten av. Bilderna blir givetvis geotaggade.Som hos nästan alla vattentäta kameror är objektivet inbyggt och zoomningen sker helt internt i kameran.

En snabb kamera
FT4 startar upp snabbt, zoomning sker hyfsat snabbt, även om vi inte riktigt gillar upplägget med två separat knappar för in- och utzoomning. Autofokusen är snabb och säker så länge motiven står stilla, men blir osäker när saker rör på sig. FT4 är hyfsat snabb i serieläge med 3,5 bilder/sekund i full storlek. Många av knapparna är tyvärr små och odistinkta, det är svårt att känna om du trycker in dem eller inte. Menysystemet är snabbjobbat och tydligt.
Objektivet är inget av Panasonics bättre. Skärpan är helt okej i mitten av bilderna, men avtar märkbart utåt kanterna. I synnerhet i vidvinkelläge blir det ganska suddigt i kanter och hörn. FT4 exponerar överlag bra och håller sig till en neutral färgbalans. Egenskaperna i svagt ljus är inget vidare. Redan vid iso 800 blir det färgade slöjor i mörka delar av bilderna och detaljteckningen påverkas märkbart av den kraftiga och rätt hårdhänta brusreduceringen. Känslighetsskalan går bara till iso 1600 och vi förstår varför, vi håller oss helst på iso 400 eller lägre.


Panasonic FT4 känns på ytan som en lysande kamera för actionfoto. Dels är den stryktålig, och har en helt ok serietagning. Exponering och färger blir bra även i lite besvärligt ljus som i den här bilden. Men autofokusen är inte speciellt säker när motivet rör sig, och kameran är inte bra alls i svagt ljus.

FT4 har till skillnad från föregångaren FT3 möjlighet att ställa exponeringen manuellt, vilket är bra vid actionfotografering eller under vattnet. Tanken är god, men i praktiken fungerar det bara nätt och jämnt. Det mindre problemet är alla knapptryckningar som krävs kombinerat med de små pillriga knapparna. Det stora problemet är att FT4 av någon obegriplig anledning bara har två möjliga bländarlägen i manuellt läge: 4,2 och 13. Det är fyra exponeringssteg mellan de här två lägena. Slutartiden däremot går att ställa i tredjedels steg som man kan förvänta sig.

Gps är FT4:s trumf
Gps-enheten är den del av FT4 som fungerar absolut bäst. Den har elektronisk kompass, höjdmätare och barometer som även kan visa vattendjupet. Du kan alltså inte bara se var du varit utan hur högt du var, i vilken riktning bilderna är tagna och lufttrycket på platsen. Du kan även se hur lufttrycket förändrats de senaste 24 timmarna. Det senare är ingen dum finess för till exempel seglare eller fjällvandrare, förändringar i lufttrycket är en bra indikering om vad som händer med vädret.

FT4 har en kul Time Lapse-funktion som skapar serier av stillbilder som du kan visa som en film. Sätt kameran på ett stativ och låt den fånga ett långsamt skeende som en solnedgång, eller fånga en snabbversion vad som händer på en plats under en längre stund.
Bildkvaliteten under videofilmning är allmänt sett riktigt bra.

Skärpan är bra, du får varken jello-effekt eller något otrevligt flimmer vid panoreringar. Tyvärr blir det fula artefakter i form av vita och färgade vertikla streck om du har en kraftig ljuskälla i bilden, som solen. Ljudet från den inbyggda mikrofonen är överraskande bra, vindbrus hanteras mycket bra och du hör inte zoomning alls.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 4 000 kronor
Tillverkare: Panasonic

Upplösning: 12,1 megapixel
Filmfunktion: 1920x1080@24 bps
Optik: 4,6x zoom, 28-128
Tålighet: Fall från 2 meter, 12 meters vattendjup
Skärm: 2,7 tum (230 000 pixlar), vridbar
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, av-ut, hdmi
Batterikapacitet: 310 bilder
Mått: 103 x 64 x 27 millimeter
Vikt: Med batteri och minneskort 198 gram

Alternativet
En given kamera att jämföra FT4 med är Nikon AW100 som dök upp under 2011. De har ungefär liknande gps-funktioner, men AW100 har 16 megapixel, den sköter sig klart bättre i svagt ljus, har en aning mer zoom, bättre skärpa, mer högupplöst skärm, tydligare knappar och höghastighetsvideo. Till råga på allt är den drygt 1000 kronor billigare.

Flytrem
Vattentåliga kameror är bra, men glöm inte att de inte flyter. Nu finns det kameraremmar med inbyggda flytelement, till exempel Zeikos ZE-FS10. Märkligt nog verkar det svårt att hitta sådana i svenska butiker, men Amazon har Zeikos remmar i ett par olika färger för lite knappt 60 kronor.