Panasonic har insett att även om plasma bjuder på suverän bildkvalitet är det lcd och led som lockar de flesta tv-köparna idag. Tillverkaren har sedan länge erbjudit lcd-alternativ, dock inte i de största storleksklasserna och flera av de större modellerna har tidigare inte hittat till Sverige. Nu är det ändring på det och M3 har testat Panasonics nya 47-rummare TX-L47DT50Y, en modern smart-tv med riktigt snygga former.

Panasonic har tänkt på detaljerna, ingen av kontakterna på baksidan är i vägen om du vill montera tv:n tätt mot väggen och foten är en snygg och stadig vridbar konstruktion. Tv:n är överlag riktigt läcker med sin tunna metallram kring bildytan som är täckt av glas.

Snabbt och snyggt gränssnitt
Bildmässigt blir vi tyvärr ganska snabbt en aning besvikna, och förvånade. Vår testskiva med mörka filmscener avslöjar snabbt att svärtan inte är på topp men framför allt att ljusstyrkan är ojämn och att vi får två stora ljusa fläckar i de nedre hörnen (så kallad clouding). Ingenting du ser annat än i mörka scener på skärmen men helt klart störande i de fallen när vi släcker ned i hemmabiorummet. Skärpan i bilden är dock riktigt bra liksom färgåtergivningen. Här finns ett gäng förinställda bildlägen och möjligheten att tweaka på detaljnivå för att hitta perfekt vitbalans mm, allt presenterat i ett tydligt och användarvänligt menysystem. Tv:n har helt okej skärpa även i rörelser även om det är en bit kvar till de vassaste plasmorna från samma tillverkare.

Fräscht smart-tv-koncept
Panasonics nya smart-tv-gränssnitt är fräscht och lättöverskådligt och här finns redan nu stöd för betalappar. Spelet Asphalt 5 (som är riktigt snyggt och roligt) kostar 5,74 euro, i övrigt är alla appar kostnadsfria just nu men det borgar gott för kvaliteten på mjukvarusidan att det finns möjlighet att kunna köpa appar. Det finns inte jättemycket att botanisera bland men å andra sidan upplever vi att håller apparna genomgående håller lite högre kvalitet än exempelvis Samsungs Smart-tv-utbud. Och alla viktiga appar som SF Anytime, Facebook, Twitter, Skype, Picasa och Youtube finns här.

Options eller tools?
Menyerna är både snygga och snabba och det är lätt även för nybörjaren att komma igång. Fortfarande har vi dock lite svårt att komma överens med fjärren, Panasonic har en tendens att ta i för mycket och sprida ut funktioner och inställningar under flera menyer. Ska vi till exempel gå in under Viera Tools, Menu eller Option när vi vill ändra bildparametrar? Inte helt logiskt med dessa tre ingångar tycker vi.

I övrigt erbjuder Panasonics tv en hel del smarta funktioner som konkurrenterna också stoltserar med i sina dyrare modeller, exempelvis dlna-stöd, inspelning till usb-minne och inbyggd wifi-adapter. Webbläsaren stöder både html 5 och flash, men du måste skapa konto för att kunna ladda hem denna vilket känns lite onödigt. Mediaspelaren fungerar också väldigt bra och tar bl a högupplösta mpeg4-filmer i mkv-container.

Panasonics nya DT50-modell andas hög kvalitet och erbjuder massor av smarta funktioner men cloudingproblemet gör att det inte blir något toppbetyg för TX-L47DT50Y ändå.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 15 000 kr (uppskattat pris baserade på amerikanskt cirkapris)
Tillverkare: Panasonic

Tv-typ: Led LCD
Upplösning: 1920x1080
Ljusstyrka: Uppgift saknas
Kontrast: Uppgift saknas
Ljud: 2 x 4 W + 10 W sub
Tv-mottagare: DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Anslutningar: Hdmi (1.3a), cvbs, ethernet (Gbit-lan), 3xusb, mini-usb, optisk ut, analog stereo ut, sd-minneskortläsare
Mått: 1067 x 677 x 265 mm (med stativ)
Vikt: 17 kg (med stativ)
Anslutningar: 4 st hdmi, komponent, scart, komposit, ethernet, optisk ut, 3 st usb
Kortfack: CI (stöd för CI+)

Vänta på något vassare?
Panasonic släpper även en ännu vassare led-modell inom kort, denna heter WT50 och erbjuder bland annat en ny touchfjärr, bluetooth-stöd (tangentbord & mus), inspelning till SD-kort och Multitasking.

Viera
Viera är inte bara namnet på Panasonics tv-lineup, det är även ett vanligt förnamn i norra Italien, i Slovenien och i Vitryssland. Är du tv-spelsnörd kanske du även känner till Vierarasen i Final Fantasy-spelet?