Det Canon har gjort med G1 X är något många spekulerat kring i åratal. De har byggt en kompaktkamera med en hyfsat stor sensor. I det här fallet enkelt uttryckt en aps-c-sensor, fast nedkapad från systemkamerornas traditionella sidoförhållande på 3:2 till kompaktkamerornas 4:3. Kort sagt, sensorn är på 18,7 x 14 millimeter. Ytan hamnar ungefär mitt emellan Fourthirds och Canons vanliga aps-c.

Ytan är den enskilt viktigaste faktorn som bestämmer en sensors prestanda. En större yta innebär mer insamlat ljus och därmed bättre bildkvalitet. Men, större sensoryta innebär också större objektiv och klumpigare kamerahus. Det är bara att ställa G1 X bredvid föregångaren G12 och titta på frontlinsens storlek. Nu har Canon faktiskt lyckats bygga en häpnadsväckande kompakt fyragångers zoom till G1 X, men när du startar kameran och objektivet åker ut är det en rätt rejäl pjäs.

Canon G1 X

Ljusstarkt objektiv
Objektivet är överraskande ljusstarkt med maxbländare på 2,5-5,8. Det har som sagt 4 gångers zoomomfång motsvarande 28-112 millimeter. Inte så imponerande vidvinkel alltså. G1 X har en primitiv liten optisk sökare, du har framför allt glädje av den när du tar bildserier då bildskärmen har svårt att hänga med. Kameran har blixtsko och kan hantera Canons vanliga blixtar.

Kameran startar upp snabbt. Du sköter zoomen med en klassisk vippknapp runt avtrycket. Tyvärr går zoomning lite segt och det är väldigt svårt att få någon precision i hur långt du zoomar. Det blir gärna en hel del duttande fram och tillbaka innan du får den bildvinkel du är ute efter. Vi saknar verkligen en zoomring som hos Fujifilm X10. Autofokusen är lite som zoomen, hyfsat snabb, men det blir lätt lite velande hit och dit.

En av flera positiva effekter av en större sensor är ett mindre skärpedjup. Det är trevligt att kunna få oskarpa bakgrunder som lyfter fram huvudmotivet. Men mindre skärpedjup kombinerat med långsam kontrastdetekterande autofokus gör att du lite ofta får vänta att ta bilden eftersom kameran jagar fokus. G1 X påminner mycket om de första generationerna av Olympus spegelfria Pen-kameror där du fick samma beteende.


Hanteringen av G1 X är smidig tack vare rejäla knappar och reglage som sitter bra till och som går att använda även med tunna handskar. Du kan ställa in en mängd saker direkt utan att behöva bläddra runt i menyerna.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 7 000 kronor
Tillverkare: Canon

Upplösning: 14 megapixel
Filmfunktion: 1920x1080@24 bps
Optik: 4x zoom, 28-112
Närgräns: 20 centimeter
Skärm: 3 tum (922 000 pixlar)
Minne: Sd
In/utgångar: Usb, av-ut, hdmi
Mått: 117 x 81 x 65 millimeter
Batterikapacitet: 250 bilder
Vikt: Med batteri och minneskort 535 gram

Konkurrenten
Canon G1 X kommer att jämföras med Powershot G12. I korthet: 2000 kronor dyrare, 150 gram tyngre, 20 mm tjockare (objektivet), 30 procent färre bilder på ett batteri, fyra mot fem gångers zoom. Men viktigast av allt: sex gånger större sensor och en märkbart bättre bildkvalitet.

Ner i det blå
Canon har tagit fram ett undervattenshus, WP-DC 44, till G1 X. Det klarar 40 meters djup, har vikter för justering av flytbarheten. Priset borde hamna strax under 4000 kronor. Med sin stora sensor och fina egenskaper på höga iso borde G1 X vara en lockande undervattenskamera till rena budgetpriset.