Att spela upp musik är inte alltid helt lätt. Musiken hemma är ofta spridd på flera olika datorer, ett par mobiltelefoner och Spotify, och det är inte helt lätt att samordna detta. Orb MP-1 är ett försök att göra just detta, genom att låta dig kontrollera alla musikbibliotek från en telefon och spela upp på en valfri ljudenhet.

MP-1 är helt rund till formen, och påminner ganska mycket om en stajlad hockeypuck. Den är tillräckligt liten för att kunna gömmas undan var som helst, samtidigt som den är tillräckligt snygg för att gärna få stå framme på tv-bänken.

Lättinstallerad
Installationsprocessen är enkel och medför inga problem. Först måste vi ansluta bryggan till en dator via usb för att bland annat ansluta den till det trådlösa nätverket. Därefter pluggar vi in den i tv:ns komponentingång och till receivern med en vanlig stereoplugg. En brist här är givetvis att Orb MP-1 saknar digitala utgångar – en optisk utgång hade till exempel suttit fint.

Efter genomförd installation laddar vi ner den tillhörande appen, som finns till både Iphone/Ipad och Android. Med appen går det att komma åt hela musikbiblioteket på alla datorer som har Orbs programvara installerad, och om datorn inte är igång går det fortfarande att strömma musik från telefonen till Orben. I appen hittar vi också Spotify, och här hoppas vi att det dyker upp fler musiktjänster senare. Wimp är enligt uppgift på gång och lär dyka upp inom kort.

Instabil Iphone-app
Ett problem här är att appen verkar ganska instabil, åtminstone Iphonevarianten. Den kraschade vid upprepade tillfällen under testet, och vid ett tillfälle växlade den av någon okänd – men spännande – anledning till ett helt okänt Spotifykonto mitt under användning. Möjligen är det inte heller världens snyggaste app, men den är funktionell och ganska lätt att använda. MP-1 är alltså ett ganska bra sätt att styra all musik från din telefon, oavsett om den finns utspridd på fyra olika datorer i nätverket eller du föredrar att använda Spotify. Filstödet är godkänt med bland annat visst lossless-stöd, men vi saknar till exempel Ogg Vorbis och flac i listan över format som stöds.

Ljudkvaliteten är riktigt bra, men det finns skillnader jämfört med om vi drar en kabel från datorn till receivern. Det lär hänga ihop med att ljudpucken själv sköter konverteringen till en analog signal, något som en receiver med all säkerhet skulle göra bättre om den matades med en digital signal via en optisk eller koaxial kabel.
Orb MP-1 kostar en dryg tusenlapp. Det är visserligen en ganska enkel produkt, men det känns ändå inte som något överpris för en produkt som samlar all din musik i telefonen. Ljudet är bra och den är hyfsat lättanvänd – ett ganska bra köp helt enkelt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Pris: 1 099 kronor
Tillverkare: Orb

Frekvensåtergivning: 20 – 20 000 Hz
Filformat ljud: Mp3 vbr, Audible (formats 2, 3, 4), aac, Lossless, wma, wav
Wifi: 802.11b/g/n
Mått: Diameter 95 mm, tjocklek 21 mm
Vikt: 130 g

Film går också bra
Orb MP-1 kan faktiskt också hjälpa dig att strömma datorns filmbibliotek till tv-apparaten. Det funkar på precis samma sätt som musikströmmandet, och kan vara ett snabbt och enkelt alternativ till mer avancerade produkter. Filstödet är helt okej, men den fixar bara upp till 720p och verkar inte hantera undertexter ännu.

Party-läge på gång
Enligt den svenska distributören är en uppdatering på gång som ger stöd för party mode. Party mode är en programvara som skickar ut musiken till flera olika Orb-enheter samtidigt, vilka sedan spelar upp musiken i perfekt synk så att man kan gå mellan olika rum och ändå höra samma musik. Funktionen är perfekt för exempelvis fester när folk rör sig genom hemmet, därav namnet party mode.