Nu har äntligen Android haft sin efterlängtade Google I/O-konferens och nyheterna var många och roliga. Det börjar bli lite som Apples lanseringar även om ryktena sprids betydligt mer inför Google I/O. Att Jelly Bean lanserades var inte någon större hemlighet, även om alla funktioner inte var kända. Men det ser riktigt bra ut och det faktum att Google lägger mycket krut på att få gränssnittet att bli snabbt och smidigt är kul, speciellt eftersom det är något som många klagar på och menar inte förekommer hos exempelvis Iphone. Hur det kommer te sig återstår att se, men det ska inte stickas under stolen att det har krävts ganska rejäl prestanda i telefonerna och surfplattorna för att det inte ska kännas lite hackigt. Nu för tiden är det sällan ett problem med toppmodellerna, men i framtiden kanske vi slipper det även hos de billigare modellerna.

Googles surfplatta, Nexus 7, var inte heller helt oväntad, men väldigt intressant. En 7 tum stor platta med upplösningen 1280 x 800 och en Nvidia Tegra 3-processor kanske inte säger så mycket i sig, men med en prislapp i USA på löjligt billiga 200 dollar gör den oerhört intressant. Hur mycket som Google subventionerar är oklart, men detta kan definitivt innebära en explosion för Androidplattorna. Kombinationen av den oerhört kraftfulla Tegra 3-plattformen med alla gränssnittsförbättringar i Android 4.1 kan mycket väl göra den till den bästa plattan hittills. Kul är också att den inte bara kommer med 4.1, utan också kommer ut på marknaden väldigt snart.

Dessutom kommer Android 4.1 börja rullas ut till vissa valda telefoner – bland annat Galaxy Nexus – och det redan inom några veckor. Google har insett att användarna, åtminstone de som låter mest, vill ha uppdateringarna snabbare än snabbast.

Sen får vi se vad som händer med stämningarna. Det är ju ett kapitel i sig och i skrivande stund lyckades Apple få till ett säljstopp av Samsungs Tab 10.1-platta i USA, och inte lär de ligga på latsidan när det kommer en ny platta som kan utmana Ipad ännu mer. Men vi kan väl hoppas att alla slutar stämma varandra.

Trots att den senaste versionen av Android är 4.0.4 är steget till 4.1 betydligt större än vad siffrorna berättar. Jelly Bean känns som en rejäl uppdatering med många nya och spännande funktioner. En del av dem kommer kanske fungera bäst eller bara i USA, men vi hoppas förstås kunna ta del av alla smarta tjänster även här i Sverige. Hur som helst är det faktiskt en av de roligare Android-versionerna på riktigt länge. Heja Google!