Det känns ju lite tjatigt att alltid prata om Ipad- eller Iphone-dödare, men när Apple har den största och starkaste ställnigen vad gäller såväl surfplattor som telefoner så är det dock väldigt enkelt att dra liknelser. Så varför inte göra detsamma med Asus TF700 – en surfplatta med full 1080p-upplösning, vilket förvisso är lägre än Nya Ipad, men ändå betydligt högre än de 720p-plattor vi har vant oss vid att se.

Skärmen mest imponerande
Det är förstås skärmen som direkt blir det intressanta hos Asus TF700. Förutom den höga upplösningen ger den med sin Super IPS+-panel en riktigt, riktigt bra bild. Färgerna är fantastiska och den höga upplösningen gör att det som visas ser fruktansvärt skarpt och fint ut. Du ser inte jättestor skillnad från Asus tidigare Transformer Pad Prime TF300, även om den har lägre upplösning, men du ser efter ett tag skillnad att färgerna är klarare och bilderna skarpare. Jämför vi istället med andra surfplattor med 720p-upplösning i 10,1-tumsklassen ser vi att TF700 har den i särklass bästa skärmen bland samtliga surfplattor. Faktiskt även när vi jämför med Nya Ipad. Speciellt ljusstyrkan är betydligt starkare då vi hos TF700 kan slå på något som Asus kallar Super IPS+ mode. Det ökar ljusstyrkan ytterligare och gör den hyggligt lätt att titta på även utomhus. Det drar förstås mer batteri eftersom du maxar ut ljusstyrkan, men det ger en riktigt användbar skärm i alla lägen. Dock är det väl lite löjligt att de kallar det Super IPS+ mode eftersom det kunde räcka med att vara den högsta inställningen på ljusstyrkan.

Förväntad prestanda
Prestandan är det heller inget fel på. I TF700 sitter den nu så vanliga Tegra 3-processorn från Nvidia med 4 kärnor, vilket innebär att du får på det stora hela ungefär likvärdig prestanda som med andra enheter med samma processor. Asus har lagt in tre olika lägen för att spara på batteriet. Dessa lägen gör lite olika saker för att dra ner på batterianvändandet och vi märker i vårt syntetiska testprogram CF-Bench att i ”normalläget” får den resultatet 12044 poäng, i det ”balanserade” läget 10982 poäng och i ”energisparläget” får den ynka 4784 poäng, så även processorn påverkas av de olika lägena.

Det resultat den får i normalläget är dock i paritet med de andra produkter vi har testat med Tegra 3.

När vi börjar titta på spelprestanda blir vi inte jätteimponerade. Tegra 3 leverera prestanda som räcker till för alla spel som finns i dagsläget, det är alltså ingen risk att spelen inte skulle fungera. Men Tegra 3 halkar redan efter bakom Samsung Note 10.1 och Nya Ipad.

I gränssnittet märks det inte av någon seghet förstås och det känns som den mest responsiva androidplatta vi någonsin har testat, även om processorn är densamma som i exempelvis Nexus 7.

Fakta

Pris: 7 000 kr inklusive tangentbord, 5 800 kr utan
Tillverkare: Asus

Mått: 263 x 181 x 85 mm
Vikt: 607/1230 g (utan/med tangentbord)
Skärm: 10,1 tum, 1920 x 1080 pixlar
Minne: 64 GB, plats för micro-sd
Kamera: 2 megapixel frontkamera och 8 megapixel bakpå
Övrigt: Gps, wlan, tangentbord, micro-hdmi, sd-kort i tangentbordsdockan
Processor: Fyrkärning Nvidia Tegra 3.
Operativsystem: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

CF-Bench GL Benchmark (Egypt Offscreen) (fps)
Asus TF700: 12044 75
Google Nexus 7: 11703 64
Samsung Galaxy Note 10.1: 13600 100
Nya Ipad: - 140

Prestanda hos andra
Som vi kan se i tabellen håller den ganska jämn nivå vad gäller ren processorprestanda jämfört med Nexus 7 och Note 10.1, men i spelprestanda springer framför allt Nya Ipad iväg, men så också Note 10.1. Dock räcker spelprestandan till för alla spel som finns i skrivande stund.

Apples alternativ
Apples Nya Ipad är förstås ett fullgott alternativ om du inte bryr dig om vilket operativsystem du har, eller förstås om du föredrar IOS. Nya Ipad har dessutom fler appar och ett oerhört smidigt gränssnitt.

Ultrabook istället
Titta på en Asus Zenbook Prime. Det är en ultrabook med i7-processor. Skärmen är större, datorn är aningens tyngre och framför allt dyrare. Men det är ett bra alternativ om du inte vill jobba med Android som bas och inte vill ha en Macbook Air.