Nikon V1: Actionkameran
Nikon V1 är actionkameran i det här startfältet. Den har näst minst bildsensor av testdeltagarna, men överraskar med en riktigt bra bildkvalitet. Upp till iso 1600 är inga som helst problem och även om det börjar bli en del brus vid iso 3200 så håller den färg- och tonomfånget riktigt bra. Bildkvaliteten är bättre än sensorstorleken antyder, och står sig bra mot de enklare eller äldre MicroFourThirds-kamerorna.

Den enda kameran i startfältet vars autofokus verkligen klarar att följa ett rörligt motiv , även vid serietagning. Skall du fota snabba barn eller annan action är det här kameran för dig. Kameran är över huvud taget mycket snabb med kort avtrycksfördröjning, snabb uppdatering i sökaren och snabb serietagning där du utan autofokus kan köra upp till 60 bilder per sekund i 12 bilder.

V1 ger tillsammans med Panasonics och Sonys modeller den bästa videokvaliteten i startfältet. Du kan även få vettigt ljud via mikrofoningången. Det finns just nu bara fyra objektiv speciellt gjorda till V1, men via adaptern FT1 för 2500 kronor kan du använda runt 35 av Nikons vanliga AF-S-objektiv.

Omdöme
Nikon V1 har utmärkt bild- och videokvalitet, oerhört snabb och har med bred marginal den bästa autofokusen bland testade modeller. Objektiven är bra och du har bra finesser som snabb serietagning. Minus för användargränssnittet som känns lite nybörjaraktigt för en entusiastkamera som V1.

BETYG
Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 8
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 8

Med sin snabba autofokus fungerar Nikon V1 utmärkt för sport och actionbilder, eller som här att fånga kvicka fåglar eller djur.