ZTE Tania är inte den billigaste Windows Phone-telefonen på marknaden. Inte heller den mest kraftfulla. Inte den snyggaste och inte den sexigaste. Men det är en helt okej telefon med prestanda i den lägre klassen och design som påminner lite om hur smarta mobiler såg ut i början av boomen.

Halvkass skärm
Det är också den första telefonen från ZTE med Windows Phone 7.5. Skärmen är på 4,3 tum med upplösningen 480 x 800 vilket är någon form av industristandard idag. Skärmens kvalitet är inte i toppklass och det syns rätt tydligt när vi tittar närmare på den. Färgerna är bleka och detaljerna är lite slafsiga. Runt text ser man tydligt kantighet och vi kan skönja pixelmönstret på det mesta. Men den duger som en vanlig telefonskärm.

Prestandan är också i den lägre klassen med en Scorpionprocessor på en gigahertz. Microsoft har som bekant satt upp minimikrav för prestanda, så den klarar definitivt att rulla fram mjukvaran utan problem, och Windows Phone är så pass bra optimerat att det aldrig är fråga om laggighet i gränssnittet. Så processorns lägre klass spelar verkligen ingen roll. Kanske för avancerade och grafiskt tunga spel, men dessa lyser ännu med sin frånvaro i någon större utsträckning.

Anonym skapelse
Telefonens storlek känns som sagt lite överdriven. Den är tjockare än en Samsung Galaxy Nexus med extra tjockt batteri, och den känns väldigt anonym. Men det är å andra sidan säkert något som tilltalar företag som vill köpa in en billigare telefon till sina anställda utan speciell flärd.

Minnet är lite väl snålt tilltaget. Endast fyra gigabyte får du med ZTE Tania, och även om det mesta nu för tiden strömmar – inklusive Spotify som finns till Windows Phone – är det skönt att åtminstone kunna ha lite marginal. Åtta gigabyte tycker vi är minimikravet för en smart mobil idag.

ZTE Tania är en anonym telefon. Vi gillar Windows Phone, men jämför vi med Nokia Lumia 800 som är en riktigt sexig telefon känns det här mer som den där menlösa släktingen som är med på alla familjetillställningar, men aldrig säger något, klär sig väldigt tråkigt och ingen riktigt minns om han var där eller inte. Tania gör inget avtryck.

Men prismässigt ligger den dock bra till för dig som vill ha en slätstruken telefon med Windows Phone och verkligen inte bryr dig om hur den ser ut eller hur sexig din telefon egentligen är. Vi kommer förmodligen glömma bort att vi har testat den här inom kort.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 3 000 kr
Tillverkare: ZTE

Mått: 129 x 68 x 11 mm
Vikt: 158 g
Skärm: 4,3 tum kapacitiv pekskärm, 480 x 800 pixlar (~217 ppt)
Minne: 4 GB
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: gps, wlan,
Processor: Qualcomm MSM8255 Snapdragon, 1 GHz Scorpion
Operativsystem: Windows Phone 7.5

Sexiga alternativet
Nokia Lumia 800 är en formgjuten snygg telefon med Amoled-skärm och dessutom med en del egen mjukvara inbyggd. Den telefonen känner man för, och den visar att det går att göra sexiga telefoner med Windows Phone 7 för bara en tusenlapp till. Det gör inte ZTE Tania.

Det här är ZTE
Företaget är bland annat känt för sin ZTE Blade som fick stor framgång som billig Android-mobil. Idag är det världens fjärde största tillverkare av mobiltelefoner, och också en rejäl konkurrent till Huawei, den andra stora tillverkaren av budgettelefoner.