Jag minns första gången jag såg Wireless HD demonstreras på CES-mässan i Las Vegas. Trådlös överföring från blurayspelare till tv med full hd-upplösning och flerkanalsljud. Det här var riktigt imponerande men trots att det var 3-4 år sedan har det som du säkert känner till inte tagit fart. Bortsett från en svindyr och ganska klumpig paketlösning från Philips har konceptet med trådlös överföring av bild och ljud i hemmabion varit i stort sett bortglömt på tillverkarsidan.

När Apple introducerade funktionen Airplay Mirroring, alltså möjligheten att spegla bilden från din IOS-enhet på tv:n med en Apple TV inkopplad, då tändes hoppet inom mig. Apple TV som mediaspelare är väldigt begränsad men enbart Airplayfunktionaliteten gör att den är guld värd för dig med Appleprylar. Att den sedan är superliten, trådlös och knappt drar någon ström alls gör inte saken sämre. Och nu har funktionen äntligen kommit även till OS X i den nya Mountain Lion-uppdateringen. Med en knapptryckning speglar du datorskärmen från din Mac till Apple TV trådlöst. Riktigt grymt.

Motsvarigheten på PC-sidan är Intels Widi som vi ännu inte haft möjlighet att testa skarpt men här handlar det också om att replikera skärmen trådlöst från både Windows-datorer och surfplattor. Här dödar Intel och Apple inom kort hela smart-tv-konceptet. Vem kommer att vilja ha ytterligare en app-plattform i tv:n, eller surfa med fjärrkontrollen, när du enkelt använder dina befintliga prylar och program i datorn, surfplattan eller mobilen? Om några år tror jag att vi kommer att se tillbaka på konceptet med appar i tv:n som en parentes i prylhistorien.

+
Airplay Mirroring
Äntligen TV3 Play

-
Youtube-reklam
Det bortglömda 26-tumssegmentet