Det är inget snack om att den stora Geek-nyheten denna höst kommer att bli lanseringen av Windows 8. Om nu inte Mars-utforskaren Curiosity retar upp lokalbefolkningen så mycket att de bestämmer sig för att invadera, eller CERN-forskarna till slut lyckas sluka oss alla i ett hemmagjort svart hål, vill säga.

Och ska man tro på förhandssnacket så är ankomsten av Microsofts senaste skapelse en katastrof av lika episka proportioner. Metro-som-inte-lägre-får-heta-Metro-hatet verkar inte ha några gränser och testpiloter av preview-versionerna ojar sig över allt från borttappade knappar, ribbon-menyer och pekorienterande gränssnittslösningar.

Steam utforskar Linux som en hållbar plattform för framtidens pc-spelande, men det verkar mer bero på en oro att Microsofts egna app-butik ska bli för dominerande och att Windows 8 inte ska öppna upp för deras typ av butiksklient, än att det skulle vara något fundamentalt fel på Windows 8 som spelplattform. I själva verket ser det ut som om Steam inte behöver oroa sig, eftersom Windows butik enbart ska sälja Inte-Längre-Metro-appar utvecklade i HTML5. Kanske har jag missat något här. Framtiden får utvisa...

Under tiden skriker proffstyckare om PC-döden, sjunger surfplattornas lov och tolkar kopplingen mellan Windows 8 för PC och Windows RT för Surface som ett desperat försök att sätta allt på ett Ipad-kort. Själv tror jag, som så ofta annars, att det är millenniumbuggshysteri i repris.

Bakom alla nya gränssnittslösningar och ett lätt passerbart lager helskärm med widgetar och miniappar istället för startmeny döljer sig snarare väldigt mycket gammalt och tryggt. Skrivbordet har inte ens fått några nämnvärt nya grafiska element, "riktiga" program för produktivitet, kontorsjobb, mediaskapande och så vidare kommer att se ut och funka precis som de gjort sedan före sekelskiftet.

De små förändringar som skett kommer snart att leta sig in i ryggmärgen på datoranvändarna. De förändringar som ändå till slut inte går hem kommer att patchas bort. Microsoft har inte råd att reta upp hela Enterprise-sidan, till exempel.

Jag har själv testat Windows 8 och du kan läsa om det på M3:s sajt här. Min första reaktion blev: "Vad ÄR det här? Hur gör man? Jag fattar ingenting!" Men den handfull rapporter jag fått från folk som faktiskt gett det en chans säger alla samma sak: "Först hatade jag det. Nu tänker jag inte på det."

Så det ordnar sig nog. Om inte marsianerna anfaller först.

+ Tillbaka från semestern. Utvilad och teknikhungrig.
+ Fortfarande ingen 3g på landet, så sommaren har varit underbart avkopplad.

- Tillbaka från semestern. För kort, alldeles för kort.
- Fortfarande ingen 3g på landet, så sommaren har gått i signalsökningens tecken.